Styrketrening er supert også for kvinner.

© Getty Images

Styrketrening for kvinner

Nei, man trenger ikke se ut som en bodybuilder for å drive med styrketrening for kvinner.

Skreddersydd styrketrening for kvinner:

Mange jenter ser for seg store bodybuildere og tykke, synlige blodårer på bicepsen når de tenker på styrketrening. Dette er selvfølgelig en myte. For du blir ikke stor selv om du trener hardt og tungt med vektene, i følge Asle Bøe,
 skribent og treningsekspert hos myrevolution.no.

Stellas treningsmusikk

Jenter har det mye vanskeligere å bygge muskler enn det menn har. Dette har med hormonnivået å gjøre. Kvinner har mindre av hormonet testosteron som gjør det rett og slett lettere å bygge muskler. Men det er dermed ikke sagt at du ikke kan bli sterkere! Tvert i mot. Jenter har veldig godt av å trene styrke. Først og fremst på grunn av helseeffektene. Benbygningen blir sterkere rustet til å møte utfordringer fordi musklene som ligger rundt beskytter skjelettet.

8 smarte styrkeøvelser

Trening - Stella tester tredimensjonal trening

Det kommer også ganske hendig med å være sterk i utsatte situasjoner. Enhver jente føler seg mer selvsikker og tør å ta igjen i en eventuell skummel overgrepssituasjon dersom hun behersker styrketrening.

Den tredje fordelen med å trene styrketrening er at du forbrenner fett. Du bygger opp muskelvevet og bryter ned fettet. Vektløfting og muskelkrevende øvelser kombinert med kondisjon, sies å være det som er nøkkelen til en stram kropp.

Treningsprogram: fettforbrenning

Trening hjemme - se tipsene!

Konsekvent styrketrening med forskjellige og økende tyngder gir deg gradvis de musklene du leter etter. Det er ikke slik at etter en endt styrkeøkt så våkner du neste morgen som en konkurrerende modell i bikinifitness. Det er derfor det kalles å «bygge opp» musklene. Fordi du gradvis kan se oppbyggingen selv. Kombinert med kondisjon og sunt kosthold selvfølgelig. 


Noen punkter som er smart å følge:

1. Finn ut hvilke deler av kroppen du har lyst til å fokusere på. Men pass på, for det er viktig å trene alle musklene moderat slik at du ikke blir overtrent i for eksempel underkroppen.

  1. Finn øvelser som bruker de muskelgruppene du vil trene, og ikke gjør det for lett. Vi klarer som regel mer enn det vi tror, bare vi presser hjernen og kroppen. Øk vekten gradvis over tid.
  2. Varier! Fokuserer du kun på lårmusklene og trener markløft ofte, vil du bli trent på den muskelgruppen, men da er det kun der du blir sterk. Det er viktig å balansere styrken og derfor også trene overkroppen og de resterende musklene i kroppen. Men det er lov å fokusere på den delen du er minst fornøyd med.
  3. Bruk frivekter. Fordelen med disse fremfor apparater er at du må balansere mer og bruker derfor mer muskler. Pass på at ryggen ikke er svai og bruk speilet for å sjekke at du gjør det riktig.
  4. Ikke vær redd for å spørre andre på treningssenteret. Noen tar det ofte som et kompliment å bli spurt om fremgangsmåter på vektløfting og liknende.

Se oversikt over treningstrender for 2013!


  • velser som er bra for de ulike kroppsdelene:

«Ass to the grass» - Rumpe 
Dette kalles knebøy/squats og er en øvelse hvor du står med bena i lik avstand som skuldrene dine. Du setter deg ned som om rumpa di skal treffe gresset, og går opp i stående posisjon igjen. Denne kan du også gjøre med vektstang på skuldrene. Repeter.

Benkpress- Armer og bryst
Legg deg på benken med beina og rumpa godt festet. Bruk så mange kilo du takler slik at du klarer å ta mange nok repetisjoner. Svai lett i ryggen og senk vekten ned til den treffer brystet og opp igjen. Gjør det i sakte tempo og hold hendene på stanga i den bredden skuldrene dine er. Repeter.

Situps- Mage
Dette er en klassiker og kan gjøres hvor som helst. Bruk helst en matte slik at du ikke får vondt i ryggen. Beina kan løftes opp i kryss eller holdes på gulvet. Hold armer og hender på brystet slik at disse ikke «hjelper» deg opp. Løft ryggen opp fra bakken , men korsryggen skal nesten ikke opp fra bakken. Mange tror at ansiktet skal møte beina, men du skal altså løfte opp mot taket og ikke krumme inn mot beina. Her er det to versjoner du kan velge mellom: Enten den vanlige forklart over, eller å trene sidemusklene på magen. Da gjør du det enkelt ved å rekke deg mot den ene siden i stedet for rett fram. Ta annenhver side, og rekk ansiktet mot taket. Repeter.

Lik Stella på Facebook!