Ekspertenes tips til hvor du finner brukte designervesker.

© Getty Images

Her kjøper du brukte designervesker

Hvor finner du de beste designerveskene og hvordan unngå falske kopier? Se ekspertenes tips.

19. mars 2013 av Andrea Brygard

- Det er litt vanskelig egentlig, for man kan ikke gjøre de helt store kuppene i Norge lenger. - Det kryr jo av vesker fra 50- og 80-tallet i bruktbutikkene på Grünerløkka, men det er som regel generelle skinnvesker.

COS har åpnet i Oslo

Ida Bru i Stella er veskeentusiast, og har funnet mange av de store skattene sine i utlandet.

- Men på midten av 2000-tallet fant jeg en Diorveske på Fretex i Oslo og én på Birkelunden marked, selv om det ofte er langt mellom godbitene.

Sheila Hansen er stylist og har sine klare hot spots i hovedstaden.

- Velouria Vintage og Frøken Diana’s Salonger på Grünerløkka er noen av mine favoritter. De er flinke til å ta ut vintageskatter og jeg synes det alltid er inspirerende å ta turen innom disse butikkene. Fretex på Løkka er også verdt et besøk, samt Tonica Vintage Corner på Majorstua.

Tjen millioner på å velge et annet yrke!

Ekspertens beste økonomitips til kvinner


DET FRESHE GÅR FØRST


Åsa Formark driver butikken Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, og forteller at man kan finne de fleste store merkene hos dem.

- For eksempel har vi mye YSL, Gucci, Louis Vuitton, Dior og Salvatore Ferragamo. Det varierer jo selvsagt til enhver tid akkurat hvilke merker som er i butikken. Vi jobber hardt for å tilby et godt utvalg og en gang i blant har vi også Chanelvesker.

Men finnes det noen generelle tips til den som skal på jakt?

- Sett av god tid når du skal på skattejakt. Det er lurt å gå etter kvalitet. Se etter rene og naturlige stoffer som lin, silke og ull. Ser du etter gamle designervesker - se etter skinn og god kvalitet. Det er stoffer som holder seg best og lengst. Ta en nøye inspeksjon av vesken eller plagget. Sjekk om det er noen rifter, hull eller om det lukter rart, råder Sheila.

- Forhør deg med de ulike vintagebutikkene om når de får inn nytt parti av varer og hvor de tenker å plukke. Det er alltid de freshe tingene som går først. Og bestem i forkant hvor mye penger du har tenkt å bruke før du setter i gang med loppisrunden!

Slik bruker du bomberjakken


LOPPISKUPP


Det går mot vår, og hovedstadens loppemarkeder popper opp ulike steder fremover. Her er det vel mulig å gjøre noen kupp?

- Ja, absolutt. Loppemarked er et hot tips, sier Ida.

- Jeg vet flere som har gjort noen gode kupp på loppis på vestkanten, og faste markeder som Vestkanttorget og Birkelunden i Oslo har lenge vært riktige steder for designshopping.

Et annet tips fra Ida er butikken No. 9 på Frogner.

- Dette er jo en secondhandbutikk med designklær og -vesker, startet av tidligere moteblogger Jostein Wålengen. Den åpnet i høst og selger eksklusive utenlandske merker.

- Og sjekk ut nettsteder som Finn.no og Ebay.com. Men her er det viktig å trå varsomt.


EKTE ELLER FALSK?


Ja, for hvordan vet man egentlig om varen er ekte?

- Det er en god ide å se godt over produktet før du kjøper. Det er kjipt å komme hjem og oppdage at varen har sitt opphav fra Kina. Det kan være vanskelig å se forskjell på en «fake» og en orginal, så spør gjerne selger om papirer og få informasjon om hvor det er kjøpt, tipser Sheila.

- For å se om det er ekte eller ikke er jo det første tipset mitt prisen. Er det for godt til å være sant, så er det gjerne det. En annen ting man kan se det på er håndverket, for eksempel om det er ekte skinn i detaljene, som sømkanter og så videre, sier Ida.

- Kontroller sømmer og håndverket på vesken generelt. Det er ikke uregelmessigheter i sømmer på en ekte Chanelveske. Sjekk at logoen er korrekt. Og merk deg kvaliteten på skinnet. De fleste designervesker har gjerne et nummer inne i vesken, utdyper Åsa.

Og hun er helt enig med Ida:

- Men framfor alt prisen. Om en Chanelveske er priset veldig billig, så er det garantert for godt til å være sant.

Snart slutt på dyretesting i kosmetikkbransjen


GJØR RESEARCH

Å se an butikken, personalet og området du befinner deg i er selvsagt også avgjørende. Enkelte butikker lever av å selge kopier, spesielt i utlandet, og på nettet florerer det av billige «knock-offs». Og dette vil du jo ikke ha!

- Spesielt Diorveskene og det kjente mønsteret deres har blitt mye kopiert. Og logoen til Louis Vuitton er stadig gjenskapt på mang en billigvariant, advarer Ida.


Les mer om mote:

Bloggerens stiltips: Strikkegenser

Slik styler du den lille sorte kjolen

Tilbehøret til festen

Stylingtips: Kort bukse

Bloggerens favoritt: Hverdagskjole

Månedens plagg: T-skjorten

 

 

Lik Stella på Facebook!