Slik beskytter du huden best i sola


© Getty Images / produsentene

Slik beskytter du huden best i solen

Produktene som virker og tipsene du trenger for riktig solbeskyttelse.

25. mars 2016 av Silvany Bricen

Frister kaféliv med nyinnkjøpte solbriller eller skiløypene på høyfjellet i vår? Hvis du rynker på nesa over tanken på å smøre inn det vinterbleke fjeset, som så sårt trenger litt glød, med masse solkrem, bør du lese videre.


1. Vårsol = sommersol

De første vårstrålene jobber like iherdig som strålene du eksponeres for under «sydenstekingen» i sommerferien. Forskjellen er bare at UVB-intensiteten (strålene som gjør huden brun) er svakere på våren enn om sommeren, så fargen kommer tregere. Midt i kafétiden 11-15 er UVA-strålene sterkest. Det er disse strålene som trenger dypest ned i hudlaget ditt og danner grunnlaget for tidlig hudaldring, rynker og føflekker.

2. Juksefarge kan være smartfarge
Selvbruningskrem, dagkrem med farge eller solpudder kan få frem glød, hvis du er misfornøyd med hudfargen din. Beskytter du med solfaktor under, er du godt rustet mot unødvendig tidlig aldring, samtidig som du føler deg gyllen og fin. En vinn-vinn-situasjon for huden din!

De beste selvbruningskremene finner du her!

3. Sminke og dagkremer med faktor hjelper
Uten at de gir samme beskyttelsen som et rent solprodukt, hjelper de litt for opphold utendørs. Men med mindre du sitter i direkte sollys og smører på dagkremen eller sminken med faktor regelmessig, noe de færreste gjør, trenger du solfaktorprodukter under for optimal beskyttelse.

4. UV-Aldring vs. Uv-Brunfarge
Forsking viser at hudcellene skades før huden er rød. Rød hud betyr at skaden allerede er skjedd, og du burde vurdere trappe opp beskyttelsen din. Sjekk at solkremen gir beskyttelse for begge type stråler: De usynlige UVA som trenger gjennom tåke, skyer og glass, og de varmende UVB som lokker oss ut i solen for å få farge.

Derfor er det så viktig å rense huden

5. Høyde og snø øker stråling
Snøen reflekterer strålene, og solstrålene er sterkere i høyden. «Friskuslooken» med friske roser og dype rynker virker bare sjarmerende på de eldre, men skumle føflekker vil vel alle være foruten. Bruk solfaktor på dagen, sammen med en rik fuktighetskrem, og en krem om natten som holder huden din fuktig og myk.

6. Kom flekkene i forkjøpet
Anti-spot-serum eller anti-pigmenterende produkter demper pigmentproduksjonen i huden slik at det ikke så lett oppstår pigmentflekker. Dette forebygger også at huden ser unødvendig gammel ut. Men husk fortsatt å bruke fuktighetskrem, mange rynker kommer som resultat av en dehydrert hud.

Eksperttipsene til en naturlig og glødende sminke

Smart å vite!
SPF står for Sun Protection Factor og angir tiden du kan oppholde deg i sola uten å bli brent. Med faktor 10 kan du være ti ganger lenger i sol enn uten faktor. Blir du brent etter 10 minutter, kan du oppholde deg i sola 100 minutter med faktor 10 før du blir brent. Med lav faktor må du altså smøre oftere.

Stella spør: Er solfaktor 50 dobbelt så god som 25?


Kilder: Kjersti Johansen, Nordisk Fagsjef hos Dermanor og Mette Fredsted Scandinavian Scientific & Media Relations Manager hos Vichy.

Lik Stella på Facebook!