Mange firmaer leverer mat rett hjem på døra di.

© Getty Images

Sunn mat levert på døra

Hvor vanskelig er det å leve sunt når du kan få gulroten nærmest plassert i hånda?

6. juni 2012 av Ellen Sofie Lauritzen

Etter en lang dag på jobben er det lite fristende å knuffe en tralle langs endeløse butikkreoler, mens du vrir hjernen for å komme på en sunn og kreativ middag. Er det ikke bedre å legge seg på sofaen for litt velfortjent «egentid» i stedet? Det ringer på døra. Nei, det er ikke pizzabudet, men en kurv full av grønnsaker og komplette middagsforslag til hele resten av uka. Velkommen til ditt nye, sunne, tidsbesparende liv!

Naturlig søtt med stevia

Spis deg skjønn!


SUNN FERDIGMAT

Vi vil bake vårt eget lavkarbobrød, steke hjemmelagde kikertburgere, så våre egne quinoa-frø, kjøpe økologisk og fairtrade - men vi har ikke tid. Tenk om noen kunne ha gjort det for oss! Vi som gjør alt annet på nettet, hvorfor ikke handle maten vår der? Tenk på det: Aldri mer køer og tunge handleposer!
I USA og England har det lenge vært hot med sunn ferdigmat. Leverandørene henvender seg til travle storbymennesker som vil opprettholde en sunn livsstil - og som er villige til å betale for det. Fra rawfood, vegan og lavkarbo til ferdigpresset juice, müsli og middager: Alle lokker med en lettere vei til et slankere du. Hos London-baserte The Pure Package, betaler du 40 pund om dagen - rundt 360 kroner - og sikrer deg dermed ferdiglaget frokost, lunsj, middag og snacks. La oss kalle det fancy take-away.

Oppskrift på sunne kaker

Oppskrifter på anti-stressmat

Lignende konsepter - fra matkasser proppfulle av sunne godbiter og matoppskrifter til nedfryste middager - har eksistert hos söta bror i flere år. Nå er det i ferd med å bre om seg også i Norge. Godt levert, Middagsposen, Kolonihagen og Spis deg slank er bare noen av leverandørene som har kastet seg på trenden her til lands.
Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fra bramat.no har ikke selv vært borti de ferdige middagsposene, men har tidligere fått økologiske råvarer på døra fra Kolonihagen i Oslo. Hun er delvis positiv til den nye mattrenden.
- Hvis det fører til at vi får overskudd og tid til andre ting, samtidig som vi får i oss sunn mat, så hvorfor ikke? Særlig for små husholdninger kan dette være et godt valg - i stedet for å slenge en frossenpizza i ovnen. Men du blir ikke bedre til å lage mat.

Hjemmelaget tomatsuppe


RASKE LØSNINGER

Engelske The Future Foundation hevder i en rapport at den sunne mattrenden er et uttrykk for at vi som forbrukere er blitt flinkere til å optimalisere tiden vår. Når vi i fremtiden lager mat, vil vi visstnok gjøre det bedre og ta det mer seriøst, men samtidig vil vi i mange situasjoner primært relatere oss til mat som næring: «People will eat fast food to make time to eat slow food». Og hva er vel kjappere enn å varme opp ferdigmat - som i tillegg er sunt?

Stella tester trenddiettene

- For noen vil dette være en mulighet til å få mer overskudd til å lage god mat fra bunnen av i helgene, håper ernæringsfysiologen.
Hun er derimot skeptisk til konseptet med ferdige middager for hele familier.
- Familien skal videreformidle det å lære å lage mat sammen. Hvis maten alltid er ferdiglaget kan det være en snarvei man ikke er like godt tjent med.

Ernæringsfysiologen mener vi bør være kritiske i valg av leverandør for å sikre at produktene som kommer på døra er av god kvalitet.
- Ikke bare kjøp på impuls, prøv gjerne ut noen forskjellige leverandører før du bestemmer deg. Hvis du kjøper ferdige matposer eller middagsbokser, bør du vite nøyaktig hvilke ingredienser som befinner seg inni pakken.

Dette bør du spise etter trening

Oppskrift på muffins i mange varianter.

Noen lover deg å gå ned to buksestørrelser på fire uker, andre byr på lavkarbo-kasser, raw-food-kaker eller fruktpakker med smoothier. Det finnes vel ingen unnskyldning for å ty til Grandiosaen da?
Vel. Den som får merke det, er Visa-kortet. Ernæringsfysiologen tror ordningen med matposer er spesielt forbeholdt en viss gruppe i samfunnet.
- Det er nok bevisste personer med god råd som velger dette. De som har en travel hverdag, en viktig jobb, og som kanskje ønsker å frigjøre mer tid til trening og egenpleie.

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

Men det kan også ligge en annen tanke bak enn kun egenpleie og sunnhet. I Cape Town i Sør-Afrika kan du få matvarer levert på døra; frukt og grønt dyrket i townshipene, for å gi de fattige beboerne mulighet til å tjene litt penger ved å selge grønnsakene sine. Helse og god samvittighet levert på døra der, med andre ord.

Trening hjemme - se tipsene

Tips til flat mage

 

MAT RETT HJEM PÅ DØRA

 


Godt levert
sender ut kasser på Østlandet, gir deg matvarer og oppskrifter komponert av kjendiskokk Ole Martin Alfsen. godtlevert.no

Middagshjelpen
opererer i Oslo, leverer matposer med råvarer og oppskrifter på middager, og frokostposer med øko-varer og fruktkurver. middagshjelpen.com

Middagsposen leverer matposer med råvarer og oppskrifter til  Østlandet. middagsposen.no

Maten er klar leverer matposer til Stor-Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes. matenerklar.no

Kolonihagen leverer kasser med alt fra økologiske matvarer til raw food, øko-kosmetikk og husholdningsartikler til oslobeboere.
kolonihagensnettbutikk.no

Økomat Innherred leverer ulike kasser med økologisk frukt og grønt til kunder mellom Trondheim og Bodø. okomat.no

Økomat helt nord gjør det samme, okomatheltnord.no

Rawfood med Hilde og Joan
leverer raw food-kaker på bestilling i Oslo. hildejoanraw.blogspot.com

Dagligvareekspressen leverer dagligvarer på døra til oslofolk.
dagligvareekspressen.no

Spis deg slank frister med ulike menyer og dietter som lover deg å gå ned to buksestørrelser på fire uker. Leverer i store deler av landet. spisdegslank.no


Les også:

Stella tester trenddiettene

Lavkarbo - alt du trenger å vite

Oppskrift på 6 sunne matpakker

Slik får du sunnhetskabalen til å gå opp

Du, en løper?

Spis deg skjønn!

Naturlig søtt med stevia

Sunn frokost - 6 muligheter

Oppskrift på sunne kaker

Sunn frokost - 6 muligheter

Oppskrift på sunn julegløgg

5 sunne middagstips

Muffins: Oppskrift på muffins i varianter

Oppskrift: Glutenfri kake

Pizzaoppskrift - oppskrift på pizza

Sunn vegetarmat

Lik Stella på Facebook!