Stella tester: Smiling!

Lene og Mari testet smiling og hvordan det gledesspredende ansiktsuttrykket kan forandre dagen din.

13. august 2013 av Julie Opsvik

 

© Getty

Visste du at...
• Du bruker mellom 5 og 53 ansiktsmuskler når du smiler?
• Kroppen bruker mindre krefter på å smile enn på å se sinna ut?
• Smilet er et universelt tegn på åpenhet og glede, på  tvers av alle kulturer?
• Kvinner smiler mest?
• Smiling booster immunsystemtet?

Det er med andre ord verdt å sjekke ut smiling!

Lene og Mari i redaksjonen har testet ut smiling en hel dag, les om deres opplevelse under:

Les også: Spaltisten: Nød. Naken. Spinne

 

© Getty

Mari tester smiling:

Smiler. Smiler. Smiler. Sitter og smiler i bilen mot mannen min som kjører.
- Så pen du er i dag, sier han plutselig. OMG! Kompliment registreres, første på flere måneder, uoppfordret! Dette må jeg finne ut av. Er det smilingen han liker? Jeg fortsetter å smile og går i forhørsmodus.
- Ser du noe annerledes?
- Ny sveis? Ny sminke kanskje? Vet ikke. Ikke noe annet.
- Jeg smiler! Ser du ikke det?
- Jo, når du sier det. Han ser nøyere på meg og smilet mitt. - Du ser du litt psyko ut. Du pleier ikke se sånn ut akkurat.


Og det har dessverre mannen min rett i. Om jeg ikke akkurat pleier å gneldre dagen lang, så pleier jeg heller ikke blotte tenner, i betydningen smile med tenner, før noen forteller en vits på kontoret. Og av en eller annen grunn ser vitsing ikke ut til å være helt in om dagen. Men smiling? Det er hot!


I fjor begynte smiletrenden i motebransjen. - Arizona Muse viste perleraden sin på coveret av Vogues februarnummer, og til og med på den sure catwalken dukket det opp blide modeller. Alexandra Shulman, sjefredaktør i britiske Vogue, sier at smilende modeller er et viktig verktøy for å få opp humøret og kjøpelysten hos leserne i økonomiske nedgangstider. Det var jo også egentlig først på det grunga nittitallet at covermodeller sluttet å smile, før de nå så smått begynner igjen.


Psykologer har anslått at en person som smiler har 10 prosent større sjanse for å vinne tilliten hos et fremmed menneske. Og kanskje du trenger litt «facial feedback» selv? Det er en mekanisme som gjør at hvis du smiler uten å føle deg glad, så vil humøret ditt følge etter. Så enkle er vi mennesker altså, heldigvis! I tillegg, og det er her jeg håper på å score noen poenger, så viser forskning at mennesker som smiler mens de jobber med kreative oppgaver får til mer - forskere tilskriver det at når vi slapper av så er vi mer tilbøyelige til å oppdage de nye ideene i utkanten av bevisstheten vår, at vi lettere ser skogen og alle trærne i den.

Vi kjører smiling!

Les også: Stella tester mindfulness

Les også: Effektiv kommunikasjon - en serie om tidsbruk

 

© Getty

Lene tester smiling:

Først etter å ha stønnet over hvor tidlig vekkerklokka ringer og kreket meg inn på badet, husker jeg at dette er dagen jeg skal våkne med et smil. Det frister ikke mye, men siden jeg har hørt at man kommer til å føle seg bedre uansett, så tvinger jeg frem en liten bevegelse i munnviken. Det skjer ikke noe mirakel, men jeg føler meg i hvert fall ikke verre. Og går derfor inn i dagen med bedre mot enn jeg startet.


Jeg er alene med barna denne morgenen. Det pleier å være en ganske hektisk affære, men i dag har jeg en ny strategi. Jeg skal være blid - uansett! Etter å ha spurt en av gutta om å kle på seg fem ganger uten at det skjer noe, må jeg virkelig minne meg selv på dagens mål. Så jeg puster dypt og sier på mitt blideste: Nå har du sovet lenge, stå opp så får du god frokost. Og som om jeg har sagt en trylleformel, gjør han jo selvsagt akkurat det.

Resten av morgenen går fint. Ting går ikke spesielt mye bedre og fortere enn vanlig, men vi har det veldig hyggelig. Og på vei til skolen plukker en av barna en blomsterbukett til meg. Smilet mitt varer nesten hele trikketuren til jobben.
På jobben gjør jeg mitt ytterste for å smile til alt og alle. Kanskje tar jeg i litt mye, når Mari, midt i et møte, lurer på om jeg har tatt noen spesielle medisiner. Men bortsett fra det, får jeg mange smil tilbake også. Først ut på ettermiddagen støter jeg på problemer. Det er faktisk ganske slitsomt og litt uvant å holde en så blid tone over lang tid. Nesten utmattende. Men alt i alt ble dette en skikkelig bra dag. Det frister å smile mer. Mye mer.

 

Vi fortsetter å teste nye ting, i denne månedens Stella tester vi ut om det er smart å telle mat.

Les også: Stella tester trenddiettene

Les også: Stella tester sommerens iskaffe

Lik Stella på Facebook!