Kan kosttilskudd gjøre deg penere?
Kan kosttilskudd gjøre deg penere? © Getty Images

Kan du bli pen av piller?

Skjønnheten kommer innenfra, heter det. I dag får du kosttilskudd som sørger for akkurat det.

19. februar 2012 av Cecilie Molvær Jørgensen

Du røyker ikke, sier du? Og alkoholinntaket er minimalt. Du drikker tre liter vann, spiser dine fem om dagen og tar trankapselen uten å mukke hver morgen. Og likevel begynner de små linjene å melde sin ankomst, huden er litt mindre fast og håret er ikke like glansfullt som tidligere. Når man har nådd en viss alder - rundt 25-årsmerket - går det nemlig nedover. Litt deprimerende, ja, men sånn er det. Fibrene som holder huden elastisk, myk og smidig, blir slappere, brekker til og med, og som følge kommer nedsynkningene i huden. Rynkene.
I vår skjønnhetsfikserte verden, der det handler om å se best mulig ut, begynner vi å lete etter «quick-fixes». Noen velger kosmetisk kirurgi. Andre: Kosttilskudd.

Slik skal du nappe øyenbryn

Kosttilskudd som næringskilde


Du trenger nemlig ikke å gå så drastisk til verks for å sette i gang tiltak for å beholde ditt «ungdommelige utseende». Kosttilskudd kan gjøre noe av jobben, og etterspørselen øker. Tradisjonelle kosttilskuddprodusenter har spesialisert seg på feltet, men også kosmetikkbransjen har begynt å lansere sine egne varianter, som supplement til kremer og serum.
Spørsmålet er imidlertid: Funker det? Går det egentlig an å bremse vår naturlige aldring?
- Man motvirker ikke kroppens naturlige prosesser ved å spise kosttilskudd, man tilfører næringsstoffer som stimulerer helsefremmende prosesser, sier Ann Helene Reiss, daglig leder hos Dermanor som produserer kosttilskuddsserien Beyond Wishes.
- Tilskudd er ikke annet enn konsentrert mat, forutsatt at det er riktig sammensatt og i slik form at de kan opptas av kroppen.
Ved å tilføre kroppen ekstra næringsstoffer vil de fleste kunne oppleve en positiv effekt på huden og på helsen, forteller hun, samtidig som hun understreker at kosttilskudd ikke erstatter et sunt og variert kosthold.

Om vi bare klarte å få i oss alle de næringsstoffene vi trenger gjennom maten, så ville nemlig ikke kosttilskudd for hud, hår og negler være nødvendig. Da ville kollagenproduksjonen fortsatt vært høy, vi hadde fått i oss nok C-vitaminer, fettsyrer og antioksidanter - alle godsakene som hamler opp med ytre påvirkning som UV-stråling, forurensning, frie radikaler, sigarettrøyk og stress. Men slik er det ikke, i alle fall ikke for de fleste av oss. Dermed er det ganske fint at noen har puttet alle de gode, næringsrike stoffene inn i én liten pille. For enkelhetens skyld.   

Kliniske resultater


Førsteamanuensis i ernæring ved Atlantis Medisinske Høgskole, Christine Henriksen, sier at det er mulig å påvirke naturlige prosesser i huden med kosttilskudd.
- Hvis man har mangel på vitaminer eller essensielle fettsyrer som Omega-6 og Omega-3, vil dette føre til hudproblemer, som kan rettes opp med tilskudd.
Hun sier imidlertid at det er for liten forskning som viser at ekstra vitaminer, antioksidanter og fettsyrer vil ha positiv innvirkning på huden.
- Teoretisk kan antioksidanter virke positivt på huden, blant annet ved å beskytte cellene mot ødeleggelse og aldring. Det kan være noe i denne teorien, selv om vi ikke har bevis for at kosttilskudd forebygger aldring av huden, sier hun.

Produsentene har imidlertid utført kliniske studier på sine kosttilskudd. Beyond Wishes viser til gode resultater, andre merkevarer som Aurela Derma og Evelle likeså. De to sistnevnte skilter begge med en ni prosents redusering av rynker når kosttilskuddene blir brukt regelmessig etter inntreden i de voksnes rekker - altså etter 40+. Før den tid er det - heldigvis - ikke så mange linjer det er snakk om. Føre var-metoden er det imidlertid ingen som tar skade av. Så tidlig som ved 25-årsalderen kan det faktisk være fordelaktig å begynne å poppe piller. Så kan kanskje utviklingen bremses litt?

 

 

Rå og fargerik makeup på catwalken under Oslo Fashion Week

Slik sminket kjendisene seg på Spellemann

Her er de største hårtrendene for 2012

Slik skal du sminke deg til våren

Se dommen over kjendissminken under Oslo Fashion Week

Lik Stella på Facebook!