Oppskrift: Tyrkisk auberginesalat og Kikertsalat med gulrot
© Bahar Kítapci

To spennende og smakfulle salater

Oppskrifter på to enkle og nydelige salater. Kokebokforfatter Vidar Bergum mener mat fra Midt-Østen er perfekt for nordiske ganer.

29. mai 2018 av Vidar Bergum

Tyrkisk auberginesalat

Ingredienser

  • ¾ dl + 2 ss olivenolje
  • 3 auberginer (ca. 750–800 g), skrelt i ­sebramønster og skåret i terninger
  • 1 løk, finhakket
  • 1 spisspaprika, kjerne og frø fjernet og skåret i biter
  • 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver1 ss tomatpuré
  • 1 ts sukker
  • 400 g flådde, hakkede tomater (hermetiske eller friske)
  • grovhakket bladpersille, til garnityr
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Bland aubergineterningene med ¾ dl olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på en stor bakeplate og stek midt i ovnen til de er myke, 20–25 minutter. Ikke åpne ovnsdøren før 20 minutter er gått, auberginene kan bli tørre hvis du slipper ut dampen som skapes for tidlig. 

Stek løk og paprika i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stor panne på medium varme til løken er myk, men ikke brun, 8–10 minutter. Rør jevnlig. Tilsett hvitløk og fres videre i ett minutt. Ha i tomatpuré, sukker og tomat, bland godt og la putre til sausen er ganske konsentrert og har mye smak, 10–15 minutter. Rør om av og til, og spe på med litt vann om det blir for konsentrert. Vend de bakte aubergineterningene forsiktig inn i sausen. 

Dersom noen biter ennå ikke er helt myke, sett på lokk og la stå på lav varme til alle bitene er helt myke. Trekk av varmen og avkjøl med lokket på. Server med et dryss bladpersille på toppen, om du har.

Oppskrift: Tyrkisk auberginesalat og Kikertsalat med gulrot
© Bahar Kítapci

Kikertsalat med gulrot

Ingredienser

  • 500 g gulrøtter, skrelt og skåret i omtrent like store avlange biter.
  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten rødløk, delt i to og skåret i tynne strimler
  • 200 g cherrytomater, delt i to eller tre
  • 2 x 400 g bokser ­hermetiske kikerter, skylt og avrent.
  • en håndfull (10 g) hele mynteblader
  • salt og pepper

Ingredienser dressing:

  • 1 lite hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
  • ½ ts malt spisskummen
  • ¼ ts malt koriander
  • ¼ ts malt kanel
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 3 ss extra virgin ­olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 220 grader. Bland gulrotbitene med olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på et stekebrett og bak i ovnen til de begynner å bli myke og få litt farge, 20–30 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Sett til side. Samtidig, ha rødløk og deretter tomater i en bolle. Strø over litt salt og la stå 10–15. 

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Jeg bruker et glass med lokk og rister noen sekunder til jeg har en godt blandet dressing, men du kan fint bare vispe de raskt sammen med en gaffel i et glass eller en liten bolle. Ha gulrot, kikerter og mynte­blader i bollen med rødløk og tomat. Bland godt sammen. Hell over dressingen og vend et par ganger. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Server umiddelbart.

Oppskrift: Tyrkisk auberginesalat og Kikertsalat med gulrot
© Cappelen Damm

Vidar Bergum bor i Tyrkia med sin samboer og driver bloggen Et kjøkken i Istanbul. «Hummus & granateple» er hans første kokebok.

Lik Stella på Facebook!