Se Birthes varme og minimalistiske hjem

– Dersom du eier din egen stil har du god smak.

5. september 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Minimalistisk skandinavisk stil. Grønn sofa

Den grønne sofaen er et blikkfang i leiligheten og har vært med familien lenge. 

© Inger Marie Grini

Hvem: Birthe Skotheim (39).
Hva: Tidligere konseptutvikler og innkjøpsansvarlig for Pepper-butikkene og Acne Studios Bergen. Driver nå nettsiden hyperballade.com.
Hvor: I leilighet på Møhlenpris i Bergen sammen med mannen Vegard Moberg Nilsen, Miu (8) og Silas (4).

Hvordan vil du beskrive stilen din?
Stilen min er veldig enkel, nedpå og unisex. Jeg kan ofte bevisst kle meg kjedelig og i plagg som ikke alltid passer helt. Jeg går sjelden i tettsittende klær, ei heller er jeg glad i å vise hud. No make up-trenden kan du si jeg har kjørt i mange år! Interiørmessig er jeg nok påvirket av både min samboer og min stilsans generelt. Jeg skulle ønske jeg kunne ha noe annet enn hvite vegger for eksempel, men jeg klarer det bare ikke. Det blir for voldsomt for meg. Varm minimalisme er kanskje et dekkende ord.

Hvor opptatt er du av stil?
Jeg er nok i overkant opptatt av stil, ikke nødvendigvis bare min egen. Det kan være ganske plagsomt. Det er nok en yrkesskade jeg har pådratt meg der jeg hele tiden prøver å forstå eller analysere alt jeg ser, observerer eller leser om. Både stil og mangel på stil.

Hva betyr god smak for deg?
Jeg synes det er veldig fascinerende at god smak kan være så forskjellig fra person til person. For meg betyr god smak at noe er stilrent, enkelt og delikat, men det viktigste er at det kommer innenfra. Dersom du eier din egen stil har du god smak. 

Kule bilder på veggene
© Inger Marie Grini

Hva er nøkkelplaggene i garderoben din?
Gråmelert strikkegenser, hvite t-skjorter, jeans og joggesko. Og i beste fall en klassisk og fin kåpe eller jakke som løfter antrekket. Med untak av noen faser har jeg kledd meg slik siden jeg var 12-13 år.

Hva er ditt beste kjøp?
Jeg har kjøpt meg en Punkt-telefon og jeg håper at det kan bli mitt beste kjøp. Foreløpig er jeg litt usikker på om jeg klarer å legge fra meg smarttelefonen helt, og Punkt-telefonen er jo verdens kjedeligste telefon. Kun sms og tale, og så bruker jeg en evighet på å tekste fordi det er så uvant. Men så er det poenget også da, at den skal være kjedelig, slik at jeg kan bruke tid på andre ting.

Hva er dine favorittbutikker?
Jeg liker bruktbutikker selv om jeg sjelden kjøper noe, det er mer den evige jakten. Av klesbutikker er jeg glad i Margaret Howell. Jeg liker også department stores og synes både Le Bon Marche i Paris og Selfridges og Dover Street Market i London er interessante og flinke på hver sine måter. Jeg liker at du får alt på ett sted, det trenger ikke være vanskeligere eller mer fancy enn det.


Hvite vegger med fargerike detaljer

– Det er lett å ha shoppestopp når man har de møblene man ønsker seg, men det er jo også litt det det handler om. Det skal lønne seg å kjøpe kvalitet.  

© Inger Marie Grini

Hva tar du på deg til en skikkelig fest?
Det blir gjerne en litt finere og nystrøken variant av det jeg bruker hver dag, kanskje med litt ekstra smykker eller øredobber, og så bytter jeg ut min Manhattan Portage nylonveske med en litt finere veske i skinn, gjerne fra A.P.C eller Margiela.

Og til en mandag på jobb?
Jeg liker å kombinere plagg slik at antrekket får en liten kontrast og gjerne at skoene kræsjer litt. For eksempel kan jeg like hvit skjorte og dressjakke med en slitt jeans og klassiske skinnsko til, eller en mørkeblå dressbukse i sigarettfasong sammen med en strikket genser i løs fasong og joggesko. 

Spennende og unike detaljer i interiøret.

Sengen og hodeputen er de viktigste eiendelene for Birthe. Over nattbordet henger «arkitektlampen» Tolomeo fra Artemide.

© Inger Marie Grini

Hvor stor prosentandel av lønnen din bruker du på hjem, klær og fornøyelser?
Det siste året har jeg omtrent ikke kjøpt noen ting, verken klær eller interiør. Da vi flyttet, bestemte vi oss for ikke å kjøpe noen nye ting og heller bruke det vi har så langt det er mulig eller til nød kjøpe brukt. Det har vært en stor befrielse, og når jeg får lyst å kjøpe noe, spør jeg meg selv: Trenger du virkelig dette? Svaret blir som regel nei.

Hvilken eiendel betyr mest for deg?
I utgangspunktet liker jeg alle eiendelene mine, jeg prøver å ha kun favoritting. Men det er viktig å ha en god seng og kanskje spesielt en god hodepute, så i praksis betyr dette mest for meg. Både sengen og puten min er fra Tempur og jeg håper jeg aldri må bytte.

Hva inspirerer deg?
Musikk, og spesielt rave, house og klubbkulturen som følger med. Jeg elsker også logoer, spesielt innen sport, og vil alltid ha en softspot for 90-tallet; mitt ungdomstiår. 

Fin og annerledes kjøkkenkrok

Chair 66 er designet av Alvar Aalto i 1935, og tilfører -særpreg til det lyse, nordiske hjemmet. 

© Inger Marie Grini

Tre ting jeg er opptatt av nå:

1. Vi har innredet vår ene kjellerbod som en garderobe så nå går jeg på shopping i kjelleren. Det er den beste butikken, håndplukket av meg! Noen dager kan jeg utelukkende gå i plagg som er 5-10 år gamle.

2. Vi flyr altfor mye og for min del synes jeg det å reise er ganske platt og innholdsløst. Men jeg drømmer om å reise tilbake til Tokyo en dag og besøke våre venner som bor der, så det er en evig balansegang.

3. Robyns «Honey». Jeg har blitt helt besatt av denne låten som kan høres i siste sesong av Girls. En skikkelig teaser, og jeg er så spent på å høre hele låten. 

Lik Stella på Facebook!