Bli med inn i Marias kreative og lekne hjem

Kunst of designerklær til tross – Maria Brinch synes sønnens håndmalte gipsfigurer er det fineste hun eier.

Bli med inn i Marias Brinch kreative og lekne hjem
© Inger Marie Grini

Hvem: Maria Brinch (32)
Hva: Billedkunstner, jobber med tekstile veggtepper, bruksobjekter og skulptur. Gir ut fanzine og gjør litt kostymedesign for venner.
Hvor: Bor i en liten leilighet på Fagerborg i Oslo sammen med sønnen Gustav (7).

Hvordan vil du beskrive stilen din?
Jeg kjøpte min egen leilighet i fjor, og ble overrasket over at jeg valgte å male alle veggene lyseblå og spraylakkere kjøkken-frontene syrin-lilla, men jeg digger det! Ellers har jeg både egen og venners kunst på veggene, jærstoler fra Finn.no og små leireskulpturer som Gustav har laget på atelieret. Jeg er veldig glad i sofaen min, som er hjemmesnekra av industridesigner Per Farstad i 1986. I sommer fikk jeg den trukket om i sitronskallfarget ull, og den er så vakker.

Hvor opptatt er du av stil?
Jeg syns det er veldig gøy med klær, og bruker også ofte foto av klær som base i veggteppene mine. Jeg har ikke så veldig mye klær og sko, men veldig happy med det jeg har tilgjengelig i skapet. Ganske lur strategi, det tar meg altså fem minutter å kle på meg om morgenen! Jeg syns egentlig det er vel så gøy med andres stil, og setter veldig pris på folk som pynter seg, eller ikke pynter seg, med lojalitet til egen dagsform.

Bli med inn i Marias Brinch kreative og lekne hjem. Syrinfarget kjøkken
© Inger Marie Grini

Hva betyr god smak for deg?
God smak er kanskje at det gir mening. For meg handler det om at jeg stoler på plagget, at jeg kan lene meg på at paletten og snittet passer for meg. God stil er også å våge å ha en konsekvent interesse og en påståelighet for det man selv digger, samt droppe den ubehagelige forventningen om å skulle finne opp kruttet og gå motstrøms hvis du egentlig er mest happy i en grå hettegenser. Den hettegenseren blir plutselig veldig smakfull når den bæres med rett rygg!

Hva er nøkkelplaggene i garderoben din?
Jeg elsker motocross-estetikken, og har kjøpt flere fantastiske trøyer via nettsider som peiler seg inn på smarte tekstiler for motoridrett. De er så behagelige og shiny, og veldig elegante i sin skamløse bruk av referanser og fargekombinasjoner. Noen er svære som telt, noen syr jeg inn et par størrelser eller hiver i et fargebad. Ellers er jeg veldig glad i korte jakker, bukser med høyt liv og myke sneakers.

Hva er ditt beste kjøp?
En kritthvitt Open Ceremony/Adidas-jakke som ser ut som en baseball flettet av silke.

Hva er dine favorittbutikker?
Spazio, F5, Oslo Sportslager og Clas Ohlson.

Hva går du aldri ut av huset uten?
Matpakke og headphones.

Hva tar du på deg til en skikkelig fest?
Gjerne en high waist dressbukse, en minimal motocross-trøye, og svære øredobber. Eller en kort kjole med lange ermer.

Bli med inn i Marias Brinch kreative og lekne hjem
© Inger Marie Grini

Og til en mandag på jobb?
Jeg prøver å skifte igjen med det samme jeg kommer inn på atelieret om morgenen, siden altfor mange skatter har blitt ødelagt av blekk og maling etter utålmodig jobbing. Om morgenen tar jeg på meg det jeg tror vil passe ettermiddagsformen, være seg om jeg skal følge sønnen min på fotballtrening, om jeg skal ta et kveldsbad eller gå i en middag med duk og levende lys.

Hvor stor prosentandel av lønnen din bruker du på hjem, klær og fornøyelser?
Det siste året har jeg sikkert brukt litt for høy andel av det jeg tjener som kunstner på å lage meg et hjem, men timingen føles i det minste helt riktig. Til gjengjeld shopper jeg sjelden klær, det skal faktisk litt til. Jeg tror jeg heller bruker klesbutikker som en referanse til det jeg allerede har, og syns ikke spesielt ofte at jeg bør kjøpe noe som helst. Men jeg kjøper litt klær som venner har designet innimellom, det er gøy! 

Bli med inn i Marias Brinch kreative og lekne hjem.
© Inger Marie Grini

Hvilken eiendel betyr mest for deg?
Under arbeidet med en utstilling på Galleri Format, kom jeg over to sølvringer som lå til salgs. Da jeg mottok utstillingshonoraret, kjøpte jeg begge to, som er designet av Aron Li, en ung og veldig dyktig fyr som den gang fortsatt studerte metall på Kunsthøgskolen i Oslo. Disse har jeg blitt veldig glad i, og bruker dem hver eneste dag. Den ene forsvant i Oslofjorden en kveld i fjor sommer, og da måtte jeg banke slukøret på Arons studiodør og kjøpe meg den samme ringen én gang til.

Hva inspirerer deg?
Motocross, håndballkamper, Altuzarra, ungen min, mumlete rap à la Fetty Wap og Desiigner-låta Tiimmy Turner, pilates, Arne Lygres forestillinger. Ellers er det funny å følge med på mine egne stereo-type og kulturelle oppfatninger. Jeg begynner å få en del grå hår nå, og det syntes jeg i starten var litt kleint. Men da jeg satt hos frisøren og vil skylle en farge gjennom håret, tittet jeg i speilet på sølvkjedene og sølvringene jeg bruker daglig, og fikk det ikke til å stemme at jeg ikke kunne ha litt sølv i håret også. Så jeg droppa det. 

Bli med inn i Marias Brinch kreative og lekne hjem. Hjemmelaget veggteppe
© Inger Marie Grini

Tre ting jeg er opptatt av nå:

1. Om min generasjon har overskudd til vennlighet, nysgjerrighet og varme. Friendly is the new black!

2. Jeg har veldig kick på billedkunst som bruksobjekt for tiden; at sengeteppet er et slags mykt maleri og at smijernsstengene jeg lager til veggteppene mine også blir solgt som knaggrekker for jakkeoppheng.

3. Å få hoppet nok i havet før høsten tar meg.

Lik Stella på Facebook!