Du får olje for både kropp, ansikt og hår.

© Ina Damli / produsentene

Oljeeventyret

Nå skal du smøre og gni deg inn i fete dråper. Men er olje løsningen for knusktørr hud og flisete hår?

29. mai 2012 av Cecilie Molvær Jørgensen

Du vet kanskje allerede litt om det. Babyolje. Dusjolje. Kanskje har du en venninne som smører håret inn med olivenolje fordi «det gjorde Kleopatra der hun lå i melkebadet sitt». Det er altså ikke noe nytt dette med oljers effekt på hud og hår. Den «renessansen» oljene nå gjennomgår kan vi imidlertid se i sammenheng med en større trend, ifølge frisør Jannicke Talseth ved salongen Theresesgate 35 i Oslo.

Under Stellas store skjønnhetskåring tidligere i år, kåret leserne Moroccanoil til sitt favorittprodukt.

- Den økende interessen for oljer i hårprodukter kan settes i sammenheng med at forbrukerne er mer opptatt av helse og miljø, sier hun.
Generelle tendenser viser også at kjøpelysten vår rettes mer og mer mot «renere», mer naturlige og økologiske produkter.

Hvordan bruke hårolje

MULTIPRODUKT

- Håroljer inneholder i de fleste tilfeller flere naturlige ingredienser enn produkter som sies å gi samme resultat. Med naturlige oljer slipper du blant annet ikke-vannløselige silikoner og andre kjemiske tilsetninger, sier frisøren.
Håroljer kan dessuten fungere som et slags «multiprodukt», ettersom de har en gjenoppbyggende effekt ved at de trekker inn og styrker håret innenfra. Oljene beskytter også håret mot varmebehandling og UV-stråler og gir et glansfylt og mykt resultat.

Stjernene sverger til Moroccanoil oil© stellamagasinet.no

1. Ansiktsolje fra Bobbi Brown, kr 605.
2. For ansikt, kropp og hår fra Carita, kr 349. 3. Arganolje for håret fra Lee Stafford, kr 189. 4. Oljesjampo fra Rahua, kr 320.

 

Så hvordan bruker vi dem, og - ikke minst - er håroljer for alle?
- De som i utgangspunktet har mest utbytte av å benytte seg av oljeprodukter, er de med naturlig fuktfattig hår. Altså asiatisk, afro- eller søreuropeisk hår. Men nordisk hår som er krøllete, kjemisk behandlet eller som er utsatt for varmeverktøy vil også oppleve fordelene, sier Talseth. Hun forteller at det er best å ha oljen i håndkletørket hår, for at den skal ha størst mulighet til å trenge inn i hårstråene.
- Og hva med mengde?
- Det kommer an på hvilken hårtype og hvilket resultat som er ønskelig. Et krøllete, grovt hår som oppleves som brusete og tørt trenger en vesentlig større mengde enn fint, nordisk hår. For sistnevnte kan det kun dreie seg om en dråpe, sier hun.

TO TIL TRE DRÅPER

Okay. Da er vi blitt litt klokere på håroljene. Men hva med alle variantene som har dukket opp til bruk på huden? Kommer vi til å gå rundt med glinsende tryner hele gjengen?
- Nei, oljen vil etter hvert trenge inn i huden. Man vil merke at man trenger overraskende lite. To til tre sjenerøse dråper er nok til ansiktet, sier Kristin De Glasenapp, klinikksjef ved Face It Medical. Dessuten:

© stellamagasinet.no

1. Olje for problemhud fra Amazing Space, kr 549. 2. Pleiende hårolje fra Moroccanoil, kr 299. 3. Naturlig oljeserum fra Decléor, kr 899. 4. Roseserum til ansikt fra REN, kr 545.

- Eteriske oljer løser opp fett slik at riktig olje også kan være balanserende på en fet hudtype, sier hun.
Det er altså feil at de med fet hud ikke kan bruke oljer. Så er den myten avlivet en gang for alle.
Det naturlige tiltrekker oss dessuten også når det gjelder oljer for huden.
- Som regel er de gode oljene økologiske, og det er disse forbrukeren bør se etter, sier De Glasenapp.

OLJE GJENNOM KREM, SERUM OG MAT

Grunnen til at du trenger både kremer og oljer, er altså at de gir ulik næring. Olje i form av fett, kremer i form av fett og vann. Kremene har dessuten også behandlende og/eller beskyttende egenskaper, noe oljene som regel ikke har. Olje brukt som serum, altså lagt på før fuktighetskrem, gjør dessuten huden mer mottakelig for effektene kremen har.
Det er imidlertid én ting til eksperten mener vi må ta hensyn til for å få det beste ut av huden vår.

- Det er svært viktig at man får i seg nok oljer gjennom maten vi spiser; vegetabilske og fiskeoljer. Eller at man får det i seg som kosttilskudd. Det smører huden fra innsiden.


FAKTA OM OLJE:

- Dersom du - til tross for bruk av godt serum, fuktighetskrem og ditto masker - fremdeles føler deg tørr, trenger huden din olje.

- Bruk olje som serum under krem, for å gi nok næring og for å få best mulig effekt av kremen.

- Nordisk hår som ikke er kjemisk behandlet eller som aldri utsettes for varmeverktøy, trenger ikke oljer.

 15 fantastiske oljer til hud, kropp og ansikt

Sunne matoljer - ikke ett fett!

Tips: Slik får du fin hud

Stjernene sverger til Moroccanoil oil

Hvordan bruke hårolje

Slik skal du nappe øyenbryn

 


Lik Stella på Facebook!