Når du skal velge øyekrem er det flere ting som må opp til vurdering. © Getty Images

Tips til deg som skal velge øyekrem

Hvordan velge riktig, og hvor mye kan man egentlig forlange av en øyekrem?

17. januar 2012 av Guro Danielsen

Jakten på den perfekte øyekrem kan virke som et livslangt prosjekt.
For mange av oss har konseptet vært fremmed, helt til den dagen de første linjene i øyekroken melder seg, og du begynner å tenke at det hadde jo vært greit om de ble litt mindre. Og så starter jakten, du forhører deg i venninnegjengen, og blir anbefalt det ene her og det andre der. Men er det egentlig noen som har funnet den rette? De fleste shopper rundt, bytter og eksperimenterer, men finner aldri helt det de leter etter. Og så ser du reklamene for kremer som virkelig gjør en forskjell. Derfor smører du på og venter forventningsfult på resultater, helst sånn som de gjør i den futuristiske laben de viser i reklamen.

Les også: Test av mascara

Slik skal du sminke øyne

Men hvor mye er det egentlig realistisk å forvente av en øyekrem? Vi spør Anne Berit Eide, hudterapeut med 20 års erfaring og fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikk.
- Trenger vi øyekrem?
- Huden i seg selv trenger ingen krem. Hvis vi spiser det vi skal, produserer huden nok fett på egen hånd, sier hun, og vi puster lettet ut.
- Men, fortsetter Eide:

- Da snakker vi om steinalderomgivelser, uten faktorer som forurensning og sminke. Og uten en kultur som sier at du ikke skal ha rynker, poser eller ringer under øynene. Skjønnhet er et kulturelt begrep, og hvis du kjøper den sannheten, da trenger du pleie rundt øynene.

Stjernene sverger til Moroccanoil oil

Æsj. For det gjør vi jo, bare innrøm det! Vi vil se best mulig ut. Og i den verdenen vi lever i, betyr det å passe på huden sin mye. Ikke minst den sarte huden rundt øynene, som er noe av en kjepphest for Anne Berit Eide. Hun peker på at øyepartiet til de fleste av oss er hardt utsatt. Tenk bare på hva du bruker av sminke som er laget for å sitte best mulig. Og så skal det fjernes igjen hver kveld.
- Alt dette utgjør en stor belastning for et veldig sårbart område. Jeg pleier å sammenlikne det med klesvask. Du vasker ikke jeans og silke på samme måte. Og øyehuden er som den skjøreste silke, sier Eide.
Hun advarer folk mot å gnikke og gi for mye, og mot å bruke for kaldt eller for varmt vann. Under den tynne huden ligger blodkar som lett kan sprenges. Men den må renses. Hver dag.

 

Velg profesjonell øyekrem


Når du har begynt med sminke, må du begynne å rense, og da må du også begynne å bruke en pleiende krem, sier Eide.

Hun anbefaler en lett krem med antioksidanter som en bra førstekrem, og så kan man gå over til én med flere aktive ingredienser når man nærmer seg 30-årene. Og hvis du skal spare penger på hudpleieprodukter, er ikke øyepleien stedet å knipe i budsjettet.
- Om du skal investere i ett eneste profesjonelt produkt, så bør det være øye­krem, understreker Eide.
Den gode nyheten er da at de fleste av oss antakelig bruker for mye krem om gangen. Eksperten forteller at du bare skal bruke bittelitt, hun antyder mengden som «en halv ert».
- Begynn under brynet og klapp i en parantes ut mot siden og inn under øyet. Du trenger ikke mye! Gode produkter utvider seg i huden, sier hun.

Hvordan bruke hårolje

Men så må vi gå i strupen på en del misforståelser der ute. For hvis du tror at du kan kjøpe deg små mirakler, så tar du dessverre feil.
- Om du har tynn hud, er trøtt og sover lite, er det ingen krem som kan hjelpe deg. Da hjelper det bare med en god concealer - og søvn, sier Eide.
Rynker lar seg heller ikke fjerne. Men kremer med oppstrammende effekt kan ­bløte opp linjer i huden. For poser under øynene finnes et billig supertriks: Teposer!
- Ha poser med kamillete i kjøleskapet og legg dem over øynene i ti minutters tid. Tyngden og avkjølingen gjør at posene reduseres. I tillegg hjelper det å sove med hodet høyt og å spise mindre salt, sier Eide.
Og så får vi med et siste tips - et uventet råd om noe som faktisk kan hjelpe i kampen mot aldringstegnene:
- Mange rynker kommer av at vi sitter og myser foran pc-en eller mot solen, og de kan forhindres på en veldig enkel måte: Briller! sier Eide.

 

Tips til god øyehelse:


Huden rundt øynene er veldig tynn og sart, samtidig er den veldig utsatt. Invester i gode rense- og fuktighetsprodukter. Få anbefalt en serie fra en erfaren hudterapeut.
Vær varsom! Ikke gni hardt på huden rundt øynene, og bruke passe temperert vann.
Se etter ingrediensene hyaluronsyre og antioksidanter, velg produkter som profilerer seg med disse.

Poser under øynene? Forsøk å sove med hodet høyt (ikke ligg på magen). Trikset med kalde teposer på øynene fungerer også, ti minutter med kamille­teposer gjør susen.

Kilde: Anne Berit Eide, hudterapeut, fagansvarlig og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk.

 

Mer om:

Vårens fineste foundation

Slik tar du vare på høsthåret

Tre enkle frisyrer for langt hår

Høstens viktigste hårtrender


Grønt hår - tips til økologiske hårprodukter

Kort hår? her er tipsene

Slik styler du håret som på catwalken

Få frisyren: 3 hotte trendsveiser

Slik skal du sminke øyne

Test av mascara

Lik Stella på Facebook!