© HBO Nordic

Intervju med liksom-presidenten fra «Veep»

Julia Louis-Dreyfus spiller USAs første kvinnelige president på tv. Hun blir stadig overrasket over hvordan fiksjonen plutselig blir virkelighet.

27. april 2015 av Guro Danielsen

Stella har fått klørne i et eksklusivt intervju med hovedrolleinnehaver Julia Louis-Dreyfus (kanskje best kjent for rollen som Elaine i «Seinfeld»), som nå er aktuell i fjerde sesong av den smarte og morsomme tv-serien «Veep» på HBO Nordic.

Tittelen på serien spiller på en forkortelse på «vice president». Bare at i den nye sesongen er rollefiguren Selina Meyer slettes ikke visepresident lenger, men har overtatt som USAs aller mektigste. Da er det ikke rom for å vimse og tulle lenger – skulle man tro, da. For i motsetning til den kyniske og maktsyke Frank Underwood i Netflix-serien «House of cards», har ikke Selina sett for seg at presidentjobben faktisk var innenfor rekkevidde. Men så plutselig befinner hun seg på det ovale kontoret når den sittende presidenten må trekke seg.

– Rollen Selina har forandret seg gjennom sesongene, nå virker det som hun har mer kontroll?
– Nå som hun er president, må vi vise henne som bestemt og kontrollert. Samtidig blir hun president sent i perioden, det er bare åtte måneder igjen når hun tar over. Så det betyr at hun må drive valgkamp samtidig, og hun får ikke muligheten til å definere seg selv som president. Eller til å drive valgkamp. Eller til å styre landet. Så det er et mareritt.

– Hun ser veldig sofistikert ut denne sesongen, antrekkene må være en fornøyelse?
– Ja, det er moro. Eller, de er ikke spesielt komfortable. De er veldig hemmende og trange. Parykken er trang, skoene er høye. Men det funker, det er en del av rollefiguren. Det skal ikke være fritt og lett.

– Hvor mye tid tilbragte du med ekte politikere i Washington DC i forbindelse med innspillingen?
– Mye. Før vi begynte innspillingen var vi med på møter med alt fra senatorer til lobbyister. Og jeg har fått muligheten til å møte noen visepresidenter, det har vært fantastisk.

– Rollen som Selina har gitt deg mange priser. Er det bedre roller for kvinner på tv nå enn tidligere?
– Uten tvil. Akkurat nå er det både mange og uvanlige roller for kvinner på tv. Mangefasetterte, uvanlige, tankevekkende roller i massevis. Det er så mange kvinner som gjør interessante ting nå. Jeg er takknemlig for å være en del av det. Jeg er veldig glad for å ha denne rollen, men det er også mange andre roller jeg beundrer på tv nå om dagen.

– Er det annerledes for kvinner i politikken enn for menn, spiller kjønn fortsatt en rolle?
– Å ja, så absolutt. Før det første vil jeg si at jo flere kvinner vi har i politikken, jo bedre. Det er noe jeg tror veldig på. Men det ubarmhjertige søkelyset som settes på dem er ganske intenst. Det var derfor vi gjorde frisyreforandringen på Selina i forrige sesong. Jeg er så oppmerksom på hvordan folk henger seg opp i det når en kvinne som forandrer utseende på en eller annen måte. De er som hunder med en kjøttbein, som aldri vil gi slipp.

– Denne sesongen skal Selina drive valgkamp, det samme skal Hillary Clinton gjøre. Føles det noen ganger som at serien nærmer seg virkeligheten?
– Det har skjedd flere ganger at vi har gjort noe i serien som skjer i virkeligheten noen måneder senere. Det er så rart! Særlig når vi har tenkt under innspillingen at dette er for vilt, helt usannsynlig og lite troverdig. Og så skjer det i virkeligheten!

– Hvor politisk er du i det virkelige liv?
– Jeg følger med, og jeg har støttet forskjellige folk og deltatt i valgkamper til tider, men jeg er ikke så politisk at jeg ville stilt til valg selv.
– Det ville vært veldig meta, folk ville elsket det!
– Ja, og det ville blitt en god historie. Men det kommer ikke til å skje.

Vi i Stella elsker gode tv-serier! Les også våre anbefalinger.
Les også hva «Girls»-skaper Lena Dunham fortalte om kvinneroller og det å stå midt i rampelyset i vårt intervju

Lik Stella på Facebook!