Telefonskrekk har sitt utspring i behovet for å bli likt og akseptert av andre.

Telefonskrekk har sitt utspring i behovet for å bli likt
og akseptert av andre.

© Getty Images

Når kvinner har telefonskrekk

Hvis jeg ikke tar telefonen når du ­ringer til meg, er det ikke fordi jeg ikke er tilgjengelig. Det er fordi du har kommet til en selvtillit som ikke er i bruk.

8. mars 2016 av Siri Skaustein

Når det piper i telefonen som en sjøsyk fiolin, er det noen som ringer til deg. Det er jo greit nok, til og med ganske innlysende. Men hvorfor er det fortsatt noen som insisterer på å operere med «ukjent nummer»? Og hvorfor blir jeg et skjelvende aspeløv hvis jeg må ringe til noen jeg ikke kjenner? Er jeg egentlig for gammel til å påberope meg telefonskrekk? 

Når man jobber som journalist, går mye av jobben ut på å snakke i telefonen. Og det har jeg ingen problemer med. Jeg foretrekker selvsagt at det hele foregår per e-post så jeg har alle sitater hugd i stein, men må jeg plukke opp røret og slå et nummer, klarer jeg det uten større problemer. Når jeg skal representere meg selv derimot, svikter motet og jeg blir forvandlet til en usikker tenåring som er livredd for å få kjeft, eller for at noen skal synes jeg er teit. Og det synes jeg i grunnen er litt rart.

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Mild sosial angst

På papiret er jeg nemlig både voksen, ansvarlig og nokså stilig. Jeg har en god jobb, spiser middag hver dag, har tellekanter i skapene mine og har aldri noensinne enkle sokker igjen når jeg har paret strømpene mine etter vask. Likevel er jeg redd for å snakke med voksne folk i telefonen. Psykologspesialist Solfrid Raknes kaller det en mild grad av sosial angst.

- Behovet for å bli likt og akseptert av andre ligger i oss alle og det er der telefonskrekken har sitt utspring. Vi vil være flinke og vi prøver å beskytte oss mot følelsen av å bli avvist. Når du plukker opp telefonen og skal ta en ubehagelig telefonsamtale, og hjertet slår ekstra hardt, er det fordi du kjenner på akkurat den redselen. Når man representerer seg selv, blir man ekstra sårbar. Det er fullt mulig å ha selvtillit på jobben, men ikke privat. Det ligger en sårbarhet i å skulle fremføre ønsker eller krav til noen man ikke kjenner, sier hun.

Nå for tiden går det faktisk an å leve et helt liv uten å måtte åpne munnen og snakke med noen i det hele tatt. SMS og e-post gir rom for kommunikasjon hvor man ikke trenger å føle på angsten for å snakke med et levende menneske. Men er det egentlig positivt? Psykolog Raknes mener det kan være det i noen tilfeller.

-  Elektronisk kommunikasjon gir oss muligheten til å regulere avstand i relasjoner, det er noe helt annet og mer intimt med å ha en samtale med noen ansikt til ansikt, enn å sende en SMS. Tidligere ble brev brukt som en slik måte å regulere avstand på, så dette er ikke noe nytt fenomen. Å kunne uttrykke seg klart og tydelig uten å være redd for at man for eksempel skal rødme eller stamme, kan absolutt være en fordel for noen.

Bli kvitt telefonskrekken

En kjapp spørreundersøkelse blant mine venner og bekjente bekrefter det jeg trodde: jeg er ikke alene om å få en smule harehjerte når telefonen ringer og jeg ikke kjenner nummeret. Eller når jeg må ta en telefonsamtale der det er forventet at jeg har orden i sysakene og fakta på bordet. Men jeg vil jo ikke ha det sånn, og den logiske delen av meg vet jo at jeg stort sett er grei og likandes, selv når jeg skal fremføre en klage til en eller annen kundeserviceperson. Det ligger jo til og med i navnet: jeg er kunden, og noen skal gi meg service! Psykolog Raknes mener den beste måten å komme seg over skrekken på, er å utsette seg for den.

-  Skal du bli kvitt telefonskrekken, må du rett og slett eksponere deg for det du frykter mest. Bruk tid på å tenke gjennom hva som er «worst-case-scenario» på forhånd, så unngår du å bli tatt på sengen hvis noe av det du frykter faktisk skjer, som at noen kjefter på deg eller lignende. Bruk det som et utgangspunkt for å snakke mer realistisk og oppmuntrende til deg selv. Når du merker at du er i ferd med å skremme deg selv med negative tanker: ta deg selv i det, gi deg selv skryt for at du oppdaget det, og snakk heller til deg selv slik du vil bli snakket til. Så tar du den telefonen. Når samtalen er over, setter du deg ned og noterer hvordan den forløp, for det er viktig at du blir klar over hva som faktisk skjedde, og ikke hva du fryktet skulle skje, sier hun.

Og det er akkurat det jeg har tenkt å gjøre. Jeg skal se for meg det verste som kan skje, nemlig at noen synes at jeg er frekk eller kanskje til og med dum, og så skal jeg løfte opp røret. Men hvis telefonen min ringer og det står «ukjent nummer» på displayet, forbeholder jeg meg fortsatt retten til ikke å ta den. Ett sted går faktisk grensen. Og hvis du er så viktig at du må ha hemmelig nummer, er det sikkert ikke meg du skal snakke med uansett.

Stella tester mindfulness

Hypnose mot sukkeravhengighet

Lik Stella på Facebook!