Hva er cosmeceuticals? Lege og hudpesialist Jon Langeland svarer.
Hva er cosmeceuticals? Lege og hudpesialist Jon Langeland svarer. Hva er cosmeceuticals?  © Getty Images

Stella spør: Hva er cosmeceuticals? 

Du har helt sikkert hørt ordet, men vet du hva cosmeceuticals er? Stella spør, ekspertene svarer.

27. mai 2011 av Andrea Brygard

Du har sikkert hørt ordet cosmeceuticals, men vet du egentlig hva ordet betyr? Og er det noe vi trenger? Stella spør, ekspertene svarer.

Jon Langeland er privatpraktiserende lege og hudspesialist hos Hudklinikken i Oslo. Stella har spurt Langeland om begrepet cosmeceuticals.

Hva er cosmeceuticals?
- Ordet er satt sammen av «cosmetics» og «pharmaceuticals». Innholdet er fortynninger av farmasøytiske stoffer eller ingredienser med liknende kjemisk struktur. Begrepet benyttes, sammen med andre ord, til å markedsføre og selge kosmetikk som påstås å kunne gi nesten samme resultat som det originale, farmasøytiske stoffet. Man tilbyr således kun en mulighet og en potensiell effekt opp mot det originale stoffet. Det ligger dermed i sakens natur at denne kategorien innenfor hudpleie er litt oppskrytt. Det kommer stadig nye «magiske» ingredienser som grønn te, antioksidanter av mange slag og så videre - og måter å få disse inn i huden på, som «liposomer» og «nanotek­nologi».

Trenger vi det?
- Alle trenger solbeskyttelse, mange trenger en god fuktighetskrem. Når det gjelder alders- og rynkereduserende ingredienser, er det først og fremst a-vitaminsyrer og fruktsyrer som har en viss dokumentasjon. Resten har dessverre sjelden vitenskapelig bekreftet effekt utover det som oppnås med en god fuktighetskrem. Derfor benytter de også adskilling mer penger på markedsføring enn på å «bevise» at det virker.

Wikipedia definerer cosmeceuticals som kosmetiske produkter med biologisk aktive ingredienser som angivelig skal ha medisinske fordeler.

Begrepet "cosmeceuticals" er ofte brukt i kosmetiske reklame, og kan være misvisende for forbrukeren. Dersom forbrukeren tolker et cosmeceutical å være lik et farmasøytisk produkt, kan han eller hun feilmessig konkludere med at cosmeceuticals har gjennomgått de samme tester for effektivitet og kvalitetskontroll som kreves for medisinering. Da kan forhandleren i flere tilfeller belaste forbrukeren mer for et produkt som faktisk kan være mindre effektivt og/eller av dårligere kvalitet enn oppfattet.

Ifølge USA Food and Drug Administration (FDA) kan de "ikke gjenkjenne noen slik kategori som "cosmeceuticals": Et produkt kan være et legemiddel, kosmetikk, eller en kombinasjon av begge, men begrepet "cosmeceutical" har ingen betydning under loven".

Fin hud er enkelere enn du tror - få våre hudtips her.


Slik skal du sminke øyne.

Lik Stella på Facebook!