Selvforsvarsteknikkene du bør kunne.
© Getty Images

Selvforsvar: Teknikkene du bør kunne

Føler du deg som en rødehette i skogen på vei hjem i mørket? Boksestjernen Cecilia Brækhus lærer deg triksene så du ikke blir et lett offer.

Vi er nå godt inn i årets mørkeste måned, som tilfeldigvis også er tiden da kalenderen er proppfull av festlige arrangementer. Avisene skriver om overfallsvoldtekter og noen og enhver kan bli litt engstelig. For hva skal man egentlig gjøre dersom man blir overfalt av noen som er både større og sterkere enn en selv?

Selvforsvarsteknikker

Det beste hadde selvfølgelig vært om vi levde i en perfekt verden og overfall ikke skjedde. Eller i en nesten perfekt verden der potensielle overgripere satte seg ned i sofaen og leste «Slik unngår du å overfalle jenter»­bøker, men en sånn verden lever vi dessverre ikke i. Det er mørkt og du skal hjem fra kino, eller en liten tur på byen. Og hvis vi skal være helt ærlige har du kanskje tatt deg en øl eller tre og du ser slett ikke verst ut.

– Det høres kanskje litt rart ut, men det er lurt å planlegge hvordan du skal komme deg hjem før du drar ut, mens du er klar i hodet. Som for eksempel å ta den tryggeste, men lengste veien hjem, eller ta følge med noen du stoler på. Det er det aller viktigste og slik kan du forebygge at noe skjer med deg, forteller Tommy Fjeldheim.

Han er Cecilia Brækhus' mentale trener, tidligere marinejeger og har bidratt med tips til Brækhus’ bok «Selvforsvar for jenter», som kom ut i 2012. Boken råder ingen til å låse seg inne. Den råder unge kvinner til ikke å være et lett offer. Selvfølgelig vil ingen bli voldtatt eller bli et lett offer for noe som helst. Men har du egentlig tenkt gjennom grensene dine? Er du flink til å si kraftig ifra når en fyr liksom tilfeldig stryker deg over puppen i trengselen foran baren? Hvis du ikke sier ifra på de små overtrampene, blir det vanskelig å rope av dine fulle lungers kraft når du virkelig er i fare. Ett annet av Cecilia Brækhus' poeng er at mange kvinner aldri engang har hørt seg selv skrike høyt. 

Mental trening er viktig!

Brækhus sier selv at selvforsvar er 90 prosent mentalt og 10 prosent teknisk. Og det mentale gjelder også en potensiell overgriper.

– Du må bestemme deg på forhånd for at du skal gjøre noe hvis du blir angrepet, og hva du skal gjøre. Du må bite tennene sammen og se deg i speilet, så du kjenner det i hele kroppen. Grovmotorikken slår inn når vi blir stresset, derfor må du tenke enkelt. Hvis du har bestemt deg for å klore og bite, så skal du gjøre det igjen og igjen til angriperen slipper, forklarer Fjeldheim.

9 av 10 voldtektsforsøk blir aldri noe mer enn et forsøk, nettopp fordi offeret gjør så stor motstand. Det er ikke sikkert angriperen har lyst til å slåss. Brækhus oppfordrer alle jenter til å gjøre alt de kan – hyle, bite, slå, dytte, spytte og håpe at han ikke tar opp kampen, eller at han kanskje «våkner» og skjønner at han er i ferd med å skade en jente.

Enkle teknikker for selvforsvar
© Getty Images

Hvis noen skulle være i tvil – jenter kan slå. Brækhus råder jenter til å være våkne og til stede, spesielt når du bare rusler hjem fra byen i dine egne tanker. Hvis noen gir deg «the creeps», så er det som regel en grunn til det.

– Hvis du er usikker på om noen følger etter deg, så gå innom en kiosk og stå der og vent, praie en drosje eller ring noen. Husk å stole på magefølelsen din, råder Fjeldheim.

Den viktigste regelen

Regel nummer én i selvforsvar er å løpe. Regel nummer to og nummer tre er også å løpe. Men noen ganger kommer angrepet så overraskende på deg at det er for sent å løpe. Da må du slåss. Brækhus råder deg til ikke bare å slå én gang, men å skade ham nok til at han ikke får tatt deg igjen. Hvorfor ikke skalle ham i tinningen? En jentepanne er like sterk som en guttepanne.

Her er flere av Brækhus sine råd til selvforsvar:

1. Tenk gjennom på forhånd hva du skal gjøre hvis du skulle bli angrepet. 

2. Vær sammen med gode venner på fest, gå sammen hjem eller gi beskjed hvis du drar alene. Rett deg opp i ryggen, vær målbevisst og kryss gaten hvis du ser noen skumle typer som står og henger. Ta vare på hverandre. Ikke la den fulleste venninnen bli igjen på fest eller nachspiel alene. Gå den lange omveien hvis den er tryggere og mer trafikkert, dropp ørepropper ute, ha mobilen klar i hånden på vei hjem (kan også brukes som våpen ifølge Brækhus) og stol på den gode, gamle magefølelsen. Bruk pengene på drosje i stedet for nattmat.

3. Du kan kanskje snakke ham fra det. Brækhus kommer med råd som å si «slipp meg» i stedet for «ikke slå meg», for da kan han kanskje bare oppfatte de to siste ordene «slå meg». Når en mann begynner å bli ukontrollert hissig, er det ikke lenge før det smeller. Da må du løpe hvis du kan – eller sparke og slå. Og hyle. Kast deg på nærmeste bil for å utløse bilalarmen, bruk det du har for hånden hvis du må slåss. Bruk nøkkelknippet, grus fra bakken, småpenger i lommene, vesker og stiletthæler – hvis noen truer med å bruke vold mot deg, har du lov til å bruke vold tilbake.

4. Du er veldig lett å dytte over ende når du har på høye hæler. Det beste er selvfølgelig å putte hælene i veska og ta på flate sko på vei hjem. Hvis du likevel går i høye hæler, vit at det gjør veldig vondt å få en stiletthæl i skrittet eller i låret.

5. Et overfall kan være over på sekunder. Du får kanskje ikke tid til
 å tenke. Men skrik før du tenker. Gjerne det høyeste du kan rett inn i øret til angriperen. Det gjør fysisk vondt! I tillegg kan noen høre deg og kanskje komme deg til unnsetning.

6. Paraply! Slå med den sterkeste armen din – som regel høyre hvis du er høyrehendt. Stram håndleddet når du slår og vri kroppen slik at kraften kommer fra hofta. Treff så rett på ansiktet som mulig. Med en lang og spiss paraply rekker du dobbelt så langt med armen din.

Lik Stella på Facebook!