© Getty Images og Ina Damli

Økonomiekspertens beste sparetips

Følg forbrukerøkonom Silje Sandmæls tips og spar tusenvis av kroner hver måned.

25. august 2016 av Ingrid Anthonsen

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, hjelper ukentlig nordmenn med å ta grep om økonomien i TV3-programmet «luksusfellen».

– Mat er den største utgiften for folk flest. Vi fråtser i mat, handler planløst og på impuls. Her er det tusenvis av kroner å spare hver måned, sier Sandmæl.
Hvert år kaster nordmenn 300 000 tonn mat. Sifo anslår at en barnefamilie på fire skal ha et matbudsjett på 5850 kroner. De fleste bruker langt mer.

– Mitt beste råd er å handle kun én dag i uken. skriv liste og planlegg en hel ukemeny. Slik kan vi nudge oss til mer variert kosthold og lavere forbruk.

– Kan ikke det bli kjedelig og lite impulsivt?

– Tvert imot! I min familie bruker vi en kokebok og prøver nye retter hver uke. Når man planlegger, unngår man å ty til rettene man alltid lager, sier Sandmæl, som er trebarnsmamma.

Autotrekk og småsparing

Det er flere måter å nudge seg til noen kroner på sparekontoen, penger som kan komme godt med hvis man skulle miste jobben eller få en uforutsett tannlegeregning.

– Den beste måten å spare fast på, er å ha et autotrekk hver måned som går til sparekonto. Det er blind sparing, man tenker ikke så mye over det. Et annet sparetips er automatisk sparing hver gang du trekker bankkortet eller betaler en regning.

– Med denne ordningen opprundes beløpet du betaler til nærmeste tier, femti eller hundrelapp, og differensen går rett på sparekonto. Man merker ikke småbeløpene i hverdagsøkonomien, men på sikt får man spart opp mye!

Sandmæl mener du gjør deg selv en stor tjeneste ved å spare til pensjon fra 30-40-årsalderen.

– Få nordmenn sparer til pensjon, dessverre. Som pensjonist får du langt mindre å leve for, og for at du skal kunne leve ut pensjonistdrømmene, bør du spare et fast beløp i måneden. Det koster litt her og nå, men du vil få mye igjen for det, sier Sandmæl.

Og hvis du står mellom to jobber, spør om pensjonsordningene.

– En god pensjon vil kunne utgjøre flere titalls tusen kroner mer i året.

Sandmæl mener også at pruting er et undervurdert grep.

– Jeg skjønner ikke folk som kjøper bil til fullpris! Man må prute. Her ligger tusenvis av kroner spart!

Siljes tips:

1. Bilen er en enorm utgiftspost. Vurder om du virkelig trenger den. Hvis svaret er ja, er det et godt tips å fylle bensin på søndager eller mandag formiddag når den er billigst.

2. Kjøp på salg, både ting du trenger og gaver.

3. Vi shopper altfor mye klær. Ha byttekvelder med venninner eller innfør månedlige shoppestopper.

Lik Stella på Facebook!