Klikk smart når du handler på nett. © Getty Images

Dette bør du vite om nettshopping!

Å kjøpe sminke ved nettshopping er både kjapt og billig. Men hvor trygt er det?

17. august 2011 av Hege Synne Rahm

Internett flommer over av gode tilbud på hudpleieprodukter og sminke. Mens det fortsatt kan føles litt skummelt å kjøpe klær og sko over nettet, er lista lavere når det gjelder en krem du har brukt før, en maskara eller en ansiktsmaske du har hørt mye fint om. Når varene i tillegg koster halvparten av butikkprisen, er saken enkel. Men er det trygt? Vet du egentlig hva du får?

Nei, mener Ingrid Standal, direktør i kosmetikkleverandørenes forening (KLF).

- Bare nettbutikker som er autoriserte forhandlere av produkter de selger, kan garantere at du får en vare som er ekte, sier hun.

En uautorisert nettbutikk kjøper og selger varene utenom bransjens systemer, og er heller ikke blitt godkjent som offisiell forhandler. Produktene kan også ha vært ute av produsentens kontroll i kortere eller lengre tid. Nå advarer leverandører av kosmetikk i Norge sine forbrukere mot å handle i de mange uautoriserte nettbutikkene som finnes, både norske og internasjonale.

- Varene kan for eksempel ha vært i en container som har stått på en brygge i Spania i 40 varmegrader, andre ganger kan de ha blitt utsatt for frost. Ofte dreier det seg om gamle eller utgåtte produkter, forteller Standal.

Hun får støtte fra Kjersti Johansen, cand.scient. og nordisk fagsjef i Dermanor.

- Nettbutikker uten autorisasjon utgjør et stort problem i bransjen: Produkter du kjøper på nettet, kan i noen tilfeller være i strid med regelverket for hva som er tillatt å selge i Norge. Det kan føre til både hudirritasjon og mer alvorlige tilstander, sier Johansen.

 

Dermanor er leverandør av makeup- og hudpleieprodukter til spa, hudpleiesalonger og apotek. De fører merker som Decléor, bareMinerals og md formulations. Er du en av dem som kjøper bareMinerals på nettet, gjør du det fra en uautorisert nettbutikk. Administrerende direktør i Dermanor, Reidar Ottesen, er klar i talen når det gjelder kjøp av hudpleieprodukter på nettet.

- At noen tar sjansen på å bruke produkter i ansiktet eller på kroppen som de ikke kan være trygge på - for eksempel maskara, øyeskygge eller hudkrem - er nesten ubegripelig, sier han.

 

Lar du deg friste av billig sminke eller hårprodukter, må du også bære risikoen for at varen du har kjøpt, ikke er ekte, mener de norske leverandørene.

«Hilde» lot seg lokke av lav pris og kjøpte et hudpleieprodukt på nettet. Det skulle hun komme til å angre bittert på.

- Jeg måtte holde meg innendørs i flere dager etterpå, forteller hun.

Hilde så ikke ut; ansiktet var rødt og hovent. Det viste seg at hudpleieproduktet hun hadde kjøpt, klassifiseres som legemiddel og derfor bare skal selges på apotek. Den norske nettbutikken er en av mange uautorisert selgere av hudpleieprodukter og kosmetikk. Etter at Stella tok kontakt med butikken, har de fjernet produktet fra nettsidene sine.

For Kjersti Johansen i Dermanor er ikke «Hildes» opplevelse unik.

- Kunder klager til oss på produkter som har rar konsistens eller lukter vondt. Andre melder om bivirkninger på produkter som er kjøpt på nett, det kan for eksempel være kosmetikk som vi ikke selger her i landet. Varer kan også ha gått ut på dato. Kopierte produkter kan dessuten inneholde ingredienser som ikke følger regelverket for hva kosmetikk kan inneholde, forteller hun.

 

Det er mange som vil tjene seg rike på utseendebevisste kvinners bekostning. Nylig beslagla tollvesenet i Sverige et parti sminke som inneholdt kvikksølv. I 2010 beslagla og destruerte norsk tollvesen over 500 partier kosmetikk, som parfyme og sminke, med mistanke om piratkopiering. Men det er store mørketall på hvor mye som importeres, opplyser Liv Kristin Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Ved kjøp fra uautoriserte nettbutikker har vi leverandører ingen kontroll. Produktene kan være ekte, men det kan være utrolig vanskelig å se forskjell på et ekte og et falskt produkt, sier Peder Madsen, administrerende direktør i Engelschiøn Marwell Hauge (EMH).

EMH er eneforhandler for rundt femti merker i Norge, blant ­annet Chanel, Clarins og La Prairie.

Madsen forteller skrekkhistorier om produkter som har blitt manipulert og skadet. Koder som står på ekte produkter, har blitt fjernet for å skjule hvor varene kommer fra. En vanlig metode er å ta av cellofanen, skjære eller slipe bort koder på esken eller produktet.

 

Så hvor er det trygt å kjøpe? I jakten på den «ekte» fuktighetskremen på nett er det lett å bli forvirret. Det kan være vanskelig for en forbruker å vite hvilke sider en kan handle risikofritt på; selv ikke leverandørene sitter med en fullstendig oversikt. Noen nett­butikker kan være autoriserte forhandlere av noen produkter, men ikke av alle. Er du usikker på om pudderet du er i ferd med å kjøpe, er autorisert eller ei, kan det være lurt å klikke seg innom hjemmesiden til merket du er ute etter. Flere merker har på hjemmesidene sine oversikt over hvilke nettbutikker som er autoriserte; Glo Minerals og Murad fraråder blant annet kunder å handle på strawberrynet.com og en rekke andre nettbutikker.

 

Blivakker.no er en av mange nettbutikker som selger skjønnhetsprodukter til minipris. Eier Einar Øgrey Brandsdal mener leverandører som EMH og Dermanor kommer med skremselspropaganda som få kunder biter på.

- Varene våre er 100 prosent ekte. Hadde noe annet vært tilfelle, ville produsentene via sine norske agenturer reagert direkte, sier han.

Blivakker.no har 180.000 registrerte brukere, og opptil 1000 kunder klikker seg inn hver dag. I fjor var omsetningen på 50 millioner. Brandsdal forteller at nettbutikken driver med lovlig parallellimport innenfor Europa.

- Vi importerer akkurat de samme produktene som de man får kjøpt hos frisører, hudpleiesalonger og parfymerier, men via færre ledd. Prisen blir derfor lavere, sier han.

Blivakker.no er autorisert forhandlere av Ole Henriksen og ghd, men ikke for resten av varene de selger. Brandsdal har forståelse for at konkurrentene synes det er frustrerende å tape kunder til en aktør som kan tilby de samme varene til en lavere pris.

- Men i stedet for å angripe oss, burde de se på muligheten for å senke egne kostnader.

 

Lik Stella på Facebook!