Spray med ionisert ansiktsvann fra Mac, kr 190 /Mineralske drikkedråper fra Supernature, kr 489 /Ionisk rettetang fra Braun, kr 749 / GHD med Ion-teknologi som gir anti-statisk effekt på håret.

Dette er ionisert skjønnhet

Den nye trenden med ioniserte produkter infiltrerer nå alt fra drikkevannet ditt til hud- og hårpleie. Men hva er det? Og viktigere: Funker det?

23. november 2012 av Ingrid Anthonsen

Ioner? Det ringer noen svake bjeller fra kjemitimen på ungdomsskolen, noe om atomer og molekyler. Men nå florerer ordet på helt andre, mer glamorøse arenaer, i skjønnhets- og helseverdenen. Produkter med ionisert vann, hårfønere og rettetenger har ionisert teknologi, og bloggere sverger til ionisert drikkevann. Har vi rykket inn i romalderen? Hva i alle dager er ionisert skjønnhet?

Les også: Test av mascara

Triksene til perfekte buskebryn.

Franske Guinot, japanske Miracos og russiske Sui er blant produsentene som tilbyr hudpleieprodukter med ionisert vann. I vår kom Mac med den ioniserte hudpleieserien MineralizeSkincare.

- Enkelt forklart er det vann som har blitt tilført edelstener som gjør at det får ladede ioner. Ionene i vannet får da motsatt ladning til ionene på huden. Ingrediensene tas mer effektivt opp av huden fordi de motsatte ionene trekkes mot hverandre som en magnet, forteller Live Apelland, makeupartist på Macs internasjonale pro team.
- Hva er resultatet hvis man bruker serien deres kontra produkter uten ionisert vann?
- Resultatet er en umiddelbar, effektiv forbedring i hudens fukt- og energinivå. Produktene fortsetter å forbedre hudens fuktnivå også over tid, forteller Apelland.

Hvem har vel ikke lyst på myk, energisk hud? Hudpleieserien på badehyllen min erstattes med Macs hudkrem, serum, rensevann, øyekrem og fuktspray. Jeg bestemmer meg for å vie huden min til ionisert pleie i en uke. Vil min sensitive og litt tørre vinterhud bli mykere?

© stellamagasinet.no

Ionisk børste fra GHD kr 159 og kroppskrem med ionisert vann fra Mac kr 295.

Anne Berit Eide, fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikk, har liten kjennskap til virkningen av ioniserte hudpleieprodukter.
- For meg virker det som et svulstig markedsføringsbegrep. Jeg har ikke tro på at ioniserte kremer har en avgjørende betydning for et godt resultat, sier Eide.
Mange hudpleieaktører tilbyr ioniserte behandlinger som skal tilføre huden negativt og positivt ladede ioner ved hjelp av elektroder. Dette bruker de også hos Oslo Hudpleieklinikk med gode resultater, men Eide er skeptisk til at ladede ioner kan finne veien inn i hudpleieprodukter.


IONISERTE PRODUKTER I HVERDAGEN

Det ioniserte vannet kan også drikkes. Japanerne lagde sin første vannioniseringsmaskin på 1950-tallet, og de siste fem årene har trenden skutt fart i USA.

Redningen for tørr vinterhud

- Ionisert vann er elektrisk ladet vann. Det har høyere pH-verdi enn springvann, og er dermed basisk og negativt ladet. Vi stresser mye, spiser og drikker altfor mye syrlig. Ionisert vann kan bidra til å nøytralisere kroppen, sier Roger Nyvoll, daglig leder i Chanson Norge, som forhandler vannfiltre og vannioniserere som kobles på vannkranen.

- Å drikke elektrisk ladet vann høres litt spesielt ut?
- Ionisert vann er helt naturlig og inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer. Vannet i fossefall eller rennende elver er ionisert. Bevegelse skaper elektrisitet, og vannet blir da ladet.
Det er ingen empiriske bevis på at ionisert vann gagner helsen, men Nyvoll viser til studier som hevder at vannmolekylene i ionisert vann brytes ned i mindre enheter.
- Vannet trekker dermed lettere inn og er mykere enn vanlig vann. Huden blir også mykere fordi vannet hydrerer kroppen bedre.

Så: Hår! Lurer du på hvorfor håret alltid kjennes mykere og mer voluminøst ut etter et frisørbesøk? Kan ioniserte hårverktøy ta noe av æren? Nå selges ioniserte rettetenger, hårbørster og hårfønere til hjemmebruk.
- Ion-teknologi gir en antistatisk effekt på håret. Dette skyldes at ionene er negative og håret inneholder blant annet positive, så de nøytraliserer hverandre. Det bidrar også til å øke holdbarheten til frisyren, sier Mette Boll Petersen, frisør og hårstylist i Ghd.

Brauns nye serie Satin Hair 7 er også basert på ionisert teknologi.
- Hårstylingsverktøyene slipper ladede ioner ut i håret, og disse tiltrekker seg fuktpartikler og reduserer motstanden mellom hårstråene. Hovedforskjellen mellom ioniserte hårstylingsverktøy og vanlige, er at håret blir mykere, glattere og mindre statisk, sier Elise Hambro, pressetalskvinne for Braun.


FOR GODT TIL Å VÆRE SANT?


Glattere, mindre statisk hår, kremer som binder fukt, for ikke å snakke om vann som hydrerer kroppen bedre og gir mykere hud. Kan det være for godt til å være sant?
- Ja. Dette er tull fra ende til annen, mener Pernille Nylehn, spesialist i allmennmedisin.
- Det såkalte ioniserte vannet er neppe verken mer eller mindre ionisert enn annet vann. Produsentene sier gjerne at det inneholder overskudd av negative ioner. Det er en fysisk umulighet, enhver løsning må inneholde like mange positive og negative ioner. Det er heller ingenting som tilsier at negative ioner er mer gunstige for helsen, sier Nylehn.

- Vannet vi drikker trenger ikke brytes opp, det sklir rett inn i kroppen uten motstand. Og om det har ørlite høyere pH enn vanlig vann, vil det på ingen måte påvirke pH-verdien i kroppen. Syre/base-balansen i kroppen er ekstremt godt regulert, og enhver forandring blir øyeblikkelig korrigert. Om man virkelig skulle klare å forandre pH ved å drikke spesialvann, er det ikke en fordel. PH-verdien i kroppen skal være 7,35, og ethvert avvik er ugunstig, sier hun.

Etter fire dager med ioniserte produkter kysser kjæresten meg på kinnet og utbryter:
- Huden din lukter så annerledes … Ja, godt altså! Men den lukter litt … mineralsk?
Jeg lukter annerledes?! Er det på grunn av det ioniserte vannet? Og har jeg lyst til å lukte mineralsk? Noen dager senere, etter en uke med ionisert hudpleie, har utslettet på haken min roet seg, og huden kjennes en anelse mykere ut. Men er det bare innbilning, eller har produktene muligens fungert?
I(r)onisk nok er jeg faktisk ikke helt sikker!


Flere skjønnhetsguider:

Slik får du fin hud

Skjønnhet på budsjett

Slik legger du perfekt hverdagssminke

Perfekt festsminke - trinn for trinn

Slik bruker du høstens sminkefarge burgunder

Øyenskygge - 7 smarte tips

Triksene til velpleide negler.

Stylingtips: Frisyrer for kort hår

Lik Stella på Facebook!