SE OPP FOR DISSE TALENTENE I 2017

Vi har troen på at disse unge lovende vil sette sitt preg på tv-en, radioen og bokhylla i årene fremover.

Thea Sofie Loch Næss (22), skuespiller

Thea Sofie Loch Næss (22), skuespiller

© Kristina Elisabet Kvammen

Thea Sofie Loch Næss

Aktuell med: Hovedrolle i en mulig HBO-serie.

Hvordan ser livet ditt ut nå? Jeg har nettopp vært i USA og skutt piloten til HBO-serien «Mogadishu, Minnesota». Nå starter ventingen: Blir det serie, vil alt se annerledes ut. Men først er det å fortsette å prøve å overleve som skuespiller i Oslo, med servitørjobb på siden.

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Jeg gjorde min første jobb da jeg var ni år, og siden da har ballen rullet ekstremt sakte, men sikkert. Fra små statistroller, til reklame, til kortfilmer - til jeg spilte hovedrollen i kinofilmen «Natt til 17.» da jeg var 17 år. Den amerikanske aksenten har jeg lært meg på egenhånd, 13 år gammel slukte jeg engelske vampyrnoveller og det var ikke før senere tid at jeg innså at de kanskje var mer husmorporno enn ungdomsbøker. Men hey, de lærte meg engelsk.

Hvordan fant du kunsten? Jeg var enebarn frem til jeg ble 17, og flyttet masse. Jeg tror jeg søkte en form for holdepunkt i livet mitt, og siden jeg ikke hadde søsken, måtte jeg holde meg selv med selskap. Bøker og film ble viktig. Når jeg var alene, pleide jeg alltid å spille teater for meg selv.

Hva drømmer du om å oppnå? Å kunne jobbe med regissører og kunstnere jeg ser opp til. Å kunne inspirere! Å kunne bruke kunsten til å forandre noe! I Minneapolis er det et blinkende skilt som sier: «Art changes everything». Og det er sant.

Hva kan vi vente av oss av deg i fremtiden? Det eneste jeg vet, er at jeg vil jobbe innen film og tv, enten det er foran eller bak kamera. 

Er det noen uttrykksform du ikke liker? Jeg har ikke kontroll over kroppen min, så dans er ikke min sterkeste side. 

Hvilket norsk talent bør vi få øynene opp for? Ruby Dagnall. Jeg er forelska i den jenta!


Eili Harboe (20), skuespiller

Eili Harboe (20), skuespiller

© Paul Audestad

Eili Harboe

Aktuell med: Har hovedrollen i filmen «Thelma» (arbeidstittel) som kommer i løpet av 2017.

Hvordan ser livet ditt ut nå? Jeg holder for tiden på med innspilling av Joachim Triers nye film. Det er utrolig gøy! Kjempespennende manus. Både karakter og handling er utfordrende og krevende. Det er helt fantastisk å få jobbe med Joachim. Han er veldig tålmodig, uredd og generøs. Det tror jeg smitter over på resten av teamet.

Hvordan er det å jobbe som skuespiller? Det er det kjekkeste jeg vet. Jeg føler meg utrolig heldig som har fått muligheten til å være en del av de prosjektene jeg har.

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Jeg gikk på en åpen audition til «Kompani Orheim», og fikk en rolle. Siden har jeg spilt i «Kyss meg for faen i helvete», «Bølgen» og «Doktor Proktors tidsbadekar». Ble ferdig med innspilling av «Askeladden - I Dovregubbens hall» i sommer.

Hvordan fant du kunsten? Jeg var en del av en dramagruppe ved Stavanger Kulturskole med Kari Elisabet Fuentes som dramalærer. Hun var en utrolig inspirasjon og har lært meg masse.

Hva ville du drevet med om du ikke var skuespiller? Kanskje lærer, kunstformidler eller kurator. 

Hva er din favorittskuespiller gjennom tidene? Natalie Portman.

Hvilket norsk talent bør flere få øynene opp for? Det virker som om det er mange som har fått øynene opp for henne allerede, med god grunn: ARY er en helt fantastisk artist. Sjelfull og tilstedeværende. 


Eirin Gundersen (26), forfatter

Eirin Gundersen (26), forfatter

© Julie Pike

Eirin Gundersen

Aktuell med: «Alt som ikke har blitt tjoret fast», oppfølgeren til kritikerroste «Du er menneske nå», kommer i januar.

Hvem er din favorittforfatter? Jeg vet ikke om jeg har en favorittforfatter, men det er flere forfatterskap som har gjort inntrykk på meg, og kanskje spesielt Tor Ulven sitt. I tillegg er jeg veldig glad i bøkene til blant andre Tomas Espedal, Merethe Lindstrøm, Kristin Berget og Inghill Johansen.

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Ved å jobbe for det og ønske det veldig sterkt. Det betyr i praksis at jeg har skrevet, lenge og mye. Jeg har skrevet skjønnlitterære tekster siden jeg var tenåring og har gått flere år på skrivekunststudier. Jeg skrev mange tekster som sikkert ikke var av særlig høy kvalitet før jeg skrev noe som endte opp med å bli publisert. Å skrive handler også om tålmodighet; man må være i teksten lenge og ofte gå tilbake i den gang på gang for å endre på detaljer eller finpusse en setning som ikke helt sitter. Å skrive betyr derfor mye mer pirkearbeid for meg nå enn da jeg var tenåring og bare skrev og skrev uten å tenke på hva det skulle bli til slutt.

Hva ville du drevet med om du ikke var forfatter? Jeg studerer kulturhistorie og interesserer meg for det, så jeg tror jeg kunne likt å jobbe på museum. Samtidig prøver jeg å bruke kulturhistoriske motiver i bøkene mine, så det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre.

Hvilket norsk talent bør flere få øynene opp for? Sara Sølberg. Jeg anbefaler alle å lese debutromanen hennes «Seismiske smell»!


Sigrid Raabe (20), artist

Sigrid Raabe (20), artist

© Knut Åserud

Sigrid Raabe

Aktuell med: Nylig signert med Island Records. Spiller på Bylarm i mars.

Hva er dine karrieremessige høydepunkter så langt? Ukas urørt i 2013 var ordentlig stas, i og med at det var første gang jeg fikk oppmerksomhet for musikken min. Internasjonale signeringer med management, plateselskap og booking føles fremdeles helt sjukehus for meg. I bunn og grunn tror jeg det aller kuleste er at jeg får drive med det jeg liker aller best sammen med flinke og snille folk. Hei, gjengen!

Hvordan er det å jobbe med musikk? For meg er det å skrive låter den mest naturlige delen av livet mitt, så jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er veldig heldig. 

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Jeg sluttet tidlig å øve på pianoleksene (takk til min pianolærer som holdt ut med meg), men brukte heller tiden på å snu opp ned på mine favorittlåter, og gjøre det til mitt eget. Tror det ga meg smaken på å skape noe. Folk rundt meg har også betydd, og betyr, veldig mye.

Hvem er din favorittartist gjennom tidene? Det må enten bli Joni Mitchell, som jeg vokste opp med, eller Adele, som var den første artisten jeg oppdaget uten hjelp fra mine storesøsken. Delt førsteplass!

Når er du mest tilfreds? Det tok meg 20 år å innse det, men i naturen. Tror alle hadde hatt godt av å tusle litt rundt på Sunnmørsalpene.

Hva drømmer du om å oppnå? At jeg fremdeles skrivet låter om nye opplevelser når jeg passerer 80. Tror også en katt er involvert. 

Hva kan vi vente oss av deg i fremtiden? Ny musikk! Og nye ullsokker.

Hvilket norsk talent før flere få øynene opp for? Fieh! Uten tvil. Hun er queen!

Ilija Wyller (29), billedkunstner

Ilija Wyller (29), billedkunstner

© Andrea Gjestvang

Ilija Wyller

Aktuell med: Stiller ut ved Kunstnerforbundet på nyåret

Hvordan ser livet ditt ut nå? Livet er spennende og rolig akkurat nå - litt sånn stille før stormen-spennende. Og det er egentlig sånn jeg ønsker at det skal være alltid - stille før stormen.

Hvordan fant du kunsten? Det var aldri en plan eller drøm å bli kunstner. Jeg drev med dans, teater og musikk og var til slutt mest interessert i scenografi. Det var en liten periode der jeg ville være filosof også. Studerte vitenskapsfilosofi, men ble helt rar av at det bare handlet om logikk og seriøse ord. Og jeg sovnet ganske ofte på lesesalen. En dag smalt det, jeg søkte på kunstfagskole og tenkte jeg skulle holde på med billedkunst så lenge det gikk.

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Det kjennes egentlig ikke som om jeg har kommet meg noe sted som helst - mer at jeg bare jobber jevnt og trutt, at jeg føler meg frem i mørket kontinuerlig, og noen ganger treffer jeg blink og alt klaffer der det skal. Andre ganger tar prosjekter litt lengre tid. Personlig tror jeg at hvis man virkelig vil komme seg et sted, hjelper det å være nysgjerrig. 

Hvilke nålevende kunstnere inspireres du av? Andreas Eriksson, Imi Knoebel, Cerith Wyn Evans, Thea Djordjadze, Ketuta Alexi-Meskhishvili, Etel Adnan, Pamela Rosenkranz, Ida Ekblad, Katharina Grosse, Oscar Tuazon, Fredrik Værslev. Bare for å nevne noen, jeg kunne fortsatt i en evighet. 

Når er du mest tilfreds? Etter en kopp kaffe.

Er det noen uttrykksform du ikke liker? Høytlesning av følsomme tekster, fordi jeg tror alltid det er humoristisk, så jeg er helt med og helt overbevist, men så faller det hele sammen når man innser at det ikke var ironi. Og at å le krakilsk var ganske upassende. Og smalltalk. 

Er det et norsk, ungt talent flere bør få øynene opp for? Veronica Bruce.

Camilla Reinfjell (31), klesdesigner

Camilla Reinfjell (31), klesdesigner

© Sigurd Borud

Camilla Reinfjell

Aktuell med: MA i design ved KHIO.

Hvordan ser livet ditt ut for øyeblikket? Akkurat nå er jeg inne i en MA-boble, jeg prøver å fokusere all min energi inn i arbeidet jeg gjør på Kunsthøgskolen i Oslo.

Kan du leve av å lage klær? Det kommer an på hvordan man vil leve livet sitt.

Hvem er din favorittdesigner gjennom tidene? Jeg hørte en gang en historie om Rei Kawakubo som har blitt hos meg. Hun brukte veven som et utgangspunkt for eksperimentering - Kawakubo flyttet på knapper, skruer og fester for å se om veven kunne gjøre noe annet enn det den var ment til. Jeg liker måten hun tenker på, hvordan kan man ta det man har og aktivt utnytte premissene for å oppnå noe nytt.

Hva kler du deg helst i? Jeg må ha behagelige former i materialer som føles godt mot kroppen - som jeg kan bevege meg og arbeide i. Jeg kler meg i mye vintage, men er også norske merker som Cathrine Hammel og Since. Fra Marimekko får jeg energi i form av farger, og så elsker jeg å besøke Studio Scarpa på Majorstuen. 

Hva drømmer du om å oppnå? Jeg drømmer om å skape klær med høy kvalitet i alle ledd, som du kan og vil beholde livet ut og at du er villig til å betale for det. 

Hvilket norsk talent bør flere få øynene opp for? Den personlige stilen til stylist Sunniva Hartgen. 

Amanda Delara (19), artist

Amanda Delara (19), artist

© Chris Abolade

Amanda Delara

Aktuell med: Album kommer på nyåret. Spiller på Bylarm i mars.

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Jeg har jobbet veldig hardt og ikke minst vært omringet av fantastiske mennesker som bygger meg opp.

Hvem er din favorittartist gjennom tidene? Wow, jeg syns sånne spørsmål er veldig vanskelige. Kanye West, kanskje?

Hvordan fant du kunsten? Det kan ha vært en blanding av at mamma og pappa kjøpte et piano til meg da jeg var yngre, og at jeg alltid har elsket å skrive skjønnlitterære tekster.

Hva ville du drevet med om du måtte velge noe annet? Jeg klarer faktisk ikke å se for meg selv et annet sted enn i musikkens verden, men jeg hadde en gang et lite ønske om å utdannes til hjertekirurg. Jeg kunne kanskje blitt en syngende hjertekirurg? 

Når føler du deg tilfreds? Ofte etter å ha hatt en veldig bra dag i studio, eller etter en treningsøkt. 

Hva drømmer du om å oppnå? Akkurat nå drømmer jeg om å spille på Nobels fredspris-konserten, det er i hvert fall noe jeg har gjort siden jeg så prisutdelingen i 2009 hvor Will Smith og familien var verter, og de gjorde en nydelig versjon av «Man in the mirror» på slutten av showet. 

Er det noen uttrykksform du ikke liker? Jeg er ikke så glad i å snakke i telefonen. Syns det er litt ukomfortabelt å snakke med noen uten å se ansiktet deres. I tillegg er det så stress når det blir dårlig dekning hos den ene parten, og man må legge på og ringe opp igjen, og så ringer begge hverandre opp på nytt samtidig, og så får man aldri tak i hverandre igjen fordi begge parter står som opptatt fordi de ringer opp hverandre. 

Hvilket norsk, ungt talent bør flere få øynene opp for? Pikekyss!


Matilda Gressberg (22), artist

Matilda Gressberg (22), artist

© Emil Solli

Matilda Gressberg

Kan du oppsummere dine karrieremessige høydepunkter så langt? Mitt første og andre album, å få skrive musikk til filmen «Til ungdommen», dagen jeg signerte med Sony Music, den første millionen Spotify-streams og dagen Bettan begynte å følge meg på Instagram. Det var jo litt flaut stas. 

Hvordan ser livet ditt ut for øyeblikket? Akkurat nå føler jeg det skjer masse ting som jeg alltid har drømt om, og ikke helt klarer å forstå at faktisk skjer. Livet er med andre ord helt topp.

Hvordan fant du kunsten? Jeg har vokst med en pappa som er musiker og vært rundt musikk hele livet. Da jeg var 7 år bestemte jeg meg for at jeg ville lære å spille gitar, og fra første stund var det aldri noe tvil om hva jeg skulle holde på med. Jeg vil si vi fant hverandre.

Hva er din favorittartist gjennom tidene? Det er vanskelig å bare velge én, men det bandet som fikk meg til å satse på musikk og som har betydd mest for meg er Coldplay. 

Hva slags utdannelse har du? To år videregående skole, jeg sluttet tre uker inn i tredje klasse for å satse på musikk.

Hva drømmer du om å oppnå? Jeg drømmer om å kunne skrive låter som treffer folk midt i hjertet, reise verden rundt for å fremføre de og stå for alt jeg har gjort for å komme dit.

Er det et norsk, ungt talent flere bør få øynene opp for? ARIA! Supersøt og flink 16-åring som jeg tror kommer til å gjøre mye spennende fremover. 


Ragnhild Aamås (32), kunstner

Ragnhild Aamås (32), kunstner

© Privat

Ragnhild Aamås

Hvordan ser livet ditt ut for øyeblikket? Jeg kom nylig hjem fra Vancouver hvor vi hadde leid et hus i Yaletown fra Airbnb. Der har jeg deltatt på en gruppeutstilling og en paneldebatt om rollen til kunstneren som kurator sammen med Jan Christensen og Hanan Benammar. Vinteren er dedikert til å ferdigstille verket mitt til utstillingen Seeable/Sayable på Kunstnernes hus, der jeg er en del av performanceprogrammet i Grotten i Slottsparken. Det kommer til å bli helt rått!

Hvordan har du kommet deg dit du er i dag? Det er for mye tilfeldighet inne i bildet til at jeg kan gi et klar svar. Men jeg tror jeg har kommet meg hit med en blanding av flaks, balanse mot frykt og avsky. Å det å trives i eget selskap er et fortrinn, å evne til å søke arbeidsro. Arbeidsstipend fra Kulturrådet og fra Billedkunstnernes vederlagsfond. Masse lesing og rågode kolleger. Og en partner som forstår greia og er et godt menneske.

Hva er din favorittkunstner gjennom tidene? Jeg prøver å ikke holde meg til favoritter. Men jeg vil nevne: Adrian Piper, Hito Steverl, Anne Carson, Paul Chan. På den norske kanten må kunsthistorikerne se opp for Marianne Heier, Silje Lingre, Ane Hjort Guttu og Eline Mugaar. De bruker ferdighetene sine til å peke på flere enn seg selv og setter grunnleggende viktige saker og skjebner frem i lyset. 

Hva drømmer du om å oppnå? Egentlig har jeg ingen drømmer. Jeg motiveres av å tenke på at jeg kan være det forbilde jeg mangla, at det et sted står en nysgjerrig og redd jenteunge som ønsker å gjøre nettopp det jeg holder på med nå. Lik Stella på Facebook!