Hvorfor sendes dickpics når ingen vil ha dem?

– Det må da være mer fruktbart å skrive «hei, så søt du er» fremfor å flekke frem penisen før du i det hele tatt har vist ansiktet ditt.

5. april 2018 av Ida Halvorsen Kemp
© Getty Images

– Det der er verdens viktigste spørsmål akkurat nå, sier Caroline Hainer.

Hun har akkurat blitt spurt om hvordan det kan ha seg at menn som sender bilder av sitt nakne, erigerte kjønnsorgan til kvinner, forventer beundring og ros, selv om kvinnene som mottar dem i nesten alle tilfeller reagerer med forakt, forskrekkelse og avsky. Noen blir redde. Men mennene fortsetter å sende dickpics. Hvorfor fraværet av sammenheng mellom forventet og faktisk reaksjon ikke får konsekvenser – for eksempel at dette merkelige fenomenet opphører – er vanskelig å svare på.

– Det bygger, som du sier, på en bristende kommunikasjon. Men også på andre ting, som veldig dårlige bilder av hva som er mannlig og kvinnelig, en vinglete likestilling, og også noe så trivielt som ord. Det var bare omtrent i forgårs at man fikk ordet «snippa» (navn på kvinnelig kjønnsorgan, red.anm) inn i den svenske ordboka. Uansett hva man synes om det ordet, er det et tegn på at vi knapt vet hvordan vi skal snakke om kroppen vår, og våre seksuelle preferanser. Vi lever fremdeles med en dobbeltmoral der kvinners og menns seksualitet vurderes ulikt. Nå har vi nådd et punkt der vi i det minste har slått fast at det finnes destruktive strukturer mellom menn og kvinner. Bra. Men for å gå videre, må vi forstå hvorfor de i det hele tatt oppstår. Det gjør vi ikke i dag.

1 av 3 har mottatt en dickpic

For ordens skyld; en dickpic er, som navnet vel egentlig tilsier, et bilde av en penis, som regel i erigert tilstand, som regel tatt som en selfie og sendt til en mottaker som avsenderen enten ikke kjenner, kun har hatt litt kontakt med, eller kanskje er på «dealeren» med. Slik definerer Caroline Hainer det i hvert fall i boka «Menn viser fram pikken sin», som ble gitt ut med stor suksess i hjemlandet Sverige i fjor. 

Et bilde sendt mellom to personer i et forhold er altså ikke en dickpic etter Hainers definisjon, det ser hun på som sexting, altså sex-teksting. Forfatteren har dessuten ikke tatt for seg dickpics innenfor gaymiljøet, da det er «rimelig avdramatisert og det ofte blir satt pris på å motta et nakenbilde fra noen man ikke kjenner der.»

Dickpics etter Haniers definisjon – et ikke etterspurt nakenbilde sendt fra en mann til en kvinne han ikke kjenner spesielt godt – er ingen sjelden affære. Flere amerikanske undersøkelser viser at i aldersgruppen 19-40 år oppgir omtrent én av tre kvinner at de har mottat et slikt bilde. I en undersøkelse initiert av nettdatingtjenesten match.com svarer 47 prosent av mennene at de har sendt, og 53 prosent av kvinnene at de har mottatt, en dickpic. 5500 single personer er blitt spurt.

Et søk på frasen «dickpic» i Google gir over to millioner treff – de fleste sladdede bilder av penis-er, bilder av frukt, grønnsaker eller andre objekter som med sin plassering i bildet skal illudere et kjønnsorgan, memes om dickpics, advarsler mot å sende slike bilder, oppfordringer om hva man bør gjøre hvis man mottar det, samt tallrike guider for hvordan man vinkler og belyser for å oppnå de beste bildene. 

Marie Brudvoll ba bloggen supermarie

Blogger Marie Brudevold, sinna mottaker av tallrike dickpics. 

© Privat

– De tikker som regel inn i løpet av natten, og da er fremmede menns kjønnsorgan ofte det første jeg ser når jeg sjekker Snapchat tidlig om morgenen, sier Marie Brudevold.

Bloggeren kjent som «Supermarie» er blant dem som har tatt kampen mot dickpicsene ut i offentligheten. Så mottar hun sikkert også flere enn de fleste – med kjent navn og åpen Snapchat blir tydeligvis fristelsen for stor for mange menn.

– Jeg opplever det som et visuelt overgrep, blir forbanna og sender som regel straffeloven de akkurat har brutt i retur, for å opplyse om at det de driver med faktisk er straffbart. Jeg har fått kommentarer om at «haha, slapp av, de er jo bare kåte gutter», og det er de jo åpenbart – men dette er en kamp jeg tar, ikke bare for meg selv, men også for at unge gutter og jenter i fremtiden skal slippe å få tilsendt peniser fra voksne menn via internett. Jeg er 27 og tar ikke skade av å se en penis, selv om jeg syns det er kvalmt, men jeg tror ikke ei jente på 12-13 klarer å se humoren i penisen til Frank på 43.

Sammenlignes med blotting

Hva tenker du når du mottar et sånt bilde?

– Det første jeg tenker er «forbanna gris», he he. Ellers er jeg veldig nysgjerrig på hva de selv tenker i det øyeblikket de sender avgårde sitt mest private til vilt fremmede mennesker, og på hva de håper å oppnå ved å gjøre det. Noen gjør det sikkert for spenningens skyld, andre for å få oppmerksomhet eller bekreftelse, eller for å få noe sendt i retur. Uansett årsak er det en uting, det må da være mer fruktbart å skrive «hei, så søt du er» fremfor å flekke frem penisen før du i det hele tatt har vist ansiktet ditt?

Du sammenligner dickpics med blotting?

– Blotting er per definisjon betegnelsen på at man bevisst og ønsket oppnår seksuell opphisselse ved å eksponere seg visuelt for fremmede som ikke ønsker eller er forberedt på det. Prinsippet er det samme når det gjelder dickpics, bare at de gjør det digitalt overfor tilfeldige mennesker de kommer over via Internett. Dickpics faller dessuten inn under samme paragraf som blotting i straffeloven, og strafferammen er i utgangspunktet den samme.

Caroline Hainer vil imidlertid ikke sette likhetstegn mellom dickpics og blotting, selv om hun innser at det er en viss kobling.

– Politianmeldelsene av blotting har sunket med 30 prosent siden internett ble allemannseie. Dette fra å ha vært det vanligste seksuallovbruddet i majoriteten av landene der det er forbudt. Det må bety at blotterne har forflyttet seg til et annet sted, for eksempel til internett, og mer bestemt til Snapchat og andre forum. Men de sender ikke nødvendigvis dickpics. Blotting i psykologisk forstand er et seksuelt avvik, og blotteren søker offerets reaksjon. Den ser han ikke om han sender en dickpic. 

Caroline Hainer, forfatter av boka «Menn viser fram pikken sin».

Caroline Hainer, forfatter av boka «Menn viser fram pikken sin».

© Emily Dahl

Selv mottok Hainer sin aller første dickpic sommeren 2014. Hun var singel og oppsøkte flere datingsider der hun kom i snakk med menn. Ikke sjelden endte samtalene med at mennene sendte henne bilder av sitt nakne lem. Men det var først en tid senere hun begynte å grave ordentlig i materien.

– Jeg fikk noen dickpics sendt til meg av en mann jeg ikke kjente, og min første reaksjon var total overraskelse. Jeg var så uforstående, jeg var virkelig uforberedt. Min andre tanke var «Hva har jeg sagt som har fått ham til å tro at jeg vil ha hans bilder?» Akkurat den reaksjonen, en følelse av skyld, var også interessant for meg. Hvorfor kjente jeg på den?

– Det handler om en mannlighet i forandring

Noe av svaret ligger kanskje i kvinnens tradisjonelle rolle som fristerinne, slik vi ofte ser henne i filmer og bøker. Kvinnen vet at hun har makt til å sette følelser i sving hos menn, gjerne utilsiktet. Dessuten er penisens posisjon i samfunnet, tanken om at maskuliniteten sitter i penis, kanskje mer utbredt enn man tror. Det finnes nok av teorier om at maktsyke er en kompensasjon for makten menn mangler mellom bena, og på denne måten forklarer oppførselen til mer eller mindre gale statsledere gjennom historien. 

Ifølge dokumentarfilmskaper Patrick Moote bruker amerikanske menn omtrent fem milliarder dollar årlig – mer enn det totale svenske forsvarsbudsjettet – på penisforlengende produkter. Men det er ikke sånn at kun menn er opptatt av størrelse. I boka omtaler Hanier Youtube-serien Women react to dickpics (Kvinners reaksjoner på dickpics), der man gir kvinner en mobiltelefon, lar dem åpne en bildemelding, og filmer reaksjonen i det de ser en dickpic. De fleste blir sjokkert. Mange kommer med negative kommentarer om alt fra lengde, farge og form. Hvert av klippene er sett mellom 4 og 8 millioner ganger. «Å bli målt og kritisert for sin penis er skrekkelig, for ikke å si ødeleggende, og det er noe vi må kutte ut med en gang», skriver Hainer.

Men selv om kvinner kanskje må ta noe av ansvaret for bekreftelsesbehovet og konkurransen menn imellom – hvorfor i alle dager påtvinge andre bilder av kjønnsorganet sitt likevel?

– Det handler om en mannlighet i forandring. Med en dickpic følger også en trist gammel, tradisjon som handler om å manifestere mannligheten. Jeg skjønner at det kanskje høres litt diffust ut, men det tok meg en hel bok å svare utførlig på det spørsmålet.

Et viktig poeng er imidlertid sammenhengen med nett- og appdating, og kulturen for fråtseri som har utviklet seg med denne. En dickpic sendes ikke sjelden til flere kvinner samtidig, og risikokalkylen går ut på at om én av ti kvinner svarer positivt på en dickpic, så kan jo dette holde. Det kan i beste fall lede fram til et fullbyrdet samleie, og en high five fra kompisene i etterkant, skriver Hainer.

Har du i arbeidet med boka støtt på noen som har satt pris på, blitt kåt av eller imponert over en dickpic?

– Haha! Nei, ikke en eneste.

Lik Stella på Facebook!