Armbånd for toleranse og solidaritet

Samhold og toleranse er viktigere nå enn på lenge. Med disse smykkene ønsker filmregissør Nina Grünfeld å skape et symbol for nettopp dette.

17. november 2015 av Marthe E. Jakobsen

Filmregissør Nina Grünfeld var i gang med innspillingen av sin dokumentarfilm «Ninas Barn» da fikk en idé om å lage et smykke som symboliserer samhold og toleranse. Sammen med gullsmed Rikke Harsheim og smykkedesigner Marianne Tefre ble tanken virkelighet, og armbåndet, som har fått navnet Coexista, er nå til salgs på Coexista.com.

Hvordan kom du opp med idéen til Coexista-smykkene?

- Idéen  kom da jeg vinteren 2015 skulle spille inn en rekonstruert scene til min nye dokumentarfilm ”Ninas barn”. Tilfeldigheten ville ha det til at dette skjedde like etter terrorangrepene på Charlie Hebdo og en kosherforretning i Paris, og noen uker senere angrepet på kulturhuset Krudtønnen og synagogen i København.

- Filmen og boken «Ninas barn» handler om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2. Verdenskrig. Faren min Berthold var et av barna og jeg er oppkalt etter Nina Meyer, kvinnen som etablerte og drev hjemmet. Scenen jeg skulle spille inn forteller om da jeg som student i København besøkte Nina Meyer i hennes hjem. Vi pratet om krigen og hun fortalte spennende anekdoter. Nina Meyer var ikke religiøs, men på et tidspunkt ga hun meg et smykke i gave, en Davidsstjerne i sølv med en grønn sten i midten. Smykket har jeg hatt i alle år, men det har stort sett blitt ligget i smykkeskrinet. I sammenheng med filminnspillingen fant jeg det fram og fikk lyst til å ta det på, kanskje påvirket av terrorhendelsene. Følelsen av å ta det på var sterk, noe som førte til at jeg tok et bilde av det rundt halsen, og postet på bildet Facebook. For første gang bar jeg Davidsstjernen med en naturlig stolthet, men også med en visshet om at jeg ville si noe om hvem jeg er og min identitet. Facebook-posten fikk raskt flere hundre likes og utallige støttende kommentarer. Det rørte meg. Ikke lenge etter terroren i Paris og København var det en gruppe muslimer i Oslo som den 21. februar 2015 tok initiativ til å danne en fredens ring rundt synagogen i Oslo. De ville vise at de tok avstand fra vold, terror og ekstremisme, og avkrefte myten om at alle muslimer er jødehatere.

- I kjølvannet av fredens ring og Facebook-posten med davidsstjernen ble jeg invitert til NRK P2´s radioprogram Ekko for å møte Zeeshan Abdullah, en av initiativtagerne til fredens sirkel. Det var fint og lærerikt å lytte til Zeeshan. På en god måte formidlet han hvor urimelig det er at all verdens muslimer må stå til ansvar for terror og ekstremisme som utøves i Islams navn, og at unge muslimer vil og kan skille mellom jødehat og Israelkritikk. Under samtalens gang slo det meg at vi trenger et symbol, et verktøy vi alle kan ikle oss for å vise at vi tar avstand fra muslimhat, jødehat og ekstremisme. Det vi trenger mer av er ikke spektakulære oppslag og nyheter som resulterer i avstandstagning og fordømming, men fokus på konstruktive ideer og handlinger. Et eksempel på dette er nettopp fredens ring rundt synagogen i Oslo. Coexista er skapt i samme ånd og har som mål å understøtte at toleranse og fredelig sameksistens er bra og ”kult”.

 

Armbåndene og fotlenkene består av tre tråder bundet sammen for hånd. Disse representerer de tre monoteistiske religionene islam, jødedommen og kristendommen. Tre små hjul i sølv eller gulldoublet er tredd inn på trådene, i tilfeldig rekkefølge. Hvert av disse hjulene bærer et religiøst symbol; halvmånen, davidsstjernen og korset. Symbolene er subtilt utformet med deler av ikonet på utsiden av smykkeflaten.

​- Smykkene symboliserer samhold og toleranse. At vi må kunne leve side om side​ med våre ulike tradisjoner, og at vi må ta avstand fra vold og ekstremisme. Når du bærer Coexista viser du at du har en mening, at du tar et standpunkt og at du er for å fremelske fredelig sameksistens, og at du tror at dette er mulig, helt enkelt fordi det er det flertallet ønsker seg, forteller Nina Grünfeld.

Lik Stella på Facebook!