Bli med inn i Marias minnerike og stilsikre hjem

– Det fineste jeg vet er å blande moderne med gammelt, dyrt med billig og vakkert med stygt.

7. august 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Interiør og trender: Personlig og minnerikt hjem.

Bokseren som henger i glass og ramme på veggen (til venstre) er Marias morfar som 16-åring.

© Inger Marie Grini

Hvem: Maria Lilly Flakk (25).
Hva: Kreatør i reklamebyrået Anorak.
Hvor: Leilighet fra århundreskiftet på Sankthanshaugen der hun bor med samboeren Finn Christian Knudsen.

Hvordan vil du beskrive stilen din?
Den er kanskje litt tilfeldig. Jeg har alltid likt å leke med klær, og får ofte høre at det ser ut som jeg har kledd meg opp i mammas eller mormors klesskap. Jeg liker best å holde det enkelt, men noen ganger kommer maksimalisten i meg ut. Det viktigste er at det jeg har på meg og innreder hjemmet mitt med, ikke er en reinkarnasjon av én satt stil, trend eller tidsepoke. Det må være identitet i stilen, og et hjem skal føles som et hjem. Det fineste jeg vet er å blande moderne med gammelt, dyrt med billig og vakkert med stygt.

Hvor opptatt er du av stil?
Jeg er i overkant opptatt av estetikk, og for meg henger det og sinnsstemning helt og holdent sammen. Derfor vil jeg for evig og alltid pine de rundt meg for å få omgivelser til å se estetiske ut. Det betyr ikke at det skal være ryddig, riktig, pent eller vakkert i noen av ordenes forstand, men det må skape en følelse. Både for meg, og for andre i rommet.

Hva betyr god smak for deg?
Det er vanskelig å sette fingeren på hva som utgjør god smak siden det kan være alt fra det tidløse og klassiske, til det rare, ødelagte og såkalt stilløse. God smak bestemmes i alle fall ikke av hva du velger å ha på deg, men hvordan du bærer hva enn du velger.

Interiør: Stilfull leilighet i Oslo

Sofaen Tiki designet av Andreas Engesvik for Fogia setter an tonen i stua, og er et av Marias beste kjøp. 

© Inger Marie Grini

Hva er nøkkelplaggene i garderoben din?
Vide bukser med høyt liv, altfor store ullgensere, og hvite t-skjorter som jeg tror varer evig.

Hva går du aldri ut av huset uten?
Som regel mangler jeg det meste av det jeg trenger, siden jeg fort surrer det til på vei ut døren. Men på en god dag har jeg alltid med meg hode-telefoner med lydisolering, leppepomade, og notatbok. Forhåpentlig. 

Hva er ditt beste kjøp?
Det er ganske Iikt mellom Tiki-sofaen designet av Andreas Engesvik, og det store maleriet av Kenneth Alme som henger i stuen.

Hva er dine favorittbutikker?
Jeg er ganske dårlig til å shoppe rundt i butikker, siden jeg lider av noe ubesluttsomhet. Men noen butikker går jeg inn i bare for å bli glad. Blomsterbutikken Mina Milanda på Frogner er en sånn butikk. Og cirka alle antikvariatene i Oslo. Dessuten bruker jeg altfor mye tid på Net-a-Porter.

Hva tar du på deg til en skikkelig fest?
Jeg klarer aldri helt å kle meg til anledningen, så det kan være alt fra prestekjole og stiletthæler, til ullbukser og joggesko. Jeg er mest komfortabel i naturfarger, men prøver alltid å rote det litt til med detaljer eller sammensetninger som kan skape kontraster. 

Interiør: Garderobe med åpen front på soverommet

– Jeg har alltid likt å leke med klær, og får ofte høre at det ser ut som jeg har kledd meg
opp i mammas eller mormors klesskap.

© Inger Marie Grini

Og til en mandag på jobb?
Jeg fryser alltid, så jeg har på meg stillongs året rundt. Men bortsett fra det består uniformen av komfortable vide bukser, pologenser, en av de litt for store ullgenserne, støvletter og noen store gulløredobber.

Hvor stor prosentandel av lønnen din -bruker du på hjem, klær og fornøyelser?
Som sagt så lider jeg av en viss ubesluttsomhet, så jeg bruker alltid veldig lang tid på å bestemme meg for det jeg skal kjøpe. Derfor er ofte de tingene jeg ser på utsolgt lenge før jeg har fått ut fingeren. Men dette gjør også at jeg ikke spontanshopper, eller ender opp med å bruke penger på ting jeg egentlig ikke vil ha eller trenger. Og strengt tatt, det er ikke mye jeg trenger.

Hvilken eiendel betyr mest for deg?
En rumpetaske fra Gucci som mamma gikk med på 80-tallet og Le Corbusier-stolene fra den gamle bachelorpaden til pappa. Men det eneste jeg eier som virkelig ikke kan erstattes, er noen av bøkene mine, som må være det kjæreste jeg har. De er gamle, slitne og har massevis av skriblerier i, men jeg legger en viss stolthet i at de har levd et liv.

Hva inspirerer deg?
Dette spørsmålet er ikke lett å svare på uten å måtte plagiere andre. Det eneste jeg kan si er at jeg mener det er uendelig viktig. Det er inspirasjon som driver oss fremover og som prikker i skaperlysten vår. 

Interiør: Vintage og nytt i perfekt kombinasjon

Barvogna stammer fra flyselskapet Pan Am, der moren til Marias samboer Finn har jobbet.

© Inger Marie Grini

Tre ting jeg er opptatt av nå:

1. Deler av verdens politiske tilstand i dag. Oppblomstringen av den høyrevridde populismen som spiller på folks frykt, går veldig inn på meg.

2. Det siste året har jeg vært med i et filosofiprogram som fokuserer på klassiske perspektiver og hvordan vi fremdeles kan lære av det i dag. Så jeg plager dem rundt meg med all verdens spørsmål om egentlig frihet, essens og eksistens, og den slags.

3. Jeg elsker sci-fi og det overnaturlige, og sluker det meste – fra A til F på kvalitetsskalaen. Akkurat nå har jeg nettopp jobbet meg gjennom hele katalogen til X-Files, fra -93 til nå. 

Lik Stella på Facebook!