Skandi Cool

Skandinavisk design skal på utstilling under London Fashion Week.

12. februar 2013 av Guro Danielsen

Svenske Acne Og norske Veronica B. Vallenes.


Svenske Acne og norske Veronica B Vallenes / Skrevet av: Guro Danielsen

15. februar begynner moteuken i London, der de britiske merkene skal svinge seg på catwalken. Men i år rettes også oppmerksomheten mot Skandinavia, takket være den danske stylisten Dorothea Gundtoft.

Hun har tatt for seg danske, svenske, norske, finske og islandske designere, som presenteres gjennom bilder og intervjuer i en flunkende ny bok. Og under Fashion Week skal plaggene utstilling i Somerset House. Norge er representert ved Kristian Aadnevik, Haaning & Htoon og Veronica B. Vallenes.

Til sammen snakker vi over 50 navn. Vi tok en prat med Dorothea om prosjektet.

© stellamagasinet.no

En side fra boka «Fashion Scandinavia».

 
Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

- Det fantes ingen bøker av denne typen, derfor er dette den første i verden på emnet, og det var en motivasjon I seg selv. Det var en motivasjon til å samle så mye informasjon om bakgrunnen og livene til bade etablerte designere og nye talenter som virkelig jobber beinhardt for å få klærne sine til et internasjonalt nivå. Jeg håper virkelig denne boken kan hjelpe dem et stykke på vei.


Hvordan mener du skandinavisk mote har utviklet seg de siste årene?

- Jeg har lagt merke til stadig mer interesse for Skandinavia generelt i det siste med bøker og tv-serier som «Forbrytelsen» som har vakt stor oppmerksomhet. Derfor har også moten vakt mer interesse internasjonalt, med klær som når både massene, men også designinteresserte forbrukere som er opptatt av god kvalitet i stedet for upersonlige, masseproduserte plagg. Når jeg er på moteukene i de nordiske landene legger jeg merke til stadig mer internasjonal presse som er på jakt etter det neste store talentet. Det er gøy å se!

© stellamagasinet.no
© stellamagasinet.no


Er det noen merkbare forskjeller mellom design fra de forskjellige skandinaviske landene?

- Ja! Svensk design er veldig minimalistisk og strukturert. Dansk mote leker mye mer med mønster og print. Norsk design er som en blanding av de to. Finland har lange designtradisjoner gjennom Marimekko, men de finner sin egen stil gjennom designere som Samuji. Og på Island er de veldig eksperimentelle.

© stellamagasinet.no

F.v: Veronica B Vallenes og Stine Riis.


Norske designere har alltid vært noen skritt bak danskene og svenskene - hvordan synes du vi gjør det nå om dagen?

- Siden norske designere har begynte å blande det minimalistiske med det mer detaljorienterte, finner de sin egen sin. Jeg kunne tenke meg å se mer fokus på nye, norske designere som er på vei opp, som Ingvild Abrahamsen. Og det håper jeg å kunne hjelpe dem med under London Fashion Week!

 

Utstillingen står på Somerset House i februar. «Fashion Scandinavia» er utgitt på Thames & Hudson, ca. kr 160 hos Amazon.co.uk.Les mer om mote:

Bloggerens stiltips: Strikkegenser

Slik styler du den lille sorte kjolen

Tilbehøret til festen

Stylingtips: Kort bukse

Bloggerens favoritt: Hverdagskjole

Tilbehør i bær og lær

Månedens plagg: T-skjorten

Trend: fjærpynt


Lik Stella på Facebook!