Generasjon singel

Aldri før har så mange vært single i Norge. Noen velger singeltilværelsen bevisst, andre er på leting. Hvordan balansere singelregnskapet?

17. februar 2012 av Ingrid Anthonsen

Stadig færre har mann, hus, stasjonsvogn, labrador og 1,8 barn ved fylte tretti. En av fem nordmenn bor alene, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Storbyene kryr av single; halvparten av Oslos befolkning lever utenfor parforhold. Singeltrenden har sammenheng med at det er mange ting man vil ha ut av livet, og at mann og barn ikke nødvendigvis har førsteprioritet i rekken av ønskedrømmer. Samtidig ønsker de færreste en livslang singeltilværelse. Singellivet er like sammensatt som å være i et forhold. Det er bare snakk om andre ingredienser.
- Jeg er åpen for å møte noen, men det er ikke noe skrekkscenario for meg om jeg ikke gjør det. Jeg har mye å fylle livet mitt med, og er ikke redd for å ende opp som singel livet ut.

Ingvill Dybfest Dahl (33) ser faktisk ut som om hun mener det, selv om utsagnet kan få folk til å gispe, riste på hodet eller bli provosert. Det har de også gjort. Ingvill jobber som journalist og nyhetsleder i VG, og står bak VG-bloggen «Søvn og singelliv». Der skriver hun ærlig og vittig om et singelliv langt unna champagnedrikking og shopping iført Jimmy Choo-hæler. Det har vakt reaksjoner: Ingvill har fått tilbakemeldinger som «det er ikke rart norske menn må finne seg kvinner i utlandet når det er sånne som deg som er single i Norge» og «folk som deg bidrar til at jordens befolkning dør ut».
- Jeg hadde ikke trodd at en blogg om de gråere sidene ved singellivet skulle provosere, sier Ingvill, som opplever det som ganske sprøtt.
- Det er rart at det ikke er aksept for flere normaler.

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

«Hundretusenvis er single, men få ønsker egentlig å leve alene. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre for å få forholdet til å vare?». Spørsmålet er utgangspunkt for salgssuksessen «Nøkkelen til varig forhold» skrevet av psykolog Egil Linge og journalist Dan Josefsson. Boka gir konkrete verktøy for å starte og opprettholde kjærlighetsforhold.
- Vi er biologiske vesener og trenger nære og varige forhold for å skape trygghet for oss selv og vårt avkom.Ved å være to er man bedre beskyttet mot ytre trusler. Barn er også mer beskyttet av to personer enn av en, forklarer psykologen.

Datingskrekk

Ingvill Dybfest Dahl har vært singel i åtte år, med unntak av noen korte forhold.
- Alle spør hvorfor. Jeg har ikke noe fasitsvar. Jeg har ikke funnet en som er rett, men jeg leter ikke heller, sier hun.

Hun rister på hodet av jenter som «alltid» har kjæreste, og jenter som tilsynelatende blir forelsket annenhver uke.
- Jeg forstår det ikke. Jeg har vanskelig for å forelske meg, det sitter veldig langt inne.
Hun stopper opp.
- Jeg er ikke redd for å bli glad i noen. Men jeg er reservert med føl­elser og liker ikke å være forelsket. Jeg tør sjelden å si det til den jeg er forelsket i, jeg blir veldig sjenert. Det er en sårbar situasjon med masse følelser, sier hun.
Hun går sjelden på date, og har verken tid eller lyst til nettdating.
- Jeg har dateskrekk. Blir skikkelig nervøs og synes veldig fort det blir kleint, sier hun.
Selv har Ingvill forsonet seg med singeltilværelsen, men har ikke inntrykk av at alle andre har det.
- Jeg har funnet på en del unnskyldninger for at jeg er singel, som at jeg ikke har tid fordi jeg er i ny jobb. Men det er jo grenser for hvor lenge jeg kan skylde på det, sier hun.
Hun er lei av det evinnelige singelspørsmålet, men skjønner at folk ikke mener noe vondt når de spør.
- Noen ganger føler jeg meg som andresortering. Som singel er man den uten unnskyldning for ikke å ta overtid eller flytte ferien, man har jo liksom verken mann eller barn å ta hensyn til. Jeg trodde at alles privatliv skulle være like mye verdt, men slik er det ikke. Det kan kjennes litt urettferdig.
Ingvill har én barndomsvenninne som er singel, resten av venninene er stort sett etablerte. Hun synes det er verre å være singel som 33 enn som 25, da var det flere i samme båt.
- Jeg føler meg som den siste mohikaner som går rundt og ugger for meg selv, sier hun og ler.
Mange av venninnene er småbarnsmødre, men Ingvill lar seg ikke stresse av babyfokuset.
- Jeg savner ikke det jeg ikke har. Den eneste grunnen til å få barn bør være at du har ekstremt lyst på barn der og da, ikke at du kanskje vil angre i fremtiden om du ikke får et. Jeg har ikke lyst på barn nå. Hvem vet hva som skjer om fem år.

Hvordan skrive jobbsøknad

Eksempel på jobbsøknad

Eksempel på perfekt CV

Mal på CV

Tips til jobbintervju

Mange lever lykkelig som single, andre skulle ønske sivilstatusen var annerledes. Egil Linge mener det viktigste er å være bevisst på sin egen livssituasjon, og at man kan jobbe for å endre den hvis man ikke er tilfreds.
- Hvis man trives med å være singel, er det ikke problematisk. Men om man er singel og ønsker å være i en relasjon uten å få det til, så er det et stort problem, sier han.
- Jeg har ikke bevisst valgt å være singel, men hittil har det blitt for vanskelig å være i forhold. Alle livsvalgene mine innebærer utrygghet fremfor tilhørighet, sier låtskriver og artist Hanne Sørvaag (31).
Låtene hennes har solgt fire millioner eksemplarer, og hatt 120 plasseringer i 70 land. De siste årene har hun reist utenlands flere ganger i måneden, og i vår deltok hun i Melodi Grand Prix for første gang som deltaker og ikke som låtskriver. Hun har sjelden vært hjemme i sin lille ettroms i Stockholm lenger enn to uker i strekk.
- Musikken har vært drømmen min, men livsstilen har gjort det vanskelig å skape langvarige forhold, forteller Hanne, som har vært singel de siste seks årene.
Hun har stiftet noen interessantebekjentskaper, men reisingen og tidsmangelen har alltid satt en stopper.
- Jeg kjenner meg ensom i perioder. Jeg føler jeg mangler en naturlig tilhørighet, og har jo lyst til å finne den rette. Samtidig har jeg bestemt meg for å gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg har slått meg til ro med at man ikke kan kontrollere alle omstendigheter.

Single fallgruverDen innstillingen har hun ikke alltid hatt. Som 25-åring ble hun singel etter sitt andre forhold, og singelstatusen utviklet seg til et stressmoment. Slik hadde hun det i flere år.
- Jeg stresset og kunne bli deppa av å gå på en date som ikke klaffet. Rundt meg giftet vennene mine seg og fikk barn. Jeg tenkte: Folk gifter seg, får unger, skiller seg og gifter seg på nytt før jeg får meg kjæreste. Hva er galt med meg? sier hun og ler.
Nå kan hun nemlig le av det.
- Jeg kan jo ikke sammenligne meg med venninner som har levd et stabilt liv og bodd ett sted over lengre tid. Velger man én ting, må man ofte velge bort noe annet. Nå som jeg har godtatt det, slapper jeg mer av. Man har ikke full kontrollpå alle aspekter ved sin egen lykke, men man kan prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, sier hun.
I en periode falt Hanne for menn som var useriøse og utilgjengelige. Det var et mønster som gjentok seg.
- Billedlig sett var jeg alltid ute etter vokalisten i rockebandet. Han som hadde mest problemer, innebar mest trøbbel og konkurranse og som ofte var uoppnåelig. Det var slitsomt emosjonelt sett.
Hun tror hun valgte bort de hyggelige karene fordi hun ikke var klar for forpliktelse.
- Jeg hadde blitt singel etter et veldig seriøst forhold og var nok ikke klar for noe langvarig, forklarer Hanne.

Single på søken har mange fallgruver å gå i.
- Et typisk mønster er at man har et stereotypt bilde av hvordan partneren skal være og se ut, forteller psykolog Linge.
Medforfatteren, Dan Josefsson, oppsøkte i sin tid Linge for psykologhjelp fordi han stadig feilet i kjærligheten.
- Jeg hadde som så mange andre gått ut fra at jeg var uinteressert i visse kvinner som ikke var «min type». Men tilknytningsteorien viste at det heller handlet om at jeg var redd for nærhet og derfor trakk meg unna. For første gang kunne jeg forholde meg kritisk til tanker, følelser og handlinger som jeg hadde misforstått i alle år, sier han.
Mange single opplever det å bikke tretti som et vannskille. Kanskje føler man et økt tidspress på å finne den rette, kanskje begynner man å titte på barnevogner med lengtende blikk fremfor irriterte øyekast. Hanne har på sin side funnet roen med årene.
- Jeg har roet meg mer etter at jeg fylte tretti. Nå har jeg mer tid og flere muligheter til å finne noen, forteller hun.
Hun reiser mindre og er mer hjemme i Stockholm -  en singeltett by, der ettromsleilighetene er de heteste på boligmarkedet. Sommeren blir travel for Hanne, som slipper sin tredje plate og gjør konserter med den nye jentegruppa Dollhouse Special. I ny og ne går hun på dater, og koser seg med det.
- Jeg tviler ikke et sekund på at jeg kommer til å treffe kjærligheten, jeg kan bare ikke styre når det blir. Og hvis jeg ikke skulle finne ham, har jeg bestemt meg for at jeg skal være lykkelig i det livet jeg har fått.

 

Psykologi: Emosjonell spising

Stella tester mindfulness

Hypnose mot sukkeravhengighet

Sigrid Bonde Tusvik: Svissfaktor

14 råd som løfter karrieren

 

Lik Stella på Facebook!