Derfor bør du rensen huden. Slik renser du huden riktig.
© Getty Images

Derfor er det så viktig å rense huden

Det sies at gode renserutiner er nøkkelen til en sunn og strålende hud. Men hvor viktig er det egentlig – og hvor lite er godt nok?

Asiatiske 10-stegs rutiner, batteridrevne apparater og kompliserte massasjeteknikker. Rens av huden er et hot tema om dagen, og det dukker stadig opp nye produkter, teknikker og fremgangsmåter, som alle skal gjøre huden din enda litt finere, renere, yngre og sunnere.

Rolah M. Lønning Osman er kosmetisk hudlege på BeWell klinikken i Sandnes og har skrevet boken «Frisk hud». Hun er klar på at en god renserutine er et av de viktigste grepene man kan ta for å holde huden sunn og fin.

– I løpet av en dag samler det seg både døde hudceller, rester av makeup og kosmetikk, samt forurensing på huden. Har man dårlige renserutiner kan avfallsstoffer og debris føre til tilstoppede porer, forstørrede porer, akneutbrudd, tap av glød og fukt i huden, samt økt aldring, forklarer hun.

Vann er ikke nok

Som barn ble man lært opp til å vaske ansiktet hver kveld, et rituale mange har tatt med seg inn i voksenlivet forholdsvis uendret. Dersom du bruker sminke, solkrem, har problemer med huden eller utsettes for forurensing, vil imidlertid ikke barndomsvasken med klut og lunkent vann holde mål. Vann løser som kjent ikke opp fett, så for å holde huden fri for tilstoppede porer og urenheter, må man benytte seg av produkter laget spesielt for å rengjøre ansiktet. 

– Du kan ha verdens beste krem, men renser du ikke huden godt nok vil du ikke få så mye ut av denne, forteller hudterapeut og fagansvarlig i Nor Cosmetics, Anniken K. Reneflot.

Hun mener en god renserutine bør bestå av rens morgen og kveld, øyesminkefjerner, samt en toner som stabiliserer pH-verdien i huden. Reneflot understerker likevel at det viktigste, uavhengig av hvor mange produkter du ønsker eller orker å bruke, er å gjøre rensingen til en vane på lik linje med tannpuss.

Har du fått med deg den nye skjønnhetstrenden fra Korea?

– Det aller viktigste er helt enkelt å innføre en renserutine. Dersom du synes det er vanskelig å få dette til, kan du sette rensen i dusjen og bruke den når du står der. Man skal jo vaske hele kroppen, og da klarer man å få vasket ansiktet i tillegg, sier hun.

– Du bør finne en rens som er tilpasset hudens behov og tilstand, og det kan være lurt å rådføre seg med en hudterapeut eller fagperson som kan identifisere hudens behov, om du selv er usikker på dette. Så gjelder det å finne en rens som har den konsistensen man liker best. Noen foretrekker en som skummer, mens andre foretrekker en med mer kremlignende konsistens.

Med det enorme utvalget man finner på markedet i dag, er det for de aller fleste mulig å finne et produkt som har en konsistens man liker og passer akkurat ens egen hudtype. Tommelfingerregelen er grei å huske:

– Generelt sier man at olje og kremrenser passer best til tørrere hudtyper, mens gelé og skummende renser er best egnet til fetere hudtyper, sier Reneflot. 

Slik renser du ansiktet riktig.
© Getty Images

Ta hensyn til egen hud

Det kan være forvirrende nok med mengden av renseprodukter, og i tillegg dukker det stadig opp nye apparater og verktøy som hevder å rengjøre huden enda bedre enn om man bare bruker hendene. Reneflot forklarer at man igjen først og fremst bør ta hensyn til egen hudtilstand når man velger metode for rens av ansiktet:

– Det er helt klart mer enn bra nok å bruke hendene, men det er viktig at du bruker dem riktig. Sørg for at hendene hjelper med å fordele rensen over hele ansiktet, også foran ørene, langs hårfestet og på halsen. Har man sensitiv hud eller aktiv akne, bør man holde seg til å påføre rens med hendene, men dersom huden er normal, tørr eller fet og med tilstopninger, er det supert med litt ekstra hjelp fra apparater. Disse gir huden en fantastisk renhetsfølelse og vil naturlig nok rense dypere en hva hendene kan klare, sier hun.

28 geniale skjønnhetstriks du bør kunne!

Forskning utført av The International Dermal Institute viser at gjennomsnittskvinnen bruker 20 sekunder på å vaske ansiktet. Under halvparten av oss renser huden både morgen og kveld. Det føles kanskje mer effektivt å rense huden om kvelden, når man kan se en fysisk forandring etter at sminke og skitt er vasket av. Men ekspertene er klare på at det faktisk er vel så viktig å gjenta ritualet om morgenen.

– Om natten, når du sover, skiller huden ut avfallsstoffer. Man svetter og har ansiktet på hodeputen hvor det kan befinne seg bakterier, døde hudceller og midd. Det er viktig å få fjernet dette fra huden om morgenen, forklarer Reneflot.

Få fin hud ved å rense ansiktet ordentlig.
© Getty Images

Skrubb deg ren

Et ekstra steg, som er viktig for å hjelpe huden med å stimulere cellefornyelsen, er eksfoliering, eller peeling som det også kalles. Dersom man ikke er flink nok til å gjøre dette, kan huden med tiden bli grovere. Ifølge hudlege og forfatter Osman, bør man velge peelingmetoder og -produkter som er tilpasset egen hudtype:

– Har man en sensitiv og lett irritabel hud, kan man også eksfoliere, men da med enzymbaserte produkter, eller mildere syrer som laktobionisk syre eller gluconolakton. For normale hudtyper vil glycolsyre være et fint alternativ å se etter, mens akneutsatt hud har godt av produkter som inneholder salicylsyre, sier hun.

Ekspertrådene som hjelper mot tørr og sensitiv hud.

Reneflot anbefaler å peele huden én til tre ganger i uken, avhengig av hva huden din trenger – og hva den tåler. Hun forteller at i tillegg til at de døde hudcellene kan gjøre huden tørr og gusten, vil de også kunne gjøre hudpleieprodukter mindre effektive.

– De gamle hudcellene «stjeler» produkter som serum og krem fra de nye og friske hudcellene som ligger under. Peeling av huden sørger for at produktene du påfører huden, absorberes bedre og dermed gir bedre effekt

© Privat / produsentene

Min renserutine: Ingrid Holm

Det er ekstremt viktig å rense ansiktet for å oppnå glød og unngå urenheter, og jeg legger meg aldri uten å fjerne sminken, rense ansiktet og påføre hudkrem. Jeg har en gyllen regel når det gjelder hudpleie: «cleanse, tone & moisturize». Dette gjør jeg to ganger hver dag – hver morgen og før jeg legger meg. I tillegg bruker jeg en ansiktsskrubb minst tre ganger i uken. Jeg mener at det viktigste er å opprettholde en god fuktbalanse i huden, så jeg bruker aldri produkter som gjør meg stram i maska. 

Sjekk ut flere av Ingrid side skjønnhetsfavoritter og gode tips her!

© Privat / produsentene

Min renserutine: Siri Tollerød

Både morgen og kveld starter jeg med å vaske fjeset med en ansiktssåpe. Om kvelden bruker jeg en toner før jeg fortsetter med serum, fuktighetskrem og øyekrem. Jeg skrubber ansiktet tre ganger i uken, og forsøker å være flink til å ta ansiktsmaske for en dypere rens en gang i uken. I tillegg tar jeg en ansiktsbehandling hver sjette uke. Om morgenen vasker jeg først med ansiktssåpe, før jeg fortsetter med fuktighetskrem og solkrem – den viktigste beskyttelsen mot rynker! 

© Privat / produsentene

Min renserutine: Vibeke Klemetsen

I utgangspunktet renser jeg huden i gjennomsnitt tre-fem ganger i uka, da om kvelden. I perioder, som for eksempel da jeg var fem uker i India og kjørte moped i masse trafikk hver dag, renset jeg huden daglig. Jeg bruker først sminkefjerner, så en cleanser. Følger så opp med en care lotion som er som en tonic, før jeg påfører serum, øyekrem og nattkrem. En gang i uken bruker jeg ansiktsmaske, og en gang hver andre måned tar jeg en Green Peel.

Lik Stella på Facebook!