Stilstudie: Bli med inn i Ida Tofts elegante leilighet
© Inger Marie Grini

Bli med inn i Ida Tofts elegante leilighet

Kostymedesigner Ida Toft er mest opptatt av andres stil. Hennes egen skal helst rope minst mulig.

5. august 2018 av Ida Halvorsen Kemp

Hvem: Ida Toft (38).

Hva: Kostymedesigner, jobber med film.

Hvor: Leilighet over to etasjer i Lindern Haveby i Oslo sammen med fotografmannen Morten Borgestad og døtrene Petra (7) og Edith (5).

Stilstudie: Bli med inn i Ida Tofts elegante leilighet
© Inger Marie Grini

Hvordan vil du beskrive stilen din?

Jeg jobber med klær, så mitt eget tøy er nok litt nedprioritert. Men stilen min reflekterer nok personligheten min. Jeg er en litt introvert og flau type, så jeg liker at heller ikke klærne roper så høyt. Men jeg synes klær er gøy og er veldig opptatt av tekstiler, kvaliteter og snitt. Jeg er både vimsete og travel, så jeg trenger gode plagg som funker raskt, for eksempel en fin frakk eller en bra blazer. Jeg trives med en nedtonet og klassisk stil, men noen ganger kan en kul kjole gi meg et spark i ræva.

Hvor opptatt er du av stil?

Jeg er veldig opptatt av stil, men gjennom jobben min mest opptatt av andres. Klær forteller jo ganske effektivt noe om folks personlighet, og det er gøy å få et lite innblikk i hvem man vil være i verden, sosiale koder, bakgrunn, om man er strøken og kontrollert eller flekkete og kaotisk. Og da kan det være like gøy å følge med på en gjennomført eldre rektor som en veldig oppdatert type. Nostalgi er en annen morsom ting med klær, jeg synes det kan være litt rørende å se 15-åringene nå, for de går jo i nøyaktig det samme som jeg gjorde da jeg var på den alderen.

Hva betyr god smak for deg?

Jeg har et litt ambivalent forhold til det fordi jeg mener at det er et begrep som det ikke er så enkelt å bruke, men jeg føler i hvert fall at jeg har en bevisst smak. Og så synes jeg det er veldig inspirerende å oppdage andres smak som er ulik min egen, men allikevel treffer meg og overrasker.

Hva er nøkkelplaggene i garderoben din?

Jeans eller ullbukser med høye liv, løse skjorter og bluser med vidde. Blazer eller frakk. Joggesko.

Hva er ditt beste kjøp?

En svart ullblazer fra Isabel Marant som jeg kjøpte for flere år siden. Den var veldig dyr, men jeg bruker den nesten hver gang jeg skal pynte meg. Og så fikk jeg en morgenkåpe i kasjmir i gave av mannen min. Det er som å ha på seg smør, og den varmer deg helt inn i sjela.

Stilstudie: Bli med inn i Ida Tofts elegante leilighet
© Inger Marie Grini

Hva er dine favorittbutikker?

Jeg har mange favoritter, men i Oslo er jeg veldig glad i Kemt. De er så flinke med utvalget at jeg føler meg heldig som kunde. Og Synnøve Mo sin butikk. Hun designer de kuleste kjolene. Blomsterbutikken Fem Sanser i første etasje i bygget der jeg bor. Hun som driver den er tekstilkunstner og bukettene hun lager er så stofflige og nydelige. Og klassikeren Gimle parfymeri.

Hva tar du på deg til en skikkelig fest?

Blazer, kaftan eller kjole fra Synnøve Mo.

Og til en mandag på jobb?

Når jeg er på opptak, kler jeg meg litt som ungene mine i barnehagen, med tre lag ull, dunjakke og boblebukse. Når det ikke er opptak, kler jeg meg litt mer som en voksen, men jeg er ikke typen som svinger meg med kjole og hæler på jobb.

Hva går du aldri ut av huset uten?

Headset har jeg nesten alltid med meg. Nå hører jeg på Skäringer & Mannheimer sin podkast som jeg ler høyt av. Anbefales!

Hvilken eiendel betyr mest for deg?

Akkurat nå tror jeg det er sofaen vår, som jeg liker å både se på og ligge på, men det som faktisk betyr noe for meg, er for eksempel kassen med bilder som mannen min har tatt av små og store øyeblikk i livet vårt (som burde vært i album, men fortsatt er i en kasse).


Hva inspirerer deg?

De største følelsene av inspirasjon får jeg nok av film. Og helst på kino.

Stilstudie: Bli med inn i Ida Tofts elegante leilighet
© Inger Marie Grini

Tre ting jeg er opptatt av nå:

1. Politisk: #Metoo, feminisme og høyrepopulisme.

2. Privat: Bli bedre på å prioritere det viktigste.

3. Og akkurat i denne sammenheng hvor jeg viser fram hus og stil: Jeg er egentlig ganske opptatt av at prestasjon og sammenligning sliter ut folk og har et litt ambivalent forhold til å vise meg fra min beste side, selv om det selvfølgelig først og fremst er hyggelig. Det kan jo være gøy og inspirerende å se andres hus og klær, men denne leiligheten er i alle fall veldig ofte fylt med skittentøy, rot og krangler også. Og jeg likte parolen «Det er lov å være stygg» i årets 8. mars-tog. Det er jo lov å være fin hvis man føler for det, men man skal være fri til å la være også.

Lik Stella på Facebook!