Grillmester Jan Ivar Nykvist i full gang.
Grillmester Jan Ivar Nykvist i full gang.

Grilltips fra grillproffen

Vi spurte fire ganger norgesmester i grilling om hva han synes om engangsgrill. Svaret var kanskje ikke så overraskende.

26. juni 2015 av Guro Danielsen

Vi var invitert til den deilige festivalen Piknik i Parken, som starter i dag, for å smake på grillmat med noe attåt. Det var Gilde Aquavit Grill, som inviterte, og menyen var preget av det. Over grillkullet står Jan Ivar Nykvist, som også har gitt ut boka Glød, og legger siste hånden på kjøttet. Han er opptatt av at du som sjefsgriller også skal få føle deg som en gjest. Da er gode forberedelser halve jobben.

– Jeg lager to soner på grillen, en med indirekte og en med direkte varme. Alt kullet ligger på den ene siden, og så flytter jeg kjøttet over til den andre siden når det bare skal ligge og kose seg, forklarer han.

Tilbehøret kan også grilles. Et smart tips er å koke grønnsakene hjemme på forhånd, for så å bare varme dem kjapt på grillen når du kommer ut.

Mens de store kjøttstykkene godgjør seg, kan du servere gjestene dine en luksuriøs ventepølse. Velg kvalitetspølser og trekk dem gjerne i en form med en blanding av øl, løk, epleskiver, lauvbærblad, pepper og korianderfrø før du gir dem en siste omgang rett over kullet.

Vi fikk også servert en svinenakke, et skikkelig trendy kjøttstykke, skal vi tro pølsemaker Daniel Byskov, som også var til stede. En flat iron steak ble det også. Skikkelig digg, alt sammen.

Men hva så med engangsgrillen?
– Den tror jeg ikke finnes lenger, sier grillmester Nykvist spøkefullt, før han mer alvorlig legger til:
– Jeg foretrekker en bærbar turgrill. Det er både mer miljøvennlig og lettere å bruke. Det finnes varianter til både kull og gass. Selv har jeg en med gass, som jeg tar med meg i parken. Det viktigste er den gode stemningen, sier han.

Flinke Unnveig Aas spilte for oss.
Flinke Unnveig Aas spilte for oss.

Flinke Unnveig Aas spilte for oss.

Etter litt press kommer grillmesteren med et tips til hva som funker å grille, hvis engangsgrill er det eneste tilgjengelig:
– Grillpølser. Eller tynne fileter av for eksempel svin. Men da må du skynde deg å utnytte de 10 minuttene grillen faktisk er varm nok.

Tips! Bruk alltid steketermometer! Selv om du tror du er mestergriller.

Her er Stella-redaksjons personlige grillfavoritter. 

Aquavitglaze til svinekjøtt
4 dl Gilde Aquavit Grill
1 dl eplejuice
2 dl sukker
1 dl finhakkede urter (timian, basilikum, kjørvel)
Kok inn aquavit, eplejuice og sukker til det er løst opp, og det begynner å tykne litt. Avkjøl glazen og tilsett urtene. Pensle svinekjøttet med glazen mot slutten av grilltiden. Server gjerne også ved siden av kjøttet som saus.

Lik Stella på Facebook!