© Getty Images

Sommerferie: Når bra nok er det beste

Hytta, Kreta, Thailand? Jakten på den perfekte ferien kan være både tidkrevende og slitsom. Disse rådene hjelper deg å bli fornøyd med valgene du tar.

21. juni 2016 av Cathrine Moestue

Cathrine Moestue: Organisasjonspsykolog og CMCT (Cialdini Method Certified Trainer). Driver Moestue Consulting. Hun jobber med å trene ledere og privatpersoner i bevisst påvirkning; å øke deres gjennomslag og å hjelpe dem å gjennomskue uetiske påvirkere.

Kanskje har du hørt deg selv si «Denne sommeren skal vi reise til Syden, for i fjor regnet vi bort på hytta». Forventningene til årets ferie er skyhøye, etter å ha sløst bort fridager på regn og mislykkede turer. Men hvor skal vi reise? Hvor finnes den aller beste ferien? Vi vil et sted der vi garantert får sol og badetemperatur. Og fordi det er ganske dyrt, vil vi passe på at denne ferien blir uforglemmelig, og at alle har det gøy.

Tenk deg at det er vill jubel i stua og hele familien kaster seg over oppgaven med å finne et feriested. Hvor skal vi reise? Skal vi finne det perfekte huset ved sanddynene i Danmark der hele storfamilien med søsken og fettere og kusiner kan velte seg i perfekt harmoni? Skal venninnegjengen endelig finne den perfekte kombinasjonen av strand, party, shopping og ro? 

Vi begynner kanskje å planlegge i januar, men innen påske har vi ennå ikke bestemt sted fordi alle har litt ulike behov og erfaringer. Det er eposter frem og tilbake med linker og forslag. Det er endeløse møter med brosjyrer og surfing på internett som ender opp med flere spørsmål enn da dere begynte. På dette tidspunktet er det lett å tenke at jo mer tid vi har brukt på å planlegge, jo bedre blir ferien. Et sted der ute finnes det perfekte hotellet til den perfekte prisen som bare venter på å bli oppdaget av oss!

Dette er en form for feiltenking som psykologer kaller å «maksimere», og det er også en god oppskrift på skuffelse. Å maksimere valget betyr å gjøre alt som trengs for å finne den beste løsningen. Det er litt som å tenke at «ja, denne kjolen passer perfekt og prisen er ikke så verst, men hvordan kan jeg vite at det ikke finnes en bedre kjole i butikken ved siden av?» Sannheten er at det vet du ikke, men hvorfor bruke mer energi på det? Når det gjelder viktige valg i livet, er det klokt å maksimere: Når vi skal velge en partner eller kjøpe nytt hus, da vil jeg anbefale å bruke tid. Men når det gjelder valg av kino eller kjøp av hudkrem, ville jeg brukt «bra nok-strategien». 

Over et visst punkt vil faktisk mer informasjon bare kaste bort tiden vår, øke forventningene og ganske sikkert redusere gleden. 

© Getty Images

Vi skulle alle gjerne ha hatt en krystallkule noen ganger for å se inn i fremtiden slik at vi kan finne et feriested som gjør oss optimalt lykkelige. Det ville gitt oss den tryggheten vi lengter etter her og nå, men jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med å spå fremtiden. Det jeg kan hjelpe med, er å minne deg om hvordan vi tenker når vi skal ta våre valg. Alle er forskjellige. Noen av oss tar et raskt valg og er fornøyde med det, og tenker rett og slett ikke mer over det etter ferien er bestemt. 

Noen booker samme sted år etter år, og slipper unna hele organiseringskaoset. For andre igjen er det viktig å bruke litt tid. Forskjellen mellom oss handler mest om hvor mye energi vi bruker på å ta dette ferievalget. De som til slutt er mer fornøyde med beslutningen, tenker gjerne at mer penger og oppmerksomhet ikke vil garantere det beste valget uansett. De forstår at kostnaden ved mer informasjon er høyere enn kostnaden ved å gjøre en feil, og de klarer å skille mellom store og små valg.

Vi mennesker varierer langs en dimensjon på å være mer fornøyd med de valgene vi tar og hvor mye vi torturer oss med alternativer. Gjør deg selv en tjeneste når det kommer til ferien og tenk at bra nok nesten alltid er bedre enn det beste.

Heldigvis kan vi kan trene hodet til å bli mer fornøyd med de valgene vi tar. Her er en huskeliste for ferieplanleggingen:

1. Start med å begrense alternativene. Plukk ut tre gode feriemål og velg alternativet som passer flest av de reisende.

2. Fjern tanken om «et riktig valg» fra språket ditt. Ingenting er absolutt riktig, det trenger bare å være nyttig for deg i øyeblikket, og et ferievalg skal ikke vare livet ut. 

3. Vi kan også begrense tiden vi bruker til å ta et valg, ved å si «Jeg vil samle informasjon denne uken, og basert på det vi har funnet vil vi ta ett valg innen onsdag neste uke».

4. Unngå sammenligning. Vi har en tendens til å måle kvaliteten på våre erfaringer sammenlignet med andres. Husk at våre valg og erfaringer er så subjektive at vi ikke har sjans til å lage likehetsvurderinger. Dine valg er bra nok for deg.

5. Ikke tenk på alle de attraktive tingene med ferien som ble valgt bort. Når vi gjør det, holder hjernen vår fast ved tanken og vi forblir forvirret.

6. Når du endelig har tatt et valg, skal du feire. Hurra! Spør deg selv «Hva var bra med det valget jeg tok nå?»

Med en gang vi har det viktigste ved ferien kartlagt, som; Syden, komfortable rom, mer enn én restaurantmulighet og gode kundereferanser på nett – da vil ytterligere undersøkelser bare komplisere, forvirre og irritere oss. Etter dette, fokuser på «bra nok-strategien». Det kan fremdeles være høy kvalitet, og det trenger ikke bety at vi er middelmådige eller late, det holder i massevis at ferien møter våre grunnleggende behov. God nok er et fantastisk sted å være.

Husk: Du er bra nok. Den gleden kan vi velge å gi oss selv hver dag.

God ferie!

Lik Stella på Facebook!