Cecilie TS hjelper Stellas lesere i kampen mot tiden.

© Hanne Eftevaag Feyling

Ny serie om tidsbruk i Stella

Møt kommunikasjonsekspert Cecilie TS, som lærer deg hvordan du kan få bedre tid.

25. september 2012 av Andrea Brygard

Cecilie Thunem-Saanum (gjerne kalt TS) er ekstremt opptatt av kommunikasjon, og det har hun vært helt siden hun var liten. Hun er utdannet innen språk, markedsføring og ledelse, og jobber i dag som foredragsholder, rådgiver, mentor og driver CecilieTS as.

I sin egen spalte i de neste fem nummerne av Stella kommer Cecilie med sine beste tips til hvordan du får bedre tid, kommusierer bedre, prioriterer riktig og lærer deg effektiv kommuniksjon.

Flere kvinner i digitalbransjen

- Jeg har alltid vært opptatt av personlig kommunikasjon. Hvordan vi kommuniserer påvirker tidsbruken vår, og motsatt; hvor stresset eller tilfredse vi er preger kommunikasjonen vår i stor grad, sier Cecilie til Stella.

Hva er det som gjør at akkurat tid er blitt ditt hovedfelt?

- Det begynte i 2005 med en kunde som ville ha et opplegg for riktig tidsbruk, og siden den gang har jeg integrert tidsbruk som en stor del av det jeg driver med. Ja, det handler om prioriteringsteknikker. Men for å prioritere må man også vite hvordan man skal kommunisere tydelig, både med seg selv og med omgivelsene sine.

Hva er ditt forhold til tid, og hvordan disponerer du tiden din best?

- Det gjelder å ha god tid fremfor mye tid. Tiden kommer, den kan vi ikke styre. Det er oss selv vi må gjøre noe med. Jeg er på reise hver uke, for å holde foredrag. Det er mine pustehull, de timene på vei til eller fra. Mange synes jeg er travel, og det er jeg. Men jeg er sjelden stresset. Fordi jeg velger å velge bort. Og fordi jeg vet at ting tar den tiden jeg gir det.

Jobbskolen: Personlig branding

Kan man få bedre eller mer tid?

Nesten alle jeg treffer har for liten tid. Både dem jeg treffer når jeg holder foredrag eller kurs, og dem jeg møter privat. Det som frustrerer meg, er hvordan mange er et «offer» for egen travelhet; de lar hverdagen bli stress, og de aksepterer presset fra omgivelsene. Mer tid får vi ikke. Men bedre tid? Så absolutt. Det handler om å ta aktive valg. En av mine mest effektive prioriterigsteknikker er å velge bort. «Hva får størst konsekvens om jeg lar være å gjøre det?» er et spørsmål jeg alltid stiller meg selv.

Er det et luksusproblem å ha «for liten tid»?

- Nei, det er ingen luksus. Å ha for liten tid begynner å bli et samfunnsproblem, mener jeg. Den digitale tilgjengeligheten, prestasjonskommunikasjon og statusjag krever en for stor del av oss. Når vi gir etter for presset, bidrar vi til et samfunn med prestasjonsjag. Vi presser til og med barna til å stadig skynde seg, mens vi fyller opp både deres og egen kalender. Vi vil for mye, og vi strekker oss for langt. Jeg er overbevist om at trenden er i ferd med å snu; fremtidens luksus er å ta seg bedre tid til færre aktiviteter. Det gir mentalt silkeføre.

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Les mer fra serien Ta tiden tilbake:

Del 1: Prioriteringer - publisert september 2012
Del 2: Monotasking vs multitasking  - publisert november 2012
Del 3: Pauser - publisert desemeber 2012
Del 4: Effektiv kommunikasjon - publisert januar 2013
Del 5: Tilgjengelighetens tyranni - publisert februar 2013


 


Les også:

Bli en stressmestrer

Jobbskolen 1: Det ytre teller

Jobbskolen 2: Jobb smartere

Jobbskolen 3: Bygg nettverk

Jobbskolen 4: Rett på sak

- Ta ordet og skryt av deg selv

 

Lik Stella på Facebook!