© Getty Images

Fra bruk og kast til bruk og del - bli med på miljødugnad!

Førstkommende fredag arrangeres Den store klesinnsamlingsdagen. En gyllen anledning til å få ryddet opp i skuffer og skap, og samtidig gjøre en innsats for miljøet!

Kl. 0730 på fredag 18. september står Norges største klesinnsamlingsboks klar på Jernbanetorget i Oslo, klar for å bli fylt med brukte tekstiler av alle slag. Det som for deg kanskje er gammelt ræl, kan nemlig bli nye favorittplagg eller verdifulle råvarer for noen andre!

For selv om vi nordmenn er flinke til å donere klær til gjenbruk, havner i gjennomsnitt 9 kg tekstiler i restavfallet til hver husstand hvert år. Dette til tross for at nesten alt kan enten brukes igjen, sys om eller resirkuleres. Studier fra Østfoldforskning viser at hver kilo tekstiler som leveres for gjenbruk eller gjenvinning sparer miljøet for i snitt over 10 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2500 liter vann!

Det er altså ikke sånn at det er flaut å legge gamle, flekkete filler i Fretex-boksene, slik mange tror. Alt av tekstiler har en verdi. Om de ikke kan brukes igjen som de er, kan de resirkuleres.

Du kan selvfølgelig bli med på resirkuleringsfesten selv om du ikke bor i Oslo. Innsamlingsbokser fra Fretex står plassert rundt i de fleste av Norges kriker og kroker, du kan finne ut hvilken som er nærmest deg her.

i tillegg kan du alltid levere inn brukte tekstiler i H&M-butikkene. Da blir du belønnet med en kupong på ti prosent på valgfritt plagg, for hver pose du leverer inn.

«Klær og tekstiler har en verdi, lenge etter at du selv ikke trenger det. Alt fra second hand til nye klær av resirkulerte fibre. Målet er null tekstiler i restavfallet. Vi oppfordrer folk til å rydde skapet denne helgen, men egentlig bør hver dag bli en klesinnsamlingsdag. Like naturlig som å pante flasker!» sier Benedicte B. Eie, bærekraftansvarlig i H&M Norge.

 

Aksjonen er et samarbeid mellom Fretex, Røde Kors, H&M, Oslo Kommune ved Renovasjonsetaten, Norsk Gjenvinning, Virke, Østfoldforskning, Kompass & Co og Miljøagentene.

I tillegg til den store gjenvinningsboksen kommer det også til å bli innsamling av boblejakker til alle flyktningene som kommer hit, i samarbeid med den frivillige organisasjonen Refugees Welcome to Oslo.

Vi i Stella er glade for at flere og flere merker slenger seg på den grønne trenden, og blir mer bærekraftige. Da blir det jo enda lettere for oss å kunne være opptatt av både mote og miljø. Les mer om miljøvennlig mote her.

Det er jo så mye fint på secondhandfronten for tiden, og enda mer kommer det til å bli etter fredag.

Røde Kors åpner også en egen secondhandbutikk denne høsten. Det gleder vi oss til!

Her får du gode tips til vintage-shopping, og hva det lønner seg å kjøpe brukt.

«Vi må ta vare på ting som allerede er produsert og holde dem i kretsløpet så lenge som mulig. Vi må bort fra bruk og kast, til fordel for bruk og del», sier Kristin Bergersen fra Renovasjonsetaten. Bra sagt!

Lik Stella på Facebook!