Sexspaltisten: Statusforvirra

Date, hook-up eller kjæreste? Vår faste sexspaltist er statusforvirra. Det kan virke som vi trenger en ny ordliste med definisjoner av alle de nye forholdsformene.

6. april 2016 av «Tuva»

Forfatteren av denne spalten er anonym, men la oss kalle henne «Tuva». Hun elsker å jobbe, drikke prosecco og ligge med alle hun har lyst til å ligge med som har lyst til å ligge med henne. Hun betaler også penger for sangene til Taylor Swift og har feriert mye på campingplasser.

En bra dame hilste på en fyr gjennom meg. Da han gikk for å gjøre noe, spurte hun om det var typen min.
– Nei, er du gal i hodet, sa jeg.
– Så han er singel, ah, kult, sa hun.
– Ja, vi bare dater litt, vi, sa jeg.
– Men, oj, ok? Men jeg mente ikke sånn at jeg vil ..., sa hun.
– Hva da, hæ, det er bare å hooke opp med han? sa jeg.
– Men ... hæ? sa hun.

Vi var forvirret begge to. Med typen mente hun vel kjæreste? Det å date litt er for meg uforpliktende, mens det på henne virket som det var det første stadiet av et forhold. Kan man ikke være singel og samtidig være i et slags forhold? Dette var kompliserte greier. En av oss forsto helt klart ikke disse kodene. De riktige tolkingene av begrepene. Men var det jeg eller var det hun? Var det begge?

Jeg er 100 prosent innforstått med reglene for en kjæreste, for da backer man bare unna, liksom. Men det finnes kanskje ikke en nøyaktig definisjon på alle disse andre ordene – og i hvert fall ikke en allmenn. Det er populært å ikke være opptatt av å definere hva man er. Flere og flere bare holder på i flere måneder og er samboere uten å være kjærester. Det er liksom blitt status å ikke ha status.

 

Amerikanske tilstander

Det er USA sin skyld, som ga oss Tinder og gjorde at folk kunne møte andre folk lettere, oftere og samtidig. Helt nye merkelige og vage uttrykk som å date kom inn i ordforrådet og bare spedde ut det vi alle kjente til som forhold, til å bli en masse små rare og ulike relasjoner. Vips var den norske kjærestekulturen blitt en datingkultur med masse merkelige definisjoner på hva folk er:

«En jeg puler» er en person du er så lite keen på at hans nærvær aldri har hatt kraft nok til å hindre deg i å slippe en promp en gang.

«En hook-up» er kveldens backup.

«En jeg ligger med» er en hook-up som du har hatt som backup litt for mange ganger.

«Vi har noe på gang» betyr at dere har hatt sex edru, uten at edruliggingen skjer på morgenen etter at dere har ligget sammen fulle.

Les også: Slik blir du en superflørter!

«En jeg dater» er useriøst og uhot. Dere har bare gjort kleine ting på kvelden for å finne ut hvor like dere er for begge to har bare skikkelig lyst på kjæreste. Du merker allerede litt at han ikke er helt 100 prosent rett for deg, han er liksom 69 prosent bra, men du er redd for å ikke finne noe bedre, så du beholder han helt til han blir keen og vil holde på, men da får du noia og begynner å svare et ord uten punktum på smsene.

«Vi har en greie» betyr at dere holder på, men du ønsker egentlig at det aldri gikk videre fra en jeg ligger med.

«Vi er bare venner» – dere er ikke bare venner.

«Vi er venner» – dere er bare venner.

«Vi er sammen» Én av to: Enten har dere vært kjærester en stund eller så er dere bare sammen et sted. Som et følge.

«En jeg holder på med», du prøver å forstå hva dere faktisk holder på med, stadiet før kjærester og definisjonstrangen kommer tassende. Dere møtes oftere enn før og ligger sammen både fulle og edru og brisne og i ukedagene og i helgene og du er ganske keen.

«Vi er kjærester» – Ja, da er man rimelig dedikert til den andre, for veien ut av denne definisjonen er brutal. I de andre avartene av forhold, kan man fade ut ved å slutte å svare på sms for eksempel, men som kjærester må man faktisk si fra og avslutte det gjennom snakk.

 

Når er man hva?

Du har kanskje helt lik oppfatning som meg av disse begrepene, men mest sannsynlig ikke. Før kunne personen du ble sett med offentlig være TO ting; din forlovede eller mann/kone. Nå er det tusen nyanser av forhold og det er komplisert, men det kommer til å bli helt vidunderlig. At man kan stoppe hvor man vil på denne veien mot det ultimate kjæresteforholdet, og hoppe av ved å holde på, og gjøre det i 43 år - eller velge å bare bli samboere etter en kveld på byen fordi man bare ble og ble og ble. 

Snart skal jeg møte en kar for tredje gang, en gang edru og han tisset med døren på gløtt selv om jeg var utenfor. Hm, hva er vi da...? Noen som vet?

 

Hvordan skyter du blink i valget av partner? Og er det egentlig trygt å stole på forelskelsen?

 

 

 

 

Lik Stella på Facebook!