Koreansk kosmetikk: Skjønnhetstrender fra Japan, Kina og Korea er i vinden. Her er tipsene du bør få med deg.
© Getty Images

7 asiatiske skjønnhetstrender du bør sjekke ut

Hva kan vi lære av Asia? Ganske mye! Her er alt du må vite om renseprogrammer, effektive masker, magiske steiner og ansiktsmassasje.

Ansiktsmassasje

Koreanske kvinner bruker fingrene til forsiktig å massere ansiktet mens de påfører fuktighetskrem. Massasjen skal stimulere kroppen til å kvitte seg med slaggstoffer og fjerne hovenhet i ansiktet. På Youtube kan man se steg for steg-beskrivelser av hvordan massasjen skal foregå. Sist ut er en spesiell ansiktsrulle, som skal gjøre effekten av massasjen enda større. Stadig flere bruker også tørrbørste til ansiktet, som skal forbedre blodsirkulasjonen og fjerne døde hudceller.

Magiske steiner

Det siste nye i Sør-Korea er Magic Stone, en hard ansiktssåpe som inneholder pleiende ingredienser. Den kommer i to varianter; en vanlig versjon, og en som inneholder kull. Sistnevnte skal virke særlig mot problemhud, og er blitt en hit blant tenåringer. Tradisjonelt har hudpleieprodusentene markedsført renseprodukter som skal fjerne årsakene til problemhud, men de har i mindre grad snakket om viktigheten av å følge opp med nærende kremer. Det gjør Magic Stone noe med, da en viktig del av næringen ligger i selve renserutinen. Såpen skal masseres opp til et tykt skum og fordeles over huden som en maske, og den skal ligge i et halvt minutt før den skylles av. På den måten trekker de hudvennlige ingrediensene inn i huden, og man unngår unødig gnikking for å fjerne sminkerester.

Derfor har koreansk kosmetikk tatt verden (og Norge) med storm!

Maskebonanza

Det finnes en maske for ethvert hudproblem i koreansk hudpleie. Nå finnes det også leppemasker, som skal tilføre fuktighet og gjøre leppene silkemyke og glatte. Hollywood-skuespiller Emma Stone fikk mye oppmerksomhet for leppemasken hun brukte i forkant av årets Golden Globe-utdeling. Den koreanske masken inneholder kollagen, roseblomstolje, kirsebærekstrakt og E-vitamin, og skal gjøre leppene myke og fyldige. Men du må sitte med masken i 15-20 minutter for å få full effekt, det vil si fyldige lepper i opp mot seks timer. 

Dette må du vite om asiatisk og koreansk hudpleie og skjønnhetsrutiner.
© Getty Images

Spis deg skjønn

Asiatisk skjønnhetspleie handler om velvære fra innerst til ytterst, og en ideologi om at sunn hud starter i tarmen. Mat som bedrer tarmhelsen er det absolutt største innen funksjonell mat akkurat nå, og Asia leder an. Japan og Kina har lange tradisjoner for fermentert mat, som kimchi og kombucha, som skal gi en boost til de sunne bakteriene i tarmen.

I Asia er melkesyrebakterier i stadig større grad blitt en del av hudpleien, og tilsettes i en rekke kremer. Det samme gjelder kollagen, som er et hvitt pulver utvunnet av bein fra dyr eller fisk. Japanske kvinner drikker vann beriket med kollagen for å ta vare på huden sin. Kollagen er et stoff som finnes naturlig i huden, og som gjør at huden holder på spenst og fuktighet. Med årene mister vi kollagenet, og det store spørsmålet er om det å innta kollagen gjennom maten kan erstatte noe av det tapte. Forskerne er ikke enige. Imens selges kollagen i økende grad også i Vesten og i Norge. De spiselige hudpleieelementene blir også tatt inn i produktene som skal smøres direkte på huden. Kremer tilsatt kollagen eller melkesyrebakterier blir stadig mer vanlig.

Det er utrolig viktig å rense huden riktig og ofte nok. Her forklarer hudekspertene hvordan og hvorfor.

Drikk deg skjønn

Det siste året har stadig flere fått øynene opp for beriket vann, enten det er en del av et detox-opplegg eller en del av et vanlig kosthold. Såkalt H-vann har fått mye oppmerksomhet i USA det siste året, etter at kjendiser som Blake Lively og Ryan Reynolds jevnlig blir avbildet med flasker beriket med hydrogen. I Japan har teknikken vært kjent lenge, som Shin'nooru. Vannet, som pumpes fullt av hydrogen ved hjelp av en spesiell maskin, skal virke antialdrende og senke betennelsesnivået i kroppen. Foreløpig finnes det ingen større studier som kan bevise at hydrogenberiket vann har en positiv helseeffekt. 

En annen variant av helsebringende drikke er vann beriket med aktivt kull. Kullet skal virke rensende på kroppen, da det binder giftstoffer og hjelper kroppen å kvitte seg med dem. Japanerne har drukket kullberiket vann siden 1600-tallet, og i høst lanserte Narvesen sin egen variant. Forhandlerne hevder at produktet også kan stimulere fettforbrenningen og kurere fyllesyke. Spørsmålet er om aktivt kull er bra å få i seg på jevnlig basis, da det kan virke inn på kroppens evne til å oppta andre næringsstoffer fra maten.

Asiatiske og koreanske skjønnhetstrender
© Getty Images

Kompaktpleie

CC-kremer som er presset til kompaktpudder er en stor trend. Den halvt hudpleie-, halvt sminke-trenden er perfekt for den som er mye på farten, som ønsker å ha en lett sminke til daglig bruk, og som ønsker å pleie huden samtidig. Selve påføringssvampen er laget av antibakterielt materiale, og sikrer en plettfri hud, samtidig som den beskytter huden mot solen. De ulike kompaktkremene inneholder pleiende ingredienser som bjørkejuice, hyaluronsyre og bambus-ekstrakt.

Titrinnssystemet

Noe av årsaken til det høye forbruket av skjønnhetsprodukter i Sør-Korea er titrinnsregimet, som mange sverger til. Først renser man ansiktet med en pleiende ansiktsserviett for å fjerne BB-krem, og så en gang med oljerens og varmt vann, for å fjerne urenheter og hudormer lenger inne i huden. Etter oljerensen skal huden renses en gang til, med en mild, skummende rens. Etter dette kommer en mild eksfoliering. Dette steget bør ikke gjennomføres hver kveld, da for mye eksfoliering kan være tøft for huden. Trikset er å fokusere på problemområder, som området rundt nesen eller store porer på kinnene. Etter eksfoliering kommer en mild ansiktstoner, som skal gi fuktighet, gjenopprette ph-balansen og gjøre huden klar for å tiltrekke seg fuktighet. 

Og nå, kanskje det viktigste elementet i koreansk hudpleie; en fuktighetsgivende ansiktsessens, som skal sprayes på huden og forsiktig dyttes inn i huden. Essensen skal stimulere til cellefornyelse, virke oppstrammende og gi økt elastisitet. Etter dette følger man opp med en ansiktsampull, som er en mer konsentrert og fuktgivende pleie, full av anti-aldrende ingredienser som skal stimulere hudens kollagenproduksjon. 

Ansiktsmaske, eventuelt en fem minutters ansiktsmassasje, står for tur nå, og etter det påføres en lett øyekrem, som heller enn å fikse problemer, skal virke forebyggende på uttørring, linjer og rynker. Siden påføres en lett fuktighetskrem, som skal masseres forsiktig inn i huden med fingertuppene. Helt til slutt: en tykk ansiktskrem som skal fange all pleien inn i huden og virke mens du sover.

Lik Stella på Facebook!