Vask og oppbevaring av ullplagg - slik varer de lenger.
© Getty Images

Slik behandler du ullplagg riktig

Kan ullgenseren vaskes i maskin? Er alt håp ute hvis den krymper? Og hvorfor får den ofte nupper? Her er ull-ekspertens beste tips.

11. oktober 2016 av Marthe E. Jakobsen

Monica Bergem er gründeren av Kashmina, som produserer klær i 100% kashmirull. Etter å ha designet alt fra basisplagg og yogakolleksjon til luksuskåper, har hun opparbeidet seg mye erfaring og kunnskap om ull. Kashmina er opptatt av kvalitet og lager klær som skal vare og kunne brukes i mange år, noe de fleste jo ønsker etter å ha investert i et deilig ullplagg. Så hvordan bør man egentlig vaske, oppbevare og behandle ullplagg? Monica har svarene:

Vask og oppbevaring av ull - slik holder det seg fint lenger.

Jumpsuit, kr 2599. Bukse, kr 1699. Genser, kr 1999.

© Kashmina

Hvordan bør man vaske ull?

– Når du skal vaske ullklærne dine er det viktig å tenke på at du har med naturfiber å gjøre. De må behandles skånsomt og tåler ikke vask med enzymer (som tygger og biter i klærne for å få de rene). Vask i maskin går helt greit, men pass på å ikke bruke høyere temperatur enn 30 grader. Vask gjerne med en mild såpe. Den mest kjente i Norge er Milo, men det finnes flere skånsomme vaskemidler som gjøre jobben like bra.

Bør man unngå å vaske ull for ofte og heller lufte plaggene?

– Ull bør ikke vaskes etter hver gangs bruk. Det er ikke nødvendig og det sliter unødig på plaggene. Heng plagget til lufting etter bruk og du vil oppleve at det finner tilbake til utgangsformen, og at eventuell lukt forsvinner av seg selv. Husk at ull og særlig eksklusiv ull som f.eks. kasjmirull bør ligge sammenbrettet fremfor å henge i skapet. Dette for at plagget ikke skal henge i strekk.

Er det mulig å redde ullplagg som har krympet i vask?

– Plagg som har krympet i vask pga. for høy temperatur vil aldri bli bra igjen. Du kan kanskje minske krympingen noe, men plaggets struktur er endret for alltid. Dessverre. 

Vi har plukket ut noen av sesongens diggeste (og fineste!) strikkegensere! Finn din favoritt her.

Slik holder ullplaggene seg fine lenger
© Getty Images

Hva kan man gjøre for å unngå eller fjerne nupper på ullplagg?

– Ull nupper. Det er ikke til å unngå. Årsaken er at ullen er litt som håret hos oss mennesker, den har litt ulike lengder, og når man spinner garn på hår av ulike lenger, vil de korteste hårene sitte dårligere i tråden enn de lange. De vil etterhvert stikke ut og finne veien ut av tråden og den strikkede genseren. De korte hårfibrene kommer ut som nupper. Graden av nupping kan variere og vil til en viss grad ha sammenheng med kvalitet. Produsenter av ullplagg av høy kvalitet er opptatt av at de korte hårene fjernes før man spinner garnet, og dermed blir det mindre nupper. Men man kan også ha et plagg med høy kvalitet som nupper. Dersom plagget er strikket med store masker og garnet sitter løst, slik som alle plagg i 7 Gauge* og nedover, så vil nuppene melde sin ankomst uansett. Men dette er også de aller mykeste og deiligste plaggene, så de som har kjærlighet for ull og særlig eksklusiv ull vil synes at disse plaggene er verdt en liten nuppejobb.

Uansett kvalitet og type strikk er det viktig at man tar en runde og avnupper det nye ulllplagget, etter første gangs bruk. Etter første vask gir gjerne nuppingen seg.

Hva bør man gjøre hvis man får et lite hull i ullplagget? Er det mulig å fikse?

– Med mindre man har gode syegenskaper selv, er det best å levere plagget til en skredder eller andre med ekspertise på området. Det koster sjelden mer enn et par hundrelapper å få fikset et slikt hull, og det er det som regel verdt. 

Lik Stella på Facebook!