© Tess Jacobsen/Agent Molly

Psykologi: Kaos og klær

Holder du fast ved gamle, ubrukelige tanker og ting?

19. august 2012 av Cathrine Moestue

Shakespeares Hamlet snakket om å være eller ikke være. Jeg vet ikke om han hadde et overfylt garderobeskap, men det store spørsmålet for oss moderne kvinner er nok snarere «Beholde eller kaste?».
 Bak lukkede dører kan det skjule seg mye. Mange hjem ser perfekte ut når du er på besøk inntil du åpner døren til garderobeskapet eller til kott og boder, og blir begravd av møllspiste kåper, ødelagte lamper, gamle sko og poser fra shopping som ikke engang er åpnet. Dette skjer fordi mange av oss lever i en slags plettfri fremtidsvisjon, i en fantasi av et liv, i stedet for å lage praktiske løsninger som fungerer i dag og for det livet vi faktisk lever.
For de fleste starter nemlig rotet i garderobeskapet allerede i shoppingsituasjonen. Vi ser på en vakker veske og tenker «perfekt for lunsj med venninner», eller vi ser oss selv som brune, slanke i en varm og lat sommerdag. I denne fremtidsfantasien passer også plagget perfekt. Men som du helt sikkert har erfart, er det veldig få slike sommerdager og veldig få av oss som har tid til lange lunsjer med venninner. Det er ikke vårt virkelige liv vi handler for, men drømmen om det «perfekte» liv.

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Ønsker du orden i eget garderobeskap kan du starte med denne bevisstheten. Du kan stoppe opp mens du er i butikken og virkelighetssjekke dine egne shoppingfantasier. Eller enda bedre: Bestemme deg for hva du trenger før handleturen. Det er selvsagt ikke noe galt med fantasier, men du behøver ikke å agere ut ifra dem. Målet er å ta bevisste valg som støtter din selvfølelse. Spør deg selv: «Er det sant?». Altså, er det sant at du virkelig trenger denne vesken/plagget/skoene? Fordi det beste våpenet du har er å være ærlig med deg selv. Ofte kjøper vi ting fordi vi tror at vi skal gå ned i vekt eller fordi det ser bra ut på en venninne. Sjekk ut dine egne tanker, vær ærlig og kjøp noe som matcher din kropp og din stil, og som gir deg en ekte og god selvfølelse.

Psykologi: Kunsten å si nei

De aller fleste har noe som er problematisk i forhold til garderobeskapet. Det kan være impulskjøp eller en svakhet for vakre, men upraktiske, klær og sko, eller troen på at «én dag kommer jeg til å få glede av jakken fra 1999, den kommer nok på mote igjen». Denne typen rot handler om utsatte valg. Vår materielle overflod handler om mye mer enn ting - det handler om følelser. Du er ikke alene om å bli urolig bare ved tanken på å rydde opp i klesskapet, men det betyr at det er på tide med en virkelighetssjekk. Finn ut av hva du tenker om tingene dine, slik at de blir lettere å kaste. På den måten kan du frigjøre energi til å leve her og nå. En opprydding i klesskapet vil garantert gi deg mer sinnsro - og dessuten gjøre at du raskere finner noe å ha på deg! Prisen for å beholde rotet er høy, og den stjeler mental energi fra livet ditt.

Psykologi: Mental trening

Følelser knyttet til tingene våre kan være sterke, og derfor kan det virke overveldende å finne ut man skal starte. Heldigvis er det håp: Løsningen ligger nemlig i å ta museskritt i riktig retning. Alle vanskelige oppgaver i livet løses ved å bryte dem ned i små, håndterbare deler. Det samme gjelder for garderobeskapet. Hvis det å lage et organisert skosystem eller å returnere bryllupsgaver er for vanskelig, starter du med noe mindre følelsesladet. Du kan for eksempel begynne med å sortere sokkeskuffen - og det på begrenset tid. Gi deg selv 15 minutter. Og så tar du 15 minutter i skapet dagen etter, og fortsetter sånn. Hvis du ikke får til å gjøre dette spontant, ring en venninne og be om hjelp. Ved å delegere litt kontroll til en god venn blir det lettere å se på oppgaven i et riktig perspektiv - og dessuten er det kjempegøy. Som når hun sier «Er du sikker på at du skal beholde denne ABBA-vesten?».

Det kan være vanskelig å kaste noe du har fått i gave, fordi det føles som du kaster personen du fikk den fra. Minn deg selv på at det bare er en ting. Vi kan trene opp evnen til å skille følelser fra tingene og så spørre: Skal jeg kaste eller beholde? En tommelfingerregel er at du kan beholde det hvis det er noe som støtter livet ditt akkurat nå, ikke den personen du var for fem år siden, eller for fem kilo siden. Du kan beholde noe hvis du elsker det og det får deg til å smile. Som din ti år gamle skinnjakke - den kan få bli. Eller hvis du tenker at du kan kjøpe den i dag. Spør deg selv «hva ville jeg gjort hvis den var i butikken nå?».

Et annet tips er å skape et hierarki av verdiene dine. Våre sentimentale følelser til bestemors gamle silkekjole har kanskje en høyere verdi enn hennes gamle sko. Du kan bestemme deg for å beholde en ting som er verdifull, men hvis det er vanskelig å kvitte seg med bestemors gamle veske, som er litt råtten i glidelåsen, kan du minne deg selv på at ingen som er eller har vært glad i deg, vil at livet ditt skal tynges ned av deres ting.

Det kan være lettere å kvitte seg med det som en gang var favorittsmykket eller -jakken hvis du finner en som setter like stor pris på det som deg. Prøv for eksempel å bytte klær med venninnene dine. Ingen bør klamre seg til ting som holder dem nedtynget av skyld og skam, for gjør du det - om det så er klær eller relasjoner - kan det hemme din naturlige utvikling. Dette blir veldig tydelig når søsken skal rydde ut av barndomshjemmet, og oppdager et hav av rot og gamle ting på loft og i kjeller. Plutselig må de gjøre valg for hver eneste ting, fordi rydding og kasting ble utsatt. Ikke gjør dette mot deg selv, og ikke gjør det mot andre.

Når du rydder, lag tre hauger. En til kast, en til å gi bort og en til å selge på Finn.no. Spør deg selv om tingene vil fremme glede eller nytte, eller om de bare er i veien. Å rydde bort det gamle for å få plass til noe nytt er en kontinuerlig prosess. En metafor for livets utvikling. Så si farvel til alle klær du ikke har brukt på to år. Alle sko som skader føttene dine, og skjerf som er gått av moten. Og kjenn etter hvor godt det føles!


Les også:

Forelska på jobb? Ikke gå i flørtefella!

Når kvinner har telefonskrekk

Stella tester mindfulness

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Lik Stella på Facebook!