Unngå uren hud og kviser om sommeren
© Getty Images

Slik unngår du å få uren hud om sommeren

Sol, svette og solkrem gjør huden ekstra utsatt for urenheter. Her er tipsene som holder nupper og kviser unna!

19. mai 2017 av Marthe E. Jakobsen

Uren hud om sommeren

Noen opplever en oppblomstring av urenheter om sommeren. Dette skyldes primært varme og økt luftfuktighet, men også andre faktorer som for eksempel poretilstoppende solkremer kan trigge kviser og blank hud.

UV-stråler kan i seg selv gi kviser, da de forårsaker varme i huden og en økt blodgjennomstrømning som gir hovenhet, og dermed presser porene sammen og hindrer talg og døde hudceller i å komme ut til hudoverflaten. Denne tilstoppingen vil sammen med bakterier kunne utvikle seg til kviser.

For en fetere hud og en hud som er disponert for kviser, vil som regel en vanlig solkrem generelt være for fet og kan derfor gi blankere hud og mer urenheter. Dersom du har denne hudtypen bør du bruke en hudkrem tilpasset din hud med innebygd faktor. Det vil si en oljefri krem med aktive stoffer for å forebygge blankhet og urenheter. Det er også viktig å bruke høy SPF, minimum 15.

Huden i ansiktet vil ofte ha andre behov enn på kroppen, selv om det finnes gode solkremer som kan brukes på både ansikt og kropp. Et enkelt alternativ for å slippe å bytte ut ansiktskremen din med en solkrem, er rett og slett å blande en solbooster inn i kremen din og få fullverdig UV-beskyttelse uten ekstra fettstoffer eller andre unødige ingredienser.

Rens og gode hudpleierutiner

For å forebygge kviser og uren hud er det også viktig med en effektiv daglig hudpleierutine som inkluderer dobbeltrens morgen og kveld, samt nok fuktighet. Unngå produkter med poretettende ingredienser som isopropyl myristate, lanolin og mineraloljer (i høyere konsentrasjoner), samt PVP og CVP som er vanlige stoffer i vann- og svetteresistente solprodukter og i stylingprodukter til håret.

Her kan du lese mer om hvorfor det er så viktig (!) å rense huden godt.

Prøv også å unngå andre triggere som du vet kan gi deg kviser i utgangspunktet. Det gjelder om du for eksempel reagerer på enkelte typer mat, stress, friksjon og så videre. 

Ann-Kristin Stokke, Fagsjef i Skintific Academy og for Dermalogica.

Lik Stella på Facebook!