© Siv Kristin Eikås Hovland

18 år gamle Vemund lanserer vegansk hudpleieserie

Møt Vemund Eldegård, 18-åringen fra Førde som har skapt sin egen, veganske hudpleieserie!

I Førde i Sogn og Fjordane har en selvlært unggutt skapt sitt eget, naturlige hudpleiemerke. Nå er han klar med økologisk makeup og pop-up shop på selveste Aker Brygge i Oslo. Hvordan er det mulig da? Vi tok en prat med gullgutten Vemund Eldegård, og prøvde å sette ham fast. Det er vel ikke bare å lage avansert hudpleie hjemme på kjøkkenet i en alder av 18 år, vel?!

 

Foto: Siv Kristin Eikås Hovland 

 

Vemund Eldegård

Alder: 18

Yrke: Skaper av hudpleiemerket Elde 

 

Hva var det som fikk deg til å starte med hudpleie? 

For meg har hud alltid vært svært viktig. Jeg har alltid vært interessert i hudpleie for å ta vare på både ansiktet og kroppen min på best mulig måte. Da jeg var yngre lette jeg lenge etter produkter som kunne kurere problemene mine med acne, kviser og tørre partier, og ble oppgitt når jeg aldri fant noe jeg var 100% fornøyd med. Til slutt kastet jeg alt jeg eide av produkter, og bestilte en pakke med kaldpressede ansiktsoljer. Jeg blandet dem sammen på kjøkkenet, og bruker fortsatt den samme formulaen i dag på Pure Moisture Complex. Herfra har det bare ballet på seg, og produksjonen har blitt flyttet fra kjøkkenet til et profesjonellt produksjonsverksted. 

 

Det er allerede et hav av hudpleieprodukter på markedet. Hva er det som gjør at Elde skiller seg ut?

Jeg vil si at ELDE representerer en ny form for kosmetikk på det skandinaviske hudpleiemarkedet. For meg var det viktig å formulere produkter som passer for alle. Etter mye research kom jeg frem til at jeg ville konsentere meg om 100% naturlige formulaer, men med avanserte aktive ingredienser med dokumentert effekt. Mange av ingrediensene er også fairtrade og økologiske. I tillegg er alle produktene vegan og aldri testet på dyr. Det er få merker som går for alle disse katogeriene samtidig, og slik skiller ELDE seg virkelig ut.

Etter lang research har jeg også laget en lang liste som jeg kaller Banished Ingredients. Den inneholder ingredienser som som jeg aldri vil bruke på huden min. Jeg bruker den som en safety-guide når jeg handler og anbefaler alle å følge denne. 

 

Har du et team som hjelper deg, eller lager du alt selv?

Jeg får stor hjelp av både venner og familie, uten de kunne jeg nok aldri kommet så langt som jeg har gjort i dag. Jeg lager webdesign, nettbutikkløsing og alt av grafisk- og markedsføringsarbeid selv. Distribusjonen driver jeg selv med hovedbase i Førde, men distribusjonsbaser i andre land er under planlegging. ELDE teamet er ikke så stort i dag, i bunn og grunn er det jo egentlig bare meg – men jeg håper å kunne få med flere på å utvikle bedriften videre snart. 

Produktene dine inneholder ingen parabener og tilsetningsstoffer. Hva har du brukt i stedet, for å sikre holdbarheten?

Jeg har funnet erstatninger for syntetiske koserveringsmidler som parabener, phenoxyethanol eller methylisothiazolinone – som ikke er skadlige eller allergifremkallende, men med dokumentert effekt. Produktene mine er formulert sammen med leverandører som tilbyr naturlige erstatningsingredienser som er sertifiserte for sikkerthet og holdbarhet, og jeg velger bare det beste av det beste. Produktene er også testet for holdbarhet og kremene er pakket i lufttette flasker for å unngå at kunden tilføyer bakterier ved bruk av fingrene. 

 

Hva med antiage-produktene dine, hvordan vet du at de virkelig virker?

Alle produktene inneholder avanserte ingredienser med beviste effekter. Anti-aging produktene bruker D'Orientine S, som er klinisk bevist å redusere rynker, frie radikaler og gir huden nye egenskaper som beskytter mot miljøskader. Dette er jo en av de største kildene til aldring og rynker i huden. Ingrediensen er hentet fra daddel ekstrakt og er gulldråpene i serien. I tillegg inneholder Youth Preserving Moisture Cream hyaluronsyre, som er en av it-ingrediensene på hudpleiemarkedet i dag. Syren strammer vevet i huden, og gir en boost av fuktighet. 

 

LES OGSÅ: Ingrediensleksikon for hudpleie

© @eldecosmetics

Men hva med allergitester da, har du gjennomført allergitester?

Jeg anbefaler at alle som vet de har sensitiv hud eller allergier leser ingredienslisten nøye på alle hudpleieprodukter de kjøper. Ellers er alle ELDE produkter formulert med kun skånsomme og naturlige ingredienser som passer for sensitiv hud. Emulgatorene er hentet fra oliven eller kokosnøtt, og alle ekstrakter og aktive ingredienser er hentet fra frukt, planter eller mineraler. Jeg bruker bare små mengder eteriske oljer som er ikke er irriterende eller skadlige for huden. 

 

OK, vi er overbevist. Du har bestått hudpleiegründer-testen. Men du har jo vært opptatt med skole også. Når har du egentlig fått tid til å lage disse produktene?

Hverdagene mine dette året har gått med til skolearbeid på dagtid og arbeid med bedriften på ettermiddagen. Jeg svarer på nye eposter døgnet rundt og får bestandig nye kreative idèer.  Nå er jeg er endelig ferdig med videregående skole og dedikerer dagene til bedriften og meg selv. 

Jeg hadde jo aldri trodd at mine egne hudproblemer kunne bli til en så bra businessidé. Det var egentlig merkelig hvordan det hele startet. Jeg hadde en launch med venner og bekjente hjemme i mai ifjor. Jeg inviterte lokalavisen, men trodde ikke de kom til å komme. Fra da ballet det bare på seg og veldig mye har skjedd på kort tid. Jeg fikk henvendelser fra Sverige og selger i dag hos Swedish Beauty Factory, Australia, USA, Storbritania og Nederland hos konseptbutikken Collective Space i Amsterdam. I Norge selger jeg snart hos alle Floke Grønn Frisør salongene i Norge og F5 Concept Store i Oslo. Enda flere utsalgssteder kommer til høsten.

 Jeg er egentlig veldig sjokkert over hvor mange som har vært intressert i meg og produktene mine. Jeg er uendelig takknemmelig for all støtten folk har gitt meg.

 

Du er jammen søt, da! Så til det klassiske framtidsplan-spørsmålet. Hvor går veien fremover for Elde?

I sommer åpner pop-up butikken ELDE Beauty Lab på Aker Brygge den 4. juli frem til 31. juli. Da er det bare å stikke innom og hilse på meg, prøve og lukte på produktene og bli med på Beauty Lab-moroa. ELDE inntar også Bergen 13. august med enda en pop-up butikk, og framover mot høsten er det bare å holde øynene åpne for flere. I tillegg kommer ELDE på mange nye spennende utsalgssteder både nasjonalt og internasjonalt i de kommende månedene. 

 Om ti år håper jeg at jeg kan omringe meg med personer som inspirerer meg, gir meg kreative idèer og gjør meg lykkelig. Jeg ønsker fortsatt å drive for meg selv, med et team som holder hverandre oppe med nye tanker og påfunn. Om det er noen som melder seg frivillig allerede nå, er det bare å gi lyd! 

En smugtitt på den kommende makeuplinjen til Elde avslører at Vemund har både leppeprimer, eyeliner, lipgloss og høypigmenterte lip tints i vente til oss. 

© @eldecosmetics
Lik Stella på Facebook!