Asiatisk skjønnhetspleie hudpleie - slik fungerer det
© Getty Images og Redaksjonen

Er dette veien til plettfri hud? Vi tror det

– Istedenfor å utvikle masse produkter som skal dekke over problemene, prøver de å gå til roten og løse det der.

– Jeg har veldig sansen for måten de tenker på i Asia. Istedenfor å utvikle masse produkter som skal dekke over problemene, prøver de å gå til roten og løse det der. På den måten kan folk oppleve å få en sunn, glødende hud de er stolte av, og bruke mye mindre sminke. Det brenner vi for, sier Cathrine Nagell-Erichsen.

Hun driver nettstedet Skinbloom, som markedsfører hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Selv ble hun frelst på sørkoreanske produkter etter å ha slitt med problemhud i mange år.

Ser til Sør-Korea for kosmetikktrender

– Asiatisk hudpleie har vært veldig stort i USA en stund. Nå ser vi at trenden er på vei hit.

Interessen skjøt i været da BB-kremer ble lansert på det amerikanske markedet i 2011. Etter det kom CC-kremer, fulgt av en rekke serumer, ansiktsmasker og massasjebørster, for ikke å glemme kosttilskudd, beriket vann og supermat. I 2016 sto asiatiske land for 56 prosent av den globale omsetningen av hudpleieprodukter, et tall som er ventet å stige til 75 prosent innen 2019.

Mens Frankrike lenge har vært regnet som episenteret for skjønnhetspleie, retter verden nå øynene mot særlig Sør-Korea og Kina. Det er ikke bare fordi vestlige kunder etterspør produktene. Stadig flere asiatiske kvinner tar seg jobb utenfor hjemmet, noe som gjør at de tilbringer mye av dagen i ekstremt forurenset luft i storbyene. Det har gitt en tilsvarende vekst i interessen for hudpleie og kosmetikk. 

Sørkoreanske kvinner bruker i snitt dobbelt så mye penger på hudpleie som amerikanske kvinner. Nå lager internasjonale hudpleiegiganter som Lancôme, Chanel og Dior spesialtilpassede produkter til det asiatiske markedet, og venter med lansering i vestlige land til de ser hvordan produktene slår an i Asia.

Denne ene tingen trenger huden din alltid.

– Asiatiske produkter inneholder mange ingredienser vi ikke er vant til i Norge, og de fokuserer på sunn, gjennomfuktet hud. De har kommet mye lenger i den teknologiske utviklingen når det kommer til innovasjon på anti-aldring, pigmentflekker og akne. Her i Vesten er vi opptatt av å reversere prosesser, og mange begynner ikke med rynkekremer før i førtiårene, da det ofte er altfor sent. I Asia begynner man å forebygge tidlig i tyveårene. Lange ingredienslister er ut, sørkoreanerne er opptatt av å bare bruke ingredienser som virker, og mye av det er hentet rett fra naturen, sier Nagell-Erichsen.

Ikke noe poeng i å sminke seg til fin hud

Mens norske kvinner bruker mer penger på kosmetikk enn hudpleie, er det omvendt i Sør-Korea. Ingredienser som snegleslim, biegift og morkake fra sau, geitemelk og sjøstjerneekstrakt er bare noen av hemmelighetene bak den plettfrie huden sørkoreanske kvinner setter sin ære i å ha. Det gjør at de kan tillate seg å bruke minst mulig sminke. Og når de bruker sminke, er produktene spekket med pleiende ingredienser som visker ut skillet mellom hudpleie og kosmetikk. Det er kanskje ikke så rart at No makeup-trenden startet i Sør-Korea.

Disse 7 skjønnhetstrendene fra Asia bør du kjenne til.

– Å ta vare på huden er en del av kulturen, og har vært det i mange hundre år, sier hun.

I Japan vasker visstnok ni av ti kvinner ansiktet med risvann, som er rikt på E-vitamin, jern og andre mineraler. De siste årene har flere hudpleielinjer lansert varianter av dette, tilsatt alt fra grønn te til aloe vera. Det aller siste er imidlertid å vaske med kullsyreberiket mineralvann, som skal åpne porene og gjøre at huden tar til seg oksygen. Ifølge en fersk rapport fra analysebyrået Euromonitor er trenden, som også innbefatter kremer og serumer beriket med kullsyrevann, ventet til Vesten i løpet av det neste året. 

Asiatisk skjønnhetspleie hudpleie - slik fungerer det
© Getty Images

Forskjellen på asiatisk og vestlig hudpleie

Asiatisk hudpleie skiller seg fra vestlig ved at man i mye større grad tenker helhetlig. Skjønnhet og helse henger tett sammen. Helt sentral er tanken om at alle mennesker er forskjellige, og trenger individuelt tilpasset behandling. Et vakkert ytre henger tett sammen med et sunt indre, både når det gjelder fysisk, mental og åndelig velvære. Det omtales ofte med fellesnevneren holistisk medisin, og går i bunn og grunn ut på å forebygge problemer og hjelpe kroppen til å være i balanse gjennom et regelmessig liv, nok søvn, og et syn på mat som medisin mer enn en kilde til nytelse.

Derfor er det så viktig å rense huden riktig.

– Asia er jo et helt kontintent, og det vil være stor forskjell mellom de ulike landene og tradisjonene. Men fra gammelt av har de en mye mer helhetlig måte å tenke hud på, sier hudterapeut og ernæringsterapeut Desiree Jakobsen.

Hun har drevet sin egen klinikk siden 1992, og er tidligere faglærer i naturmedisinsk hudterapi på Tunsberg Medisinske skole i Tønsberg. Jakobsen bruker mange metoder fra kinesisk urtemedisin med god effekt.

Kropp og hud henger sammen

– Min oppfatning er at i den vestlige verden er vi litt for raske med å separere huden fra resten av kroppen. I Asia er man mye mer opptatt av hva man spiser, generelt, men også i sammenheng med hvordan huden ser ut. I Norge jobber mange bare med huden, og glemmer å se på kostholdet. I mitt hode tar det mye lenger tid for å få varige resultater.

– Det finnes ingenting vi gjør med kroppene våre som ikke påvirker huden, sier Desiree Jakobsen.

Her er skjønnhetsproduktene kjendisene sverger til.

Hun nevner akupunktur og akupressur som behandlingsmetoder som skal hjelpe å få kroppens energier i balanse. Det vi spiser og drikker, og hvor mye vi stresser og sover, påvirker hormonene våre.

– Et hormonsystem i ubalanse viser seg på huden, og da må man se på hele kroppen når man skal begynne med tiltak, sier hun.

– Det mange kanskje ikke tenker over, er at huden er det siste organet i kroppen som får næring. Hvis man stresser mye og spiser næringsfattig mat, vil huden lide. Vi får et økt behov for å tilsette næringsstoffer fra utsiden. Det hadde vi kanskje ikke behøvd hvis vi passet på å spise ordentlig mat.

Lik Stella på Facebook!