© Arne Bru Haug

To raske middagsretter

Lei av å bruke masse tid på kjøkkenet for å lage middag? Kjartan Skjelde gir deg oppskriften på to enkle og raske retter.

1. oktober 2018 av Kjartan Skjelde

Nakkekoteletter med karamellisert gresskar

© Arne Bru Haug

Nakkekoteletter med karamellisert gresskar

Ingredienser:

4 nakkekoteletter av svin
salt og pepper
2 ss nøytral olje
2 hvitløkfedd, uskrelt, delt i to
2 ss smør
400 g gresskar (et lite flaskegresskar), skrelt, i grove terninger
en håndfull gresskarkjerner
en håndfull rødkål, finsnittet
2 appelsiner, skrelt, i skiver
1 pose spinat, vasket
1 boks røde linser, skylt (175 g uten vann)

Den gode stekesmaken du får fra pannen når du steker koteletter, egner seg perfekt til å karamellisere gresskar i. Så god gresskarsmak skal du lete lenge etter.

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 °C. Gni kotelettene med salt og pepper og brun dem i nøytral olje på sterk varme til de er gylne, 2-3 minutter på hver side. Trekk pannen av varmen og tilsett hvitløk og smør. Legg kotelettene i en ildfast form og ha dem i ovnen, uten å skylle pannen. Kotelettene skal steke i ca. 15 minutter før de er ferdige. Stek gresskar og gresskarkjerner på middels varme i den samme pannen i omtrent 5 minutter til gresskarbitene er gylne og karamelliserte. Vend inn kål, appelsiner, spinat og linser. Anrett over kotelettene og server.

Byggrynsrisotto

© Arne Bru Haug

Byggrynsrisotto

Ingredienser:

2 ss nøytral olje
1 ss smør
100 g byggryn
1 gul løk, grovhakket
6 dl vann
50 g parmesan, revet
100 g smør
salt og pepper

Grønnkål og kantareller:

2 ss smør
1 dl vann
en håndfull grønnkål, strimlet
200 g kantareller, hele
økologisk sitronsaft
salt
1 boks ricotta
2 ss olivenolje

Dette er en norsk variant av den italienske risottoen. Fremgangsmåten er lik, men det fine med denne oppskriften er at næringsinnholdet er mye høyere.

Slik gjør du:

Ha olje og 1 ss smør i en panne og fres byggryn og løk i 4-5 minutter til løken er blank. Spe med 2 dl vann under omrøring til vannet nesten er fordampet. Gjenta prosessen til du har brukt 6 dl vann til sammen. Vend inn parmesan og 100 g smør i grove biter og kok til konsistensen er fyldig og kremet. Smak til med salt og pepper. Ha 2 ss smør og 1 dl vann i en kjele. Ha i grønnkål og kantareller og kok i 4-5 minutter. Smak til med sitronsaft og salt. Server risottoen med kantarellblandingen, ricotta og olivenolje.

© Gyldendal

Lik Stella på Facebook!