Skip to content

Derfor er kredittkort en god betalingsmetode for netthandel i Norge

Skal du handle på nett, er det mange gode grunner til å betale med kreditt. For det første er det enkelt. Det er også et betalingsmiddel som nær sagt alle nettbutikker aksepterer. Det finnes knapt en nettbutikk som ikke aksepterer de mest kjente kortene, som MasterCard eller Visa. Du kan ofte også bruke andre kort, som for eksempel American Express. I Norge tilbyr de fleste banker og finansinstitusjoner kreditt. Du kan også få dette gjennom flere ulike typer store bedrifter. Eksempler på dette er elektrokjeder, bensinkjeder og flyselskaper. Mange kort med kreditt har gode innebygde fordeler.

Søknadskrav

For å kunne søke om dette, må du være minst 18 år, og norsk statsborger. Du bør ikke ha for høy gjeld fra før. Det er også ytterst viktig å sørge for å ha evne til å betale regningene som kommer, etter bruk av dette. Selv om du får innvilget kreditt, er det viktig at du setter deg inn i hvordan det fungerer. Spesielt ved bruk og betaling. Dette for å unngå å komme i økonomisk knipe, grunnet bruk av kort med kreditt. I nettavisen E24, finner du en Podcast som gir gode råd om hvordan denne typen kort bør brukes.

  • Å bruke kreditt er fleksibelt og enkelt
  • Det følger økonomisk ansvar ved bruk av kreditt

Det er trygt

Når du betaler med kreditt, står du sikrere dersom du blir svindlet. Dette gjelder også dersom selger går konkurs, varen eller tjenesten er mangelfull, eller denne ikke kommer fram. Det samme gjelder hvis det er trukket et høyere beløp enn du har tillatt, eller selger nekter bruk av angreretten. Du kan rette krav mot banken, dersom enkelte krav er innfridd. Dette innebærer blant annet dersom du har handlet på kreditt, eller selgeren er næringsdrivende. Du må ha klaget til selger for å få løst saken. Dersom avslag har blitt gitt, blir du også beskyttet av banken.

  1. Kredittkort gir sikkerhet ved svindel
  2. Du kan rette krav mot banken som har utstedt kortet

Gode rabatter

I tillegg til at det er trygt og enkelt å handle med kreditt på nett, kan du få mange gode rabatter. Her gjelder det å bruke de riktige kredittkortene. Flere typer Visa-kort tilbydere, som er regnet som beste kredittkort i Norge, gir rabatter på ulike goder. Dette gjelder alt fra bensin, til klær og sko, matvarer, elektronikk, hvitevarer, hus og hjem. Rabatten trekkes enten direkte når du betaler, eller fra sluttsummen på regningen. Det sistnevnte kalles Cashback. Rabattene kan komme i form av spesialtilbud på enkelte varer eller tjenester, eller som en generell rabatt på en hel varegruppe.

  • Kredittkort kan gi gode rabatter
  • Rabatten trekkes fra direkte når du betaler, eller fra kredittkortregningen

Her er noen eksempler på gode rabatter du kan få, ved bruk av kreditt: Coop Mastercard gir 1,5 prosent medlemsbonus, i tillegg til kjøpeutbytte til medlemmer. DNB Mastercard gir rabatt på 20–30 prosent i mange kjente butikkjeder. Ikano Visa har et fordelsprogram der du får faste rabatter, månedsrabatter, og adgang til en fordelsportal på nett. Komplett Bank Mastercard, gir 2 prosent bonus ved kjøp av varer på Internett. Trumf visa gir 2 prosent Trumfbonus på dagligvarer på Trumf-butikker, samt 0,5 prosent på alle andre kjøp. Mange av kortene har også reise- og avbestillingsforsikring.

Hvorfor renten på kredittkort er så høy

Kredittgjeld har svært høy rente sammenlignet med andre typer lån, som boliglån eller billån. Denne gjelden er også dyrere enn forbrukslån. Ofte kan renten på denne typen gjeld ligge opp mot 30 %. Renten er så høy, fordi dette er et lån som blir gitt av bankene, uten at du stiller noen form for sikkerhet. Dette innebærer risiko for banken. Prisen for å låne disse pengene, blir da svært høy. Det er mange som misligholder kredittgjeld på grunn av økonomiske problemer. Dette innebærer tap for bankene, som de må tjene inn igjen på andre lån.

Rentefri kreditt

Når du bruker kreditt, tar du opp et lån. Du betaler ikke i det du kjøper varen eller tjenesten. Betalingen skjer først når regningen fra kortselskapet kommer. Du får på denne måten en rentefri kreditt, da regningen kommer i ettertid. Du betaler altså ikke renter, dersom du betaler innen betalingsfristen. Dette er en av de økonomiske fordelene med å bruke kreditt for å handle på nett. Merk at om du ikke betaler innen fristen, kan det bli dyrt. Normal rente på kredittkort er svært høy.

  • Du kan få rentefri kreditt om du betaler innen fristen
  • Renten på kreditt kan være opp mot 30 %

I tillegg til rentene, kan det tilkomme gebyr om du overskrider betalingsfristen. Slik kan også mindre beløp vokse seg store. Mange har dessverre kommet i økonomisk knipe, på grunn av for høy kredittgjeld. Det tilkommer ytterlige gebyrer og salærer. Dette kan igjen føre til betalingsanmerkning, dersom ubetalte regninger går til inkasso. En slik anmerkning gjør økonomien svært vanskelig. Slik kan du få problemer med å få tak i basistjenester som telefonabonnement, strøm, forsikringer. Ytterligere lån og kreditter vil du heller ikke få. Bankene gir som regel avslag på søknad, dersom du har betalingsanmerkninger.

Fordeler og ulemper

Det finnes en rekke fordeler med bruk av kreditt, men også enkelte ulemper. På den positive siden, får du fleksibilitet og sikkerhet. I tillegg finner du gode rabatter, muligheten for cashback og rentefri betalingsutsettelse. På den negative siden, er renten svært høy om du ikke betaler i tide. Mange har kommet i økonomisk uføre på grunn av uvettig kredittbruk. Det bør ikke være grunn til å ikke benytte seg av fordelene kreditten gir. Det er viktig å være økonomisk disiplinert, og huske å betale i tide.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan søker jeg om kort med kreditt?

Ta kontakt med banken eller tilbyderen du ønsker å søke kreditt hos. De fleste tilbyr søknad på nett. Du behøver kun fylle ut personlig informasjon. Banken vil deretter gjennomføre en automatisk kredittsjekk. Videre vil du motta en poengsum, og det er denne som avgjør om du får innvilget kreditt eller ikke. Dette kalles kredittscore.

Hvor lang tid tar det å få svar på søknaden?

Det går som regel raskt å få svar på kredittkortsøknaden, da de fleste tilbyderne henter inn data via automatiske systemer. Dette er data som kommer fra offentlige registre, som gir informasjon om for eksempel alder, inntekt og gjeld du har fra før. I 2019 ble gjeldsregisteret opprettet, for å unngå for høyt låneopptak blant nordmenn.

Når kan jeg begynne å bruke kortet?

Etter at søknaden er godkjent, tar det noen dager å produsere kredittkortet før det sendes i posten. Derfor må du vente noen virkedager før du kan begynne å bruke kortet etter at du har søkt. På grunn av sikkerhet, sendes PIN-kode i separat brev. Så snart du har mottatt kortet, kan du begynne å handle innenfor kredittrammen.

Les mer på Kredittkortinfo.no

Print Friendly, PDF & Email