Test av Larkobo diett i en måned. LCHQ
© Getty Images / Einar Aslaksen

30 dager på LCHQ-dietten

Andrea testet dietten "low carb high quality" i en måned. Her er hennes matdagbok.

11. mars 2015 av Andrea Brygard

LCHQ - low carb high quality 

Booster helsa, dreper sosiallivet

Går ut på: Å spise mat som gir energi fra sunne kilder som proteiner, umettede fettkilder og få, men «riktige» karber. Svenske Fredrik Paulún står bak denne videreutviklingen av lavkarbo, men med fokus på nyttig, sunn høykvalitetsmat som bygger kroppen, ikke bryter den ned. LCHQ skiller seg fra tradisjonell lavkarbodiett fordi man ikke skal spise mettet, animalsk fett som bacon og fløte, men umettet, sunnere fett som for eksempel olivenolje, avokado og magre meieriprodukter. Trening er bra, og alkohol (rødvin) i moderate mengder er en del av høykvalitetsbegrepet, som også omfatter livsstil. LCHQ regnes ikke som en diett, men en livsstilsendring. Målet er et høyt energinivå gjennom hele dagen, jevnere blodsukker, bedre humør, sunn kropp og nattesøvn. Dietten fokuserer ikke på vekttap.

Motivasjon: Livsstilsendring! En friskere og sterkere kropp med energi fra sunne, riktige kilder. Jeg ønsker også å endre det evige vanemønsteret å ty til kjappe, usunne løsninger når sulten melder seg som verst.

Kilde: Boken «LCHQ - Lågkolhydratskost av högsta kvalitet» av Fredrik Paulún.

Før start: Jeg er i utgangspunktet ganske positiv. LCHQ bygger på en logisk tankegang. Jeg ser fornuften i mindre raske karber og mer sunt fett og proteiner. Det er likevel trist å måtte gi opp ting som sushi, pasta og sjokolade. Jeg tenker at jeg skal klare å holde meg strengt til dietten i 30 dager - men at alkoholdelen kan bli min største utfordring. Jeg lurer også litt på hva jeg skal spise som tilbehør til middagen, når både ris, pasta og poteter utgår.

UKE 1:

Jeg starter hele testperioden med å saumfare menyforslagene til Paulún og å handle inn til disse. Jeg tenker at jeg skal starte med å følge det han har lagt opp som en «typisk LCHQ-uke», men med litt egne tilpasninger. Jeg fyller opp kjøleskap hjemme og på jobben med matvarene han anbefaler - og bestemmer meg for at det blir lettest om jeg spiser ofte, for ikke å falle i sultfella. Jeg lager min egen frokostmüsli av ulike korn og kjerner, og spiser den med kesam og bær. Rent kjøtt, scampi og grønnsaker i ulike varianter til middag, og salater, cottage cheese, nøtter, skinke og mager ost til lunsj.
Den første effekten jeg «oppdager» er en ekstrem hodepine de første dagene. Jeg antar at dette er normalt, en slags renselsesprosess der kroppen kvitter seg med mye sukker og karbohydrater.

UKE 2:

Hodepinen går over etter noen dager, og jeg har kommet inn i en god matvane. Sukkersuget er borte, og jeg har oppdaget både nye oppskrifter og nye måter å kombinere den maten jeg kan spise på. For ikke å bli lei av å spise samme type matvarer hver dag, kreves det både fantasi og planlegging. Helgen er den største utfordringen, og jeg unner meg det privilegiet å bytte ut Paulúns anbefalte vinkvote med noen flasker øl. Jeg har også begynt å lage en veldig god smoothie til frokost. Merker egentlig ikke så mye forskjell på energinivået, men oppdager at jeg ikke «daler» i like stor grad utpå ettermiddagen. Lysten på noe søtt rundt klokka 15 forsvinner også.

Mangler du denne viktige øvelsen i treningsrutinen din?

UKE 3:

Jeg støter på et par utfordringer som rett og slett gjør det umulig å overholde dietten: Jobbtur til København og middag hos svigers for første gang. Det blir rett og slett altfor pinlig å forklare diett-problematikken, og altfor dumt å pirke i lasagnen. Litt karber byr på et aldri så lite sjokk for magen, og jeg opplever litt magekramper etter å ha spist dette. Fortsetter ellers som før med müsli, smoothies, svinekjøtt, egg, kylling og grønnsaker resten av uken.


UKE 4:

Nå er det virkelig blitt en vane å spise LCHQ-mat, men jeg begynner samtidig å savne mye jeg liker. Jeg erfarer at sukkerfri sjokolade ikke er så verst, og at cottage cheese med bær er noe jeg skal spise videre. I slutten av uken trapper jeg rolig opp karbohydratinntaket for ikke å få sukkersjokk når helg og hyttetur nærmer seg. Dette går helt fint.

Dette morsomme mobilspillet skal hjelpe deg å spise sunnere!

Konklusjon: 

Fordelen er at jeg er blitt utrolig god på å planlegge ukene, handle inn til flere måltider av gangen og har oppdaget nye oppskrifter. Jeg får bedre samvittighet av å spise sunne måltider hele dagen, og søtsuget forsvinner ganske fort. Energien synker heller ikke like drastisk på slutten av arbeidsdagen. Selv om dietten er dyr å leve av, sparer man mye penger på småting man ellers ville «skeiet» ut med i hverdagen, som boller, sjokolade, pastiller etc. 

Den største ulempen er det sosiale og ute på restaurant. Her blir man fort den kjipe som må spørre om matinnholdet, spesialbestille eller aller verst: Droppe å spise. En annen utfordring byr seg når du er veldig sulten og må ha noe raskt. Det er veldig få steder du får tak i ferdig, varm mat som ikke inneholder mel, pasta, ris eller sukker. 

30 dager går fint, men det kan bli en utfordring å legge om til denne livsstilen på sikt. Det er vanskelig å si om energinivået ble noe særlig bedre jevnt over, det eneste jeg merket var som nevnt at jeg ikke fikk disse nedturene midt på dagen. Fordi jeg har en rimelig sunn livsstil fra før, ble ikke forskjellene så merkbare under testperioden som for en som kanskje må legge om totalt. Mange av prinsippene er likevel fine å ta med seg videre.

Lik Stella på Facebook!