Tips når du skal plante blomster ute
© Getty Images

Nå kan du begynne å plante ute!

Ønsker du å begynne å plante blomster i hagen eller på terrassen? Her er noen gode råd som gjør det enklere å lykkes.

6. mars 2017 av Mathilde Sundal

Klør det i fingrene etter å sette i gang med å dekorere hagen eller terrassen din med planter og blomster? Fortvil ikke, det er nemlig ikke for tidlig!

Gartner Hilde Poppe ved Plantasjen har kommet med gode råd og tips til hva slags planter du allerede kan plante og hvordan du bør gjøre det.

– Det kommer selvfølgelig litt an på hvor i landet man bor, men det er lurt å starte med å plante planter som tåler litt frost, sier Poppe.

Hvilke blomster?

Ranunkler: Denne planten er viktig at man vanner og gjødsler regelmessig under blomstringsperioden. Hvis planten ikke blir satt ved for høy temperatur holder blomstene lenge.

Påskeliljer: Mars er en perfekt tid for å plante påskeliljen. Et godt tips er å vanne denne planten fra bunnen. Påskeliljer behøver ikke vannes like ofte som for eksempel Ranunkler og Stemor, da de har kraft i løken. Den trenger heller ikke gjødsel da den blomstrer - da det ligger i løken.

Stemor: Denne blomsten tåler heldigvis noen kuldegrader og kan plantes ute tidlig. Plant stemor i ny, frisk plantejord og sørg for god drenering.

Snørose/julerose: Denne blomsten liker seg aller best mellom fire til tolv grader. Snørosen egner seg til pynt på terrassen eller på trappen ute, men også som bedplante i hagen. 

Alle blomstene kan plantes i potter eller kasser, de kan også plantes sammen eller hver for seg.

© Getty Images

Bruk god jord til plantene

– Det er viktig at det ikke blir for mange minusgrader, maks tre til fire. De bør heller ikke flyttes rett fra mange plussgrader og ut i kuldegrader. De må gradvis vennes til temperaturene. Dekk gjerne blomstene til med en liten duk om nettene de første dagene, eller når det er litt kaldt, forteller Hoppe.

Vårsola kan være en liten «fiende» for de vintergrønne plantene – når den steker mens frosten fortsatt er i jorda. Dette kan man forebygge ved å dusje/vanne hele planten, eller dekke de til med strie. Gjelder når vårsola er fremme og det er frost i jorda, de fleste steder da i mars.

Det er viktig å bruke en god jord til plantene, slik at du får et bedre resultat.

– Bruker du en jord som er litt rimeligere, er den ofte mindre gjødslet fra start, og kan tørke litt raskere. Da må man være ekstra påpasselig med gjødsel og vann. Personlig liker jeg organisk gjødsel som gir mikroliv til jorden, sier Hoppe.

Lik Stella på Facebook!