Test av rawfood diett
© Getty Images

Stella tester: Rå detox

Kan supermat, rawfood og andre sunne saker gi bedre hud, kropp og helse? Vi har testet detox i en måned!

6. februar 2017 av Rannveig Bråtveit

Hva: Få renset kroppen for slaggstoffer og grums, noe som skal gi meg masse vitalitet, bedre immunforsvar og strålende hud.

Hvordan: Følge et fire ukers detox-program satt sammen av Super-helse.no. De to første ukene inkluderer opptrapping av supermat og nedtrapping av alt som er usunt, og de to siste ukene er på rawfood-diett. Rå og lettdampede grønnsaker, supermat, sunne matoljer, bløtlagte frø og nøtter, og litt frukt.

Hvorfor: Fordi jeg er en bedagelig slubbert som alltid har planer om å bli supersunn, men aldri kommer i gang. Og så liker jeg vin.

Jeg er supermotivert da jeg går inn i min første detox-uke, endelig skal jeg få gjort dette! Her skal det bli full avholds og supermat i fire uker, ingen problem! Det begynner snilt, med en morgenmeny bestående av kokt vann med en skvis sitron, tre chlorella og seks spirulina-tabletter (eller var det omvendt?), en probiotikakapsel, og smoothie med grønnsaker, hvetegress, amla, hampfrø og kokosolje. Algetablettene med spirulina og chlorella er de som gir den største detox-effekten, og jeg skal øke dosen av disse etter hvert. Utover dagen kan jeg stort sett spise vanlig mat, men jeg skal kutte ned på sukker, snacks og rødt kjøtt. Og kaffe. Kun én kopp. Seriøst? Dette skulle vise seg å bli vanskeligere enn jeg trodde. Fristelsene med alkohol og sjokolade står i kø, men jeg biter tenna sammen og motstår. Egentlig føler jeg meg ganske fresh, bortsett fra de gangene jeg mikser for mange superpulvere i samme shake, til voldsomme protester fra magen. Jeg har fått et knippe smoothieoppskrifter av Caroline, men dropper dem raskt til fordel for «det som holder på å bli for gammelt i kjøleskapet»-oppskriften.

De siste to ukene er det bare rawfood, full algedose og ingen kaffe. Men jeg kan drikke så mye grønn te jeg vil! Bare synd at jeg ikke liker grønn te. Etter få dager går jeg og svimler. Det er litt som å være høydesyk. Å gå opp en trapp får meg til å hive etter pusten. Men all mat smaker plutselig så mye, og godt! Selv om Caroline har advart meg om at man kan bli litt slapp av kuren, forsøker jeg meg på en joggetur. Jeg føler meg jo så fresh og energisk. Etter 100 meter er jeg dritsliten, puster og peser, og hele kroppen kjennes som bly. Hva skjer? Så kommer jeg på at jeg ikke har spist snurten av karbohydrater på tre dager! Ikke rart jeg ikke har noen energi! Etter en frokost med havregrøt forsøker jeg igjen. Energien er marginalt bedre.

Bestevenninnen min har sett Folkeopplysningen på NRK der supermat blir «avslørt» som bløff, og forteller meg at symptomene jeg føler bare er innbilning. Arg! Men hva gjør det egentlig om det er placebo, når jeg bruker lang tid på å sovne, men er allikevel lys våken når klokka ringer 06.30? Jeg føler virkelig at noe virker som det skal. Dessuten klarer jeg tilfeldigvis å lage en smoothie som smaker akkurat som sjokolade! Men jeg sprekker på vin etter krangling med kjæresten. Og plutselig en dag oppdager jeg brettet med stoffskiftemedisiner som har ligget urørt siden jeg startet detoxen for over tre uker siden. Jeg har helt glemt dem blant alle algene, amlaen og hvetegresset! Ikke rart jeg var slapp og svimmel! Altså var det ikke placebo. Men det var ikke supermaten heller.

Konklusjon: Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk vært mindre syk enn jeg pleier på denne tiden, og nesesprayavhengigheten ble plutselig borte. Jeg ble betraktelig mer våken om morgenen, og følte meg balansert i mage og tarm. Det var absolutt verdt det, siden jeg nå kan være usunn igjen med god samvittighet. Så vil jeg fortsette med rawfood? Aldri i livet! Det er både tidkrevende, dyrt og ganske så kjedelig. Og seriøst, et liv uten kaffe? Glem det! Siden jula innebar en overflod av alkohol og søtsaker, gjenopprettet jeg balansen ved å ta en (nesten) hvit januar.

En måned senere: Jeg har blitt mye mer bevisst på hva jeg putter i meg, fått enda mer sansen for sunn, ren mat og grønnsaker, og når jeg har tid starter jeg dagen med kokt sitronvann og supersmoothie. Jeg har til og med begynt å like te! Men den trenger ikke være grønn.

Lik Stella på Facebook!