Festmat fra gata

Lett å lage, lett å like. Med disse oppskriftene fra Bangkoks gatekjøkken blir ethvert måltid en fest.

7. desember 2018 av Terje Ommundsen
© Stian Broch

Stekte nudler

Ingredienser:

400 g risnudler
4 g chilipulver
1 hvitløkfedd
1 sjalottløk
1 egg
50 g tørkede reker
100 g tofu
litt olje til steking
2 vårløk
2 lime
1 liten rød chili uten frø
en liten neve bønnespirer
en liten neve koriander
litt knuste peanøtter
Pad thai-saus
1 dl eddik (5 %)
2 dl tamarindpuré
1 dl fiskesaus
75 g palmesukker


Slik gjør du:

Bløtlegg risnudler i vann i minimum 2 timer. Lag så pad thai-sausen. Varm opp tamarindpuré, fiskesaus, eddik og palmesukkeret til sukkeret har smeltet. Dette er nok mer enn du trenger, men sausen holder seg lenge i kjøleskapet. Fres chilipulver, hvitløk og sjalottløk i olje i en wok, og tilsett de tørkede rekene (om du har) og et sammenvispet egg. La det få steke litt mens du rører om. Ha så i nudlene (som du har ristet vannet av) og la dem få litt farge. Tilsett biter av tofu og la dem steke litt. Tilsett 1 dl av pad thai-sausen og kok til nudlene er ferdige. (Om alt koker inn så tilsett litt vann.) Husk at når du lager pad thai, må du smake deg til på slutten uansett. Server med snittet vårløk, bønnespirer, koriander, chili og peanøtter, og en limebåt ved siden av.

© Stian Broch

Spicy biffsuppe

ingredienser:

200 g entrecôte av okse
8 dl oksekraft
2 dl vann
6–8 små røde thaichilier
5 sitrongress
50 g galangal
10 g (1 ss) fersk gurkemeie
1 hvitløkfedd
2 sjalottløk
10 g (ca. 2 ts) gapi/­rekepaste
5 g (1 ts) salt
ytterste skallet fra 1 kaffirlime
1 dl soyasaus
20 g (ca. 1 ½ ss) fiskesaus

Garnityr:

en liten neve koriander
en klype chiliflak
2 vårløk
2 lime

Slik gjør du:

Pass på at oksekraften ikke er for innkokt, da vi ønsker en lett suppe. Knus ingrediensene lett i en morter, eller kutt dem i små biter, og ha dem i kraften. Kok opp og la suppen småkoke i 15 minutter før du siler av. Smak til med soyasaus og fiskesaus. Legg tynne skiver av entrecôte i bunnen av bollen med snittet vårløk, chiliflak og koriander, og hell suppen over. Server med en limebåt ved siden av.

Terje Ommundsen har siden 2004 drevet Plah, en av Norges beste restauranter med thaiinspirerte retter. I denne boken får vi bli med ham for å spise gatemat i Bangkok, og vi får oppskrifter på fantastiske småretter; de beste smakskombinasjonene som det thailandske kjøkkenet har å by på.

Lik Stella på Facebook!