© Elisabeth Sperre Alnes

Grønne verdier

Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Oslo har sittet med mye makt etter brakvalget i høst. Bli kjent med Lan Marie Ngyuen Berg.

25. mars 2015 av Guro Danielsen Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Vi møtte Lan Marie Nguyen Berg (27) tidligere i år, før valgkampen var skikkelig i gang. Da sto hun øverst på MDGs osloliste, men jobbet fortsatt som forskningsassistent hos Cicero Senter for klimaforskning i Oslo. 

I intervjuet med Stella var hun klar på ambisjonene på vegne av det lille partiet sitt. Hun øynet reell makt over hovedstadens miljøpolitikk allerede da:

– Vi vil ha minst 10 prosent oppslutning i Oslo. Miljøtiltak i storbyene er en viktig del av løsningen på klimautfordringene, sier Lan Marie. 
Partiet endte med 8,1% av stemmene og 5 av 59 mandater i hovedstaden, og hadde dermed makt til å avgjøre hvilken blokk som skulle styre. En situasjon Lan Marie hadde skissert som helt ideell da vi møtte henne. 

– Hva er det viktigeste tiltaket enkeltpersoner kan gjøre for miljøet?
– Kutter du ned på flyreisene dine, har du gjort mye. Opplev nærmiljøet i stedet. Å engasjere seg i organisasjoner kan dessuten være det beste du gjør. Da kan du faktisk være med og utgjøre en forskjell. Makt over nærmiljøet gir mulighet til å utrette noe! sier Lan Marie.

På vintageshopping hos Reprise i Gamlebyen finner hun mange fine skatter.

© Elisabeth Sperre Alnes

På vintageshopping hos Reprise i Gamlebyen finner hun mange fine skatter.

 

Etter å ha engasjert seg i klimasaker over hele verden, er det nå nærmiljøet som står øverst på agendaen. Lan Marie vet godt at det er mange store kamper som skal kjempes der ute, men hun vet også at det er begrenset hva hun kan få til.
– Det hjelper ikke bare å være politisk engasjert, du må faktisk endre hvordan du selv lever livet ditt.

For å gjøre sin del, begynte hun å handle mer brukt, la om kostholdet til vegetarisk og kuttet ned på flyreiser. Til å begynne med hadde hun likevel konstant dårlig samvittighet.
– Når du bor i Norge, bruker du for mange -ressurser uansett. Det er vanskelig å leve så karbonfritt som man må for å gjøre sin del for klimaet. Det gjorde meg veldig frustrert, sier hun.

Etter hvert skjønte hun at hun var nødt til å finne en balanse det gikk an å leve med. Klimakampen er en maraton, ikke en sprint.
– Når man er så engasjert, må man lære seg å finne en balanse så man ikke mister gnisten. Du skal holde lenge, så det må ikke bikke over.

I landsbyen Ikasaya i Kenya.

© Privat

I landsbyen Ikasaya i Kenya. Foto: Privat

 

I forbindelse med masteroppgaven bodde Lan Marie i en fattig kenyansk landsby i et halvt år.
– Det var tøft å observere forholdene de bodde i. Erkjennelsen av at man aldri kan gjøre nok.
Hun har også studert i Vietnam, farens fødeland, samt i Sør-Afrika. I 2010 fikk hun dessuten Fritt Ord-stipend for å bo og blogge fra stillehavsøya Tuvalu i et halvt år. Øya har blitt et symbol i klimasaken, siden den står i reell fare for å forsvinne når havet stiger.

– På Tuvalu skjer klimaforandringene . Det er en iboende urettferdighet i det at de rike landene har påført dem dette. Det splitter staten sakte, men sikkert etter hvert som folk må flytte fra hjemmene sine til Australia, New Zealand eller Canada. En hel kultur går i oppløsning.

I tillegg til klimaforandringene, fikk hun også oppleve hvordan det er å leve under spartanske forhold. 20 liter vann om dagen skulle holde til alt av hygiene, drikke, mat, klesvask og dobesøk.
– Nå forstår jeg mer hva hverdagslivet har å si for hvordan vi har det. Maten man spiser, tilgangen til vann og varme. Hvor mye det har å si for velværet. Alt er så selvfølgelig her i Norge.

Klimaforandringene kommer tett på på Tuvalu.

© Florent Baarsch

Klimaforandringene kommer tett på på Tuvalu. Foto: Florent Baarsch

 

I tillegg til jobben og vervet for De Grønne, har hun startet bloggen Grønne Jenter sammen med noen bekjente.

– Det er vanskelig å engasjere seg i noe som er langt unna, så tanken var å fokusere på noe nærere. Vi gikk sammen om å lage en «grønn rosablogg». Rosabloggere har ofte et nesten perverst fokus på å shoppe og bruke. Vi ville være et motstykke, forklarer Lan Marie.

Jentene skriver om mat, sminke og klær, og har blant annet samar-beidet med Fretex om fotoshoots med klær som ligger langt unna trauste kofter og fotformsko.

– Vi vil også vise at miljøbevisste folk, som har rykte på seg for ikke å være så trendy, kan ha vel så fine klær og stil. Vise at vi er som alle andre, normalisere det å være miljøengasjert litt, sier Lan Marie.

Sitatene i intervjuet er hentet fra saken om Lan Marie som sto på trykk i Stella tidligere i år. 

Vegetariske vårruller dokumenteres til bloggen.

© Elisabeth Sperre Alnes

Lik Stella på Facebook!