© Sigurd Fandango

Brownie med banan, peanøttsmør og salt karamell

Søt, syndig og en sikker vinner på kakebordet. Denne brownien må smakes!

24. november 2016 av Ole Martin Alfsen

Ingredienser (4 porsjoner)

100 g sukker
ca. ¼ dl vann
4 cl brun rom
saften av 1 lime
½ vaniljestang
170 g smør
200 g god grovhakket sjokolade (ca. 60–70 %, f.eks. Valrhona Manjari)
210 g sukker
120 g mel
10 g god bakekakao (helst Valrhona)
5 g salt
3 store egg
½ ts havsalt
2 godt modne bananer
2–3 ss smør
10–12 ts godt peanøttsmør

Slik gjør du

Ha vann og sukker i en liten, vid kjele eller jernpanne. Kok opp til det begynner å karamelliseres. Pensle kantene med vann underveis så sukkeret ikke fester seg der. Når sukkeret er karamellisert, heller du på litt varmt vann, rom og limesaft. Rør godt og kok i 30 sekunder. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kok videre i et par minutter. 

Skjær bananene i 2 centimeter tykke skiver. Smelt ½ spiseskje smør i en varm panne, og brun bananene raskt på begge sider. Hell så over karamellsausen, og ha i resten av smøret og saltet. Kok opp og ta pannen til side. Smak og juster eventuelt med salt, smør og limesaft. 

Sett ovnen på 170 grader. Kle en bakeform på ca. 20 x 35 centimeter med bakepapir. Visp sammen mel, kakao og salt i en bolle. Smelt smøret i en kjele. Ha sjokoladen i smøret, og rør så forsiktig til en jevn blanding. Ha i sukkeret og rør det godt inn. 

Ta kjelen med smør og sjokolade av varmen, sikt inn melblandingen, og vend den inn i røren. Ha i eggene og kjør med en håndmikser på medium hastighet til røren blir blank og luftig. Ha røren i formen og legg 10–12 teskjeer peanøttsmør på toppen. Trykk det gjerne litt ned i deigen. Legg bananene på på samme måte, og topp med litt av karamellen. Stek kaken i 10 minutter før du heller litt mer av karamellen over bananene. Stek videre i 10 minutter, og avkjøl på rist. 

Kaken skal være litt rå i midten. Kjøl ned til romtemperatur og server med resten av karamellsausen.

Lik Stella på Facebook!