Illustrasjonsbilde av mensen
© Idha T. Valeur

– Hadde menn hatt mensen ville det ikke vært så unormalt å prate om det

Det skjer en gang i måneden. Omtrent på samme tid hver gang. Men vi prater sjeldent om det - og det er jo fortsatt litt flaut, eller?

1. juni 2016 av Idha T. Valeur

- Jeg er for å normalisere det meste. Mensen i seg selv er kanskje ikke det viktigste temaet, men dersom man tar på feministbrillene og ser det med feministøyne handler det mer om alle de små temaene, som mensen, satt sammen. Det er det som kan gjøre en forskjell.

Amanda Schei (25), leder av Venstrekvinnene, prater gjerne om mensen på café om det kan hjelpe til for å normalisere mensen som tema. Kan det ikke bare være innafor å si at man har mensen?

- Hadde menn hatt mensen hadde man snakket mye høyere om det og det hadde ikke vært så unormalt å prate om det på jobb for eksempel. Har du forresten sett den reklamen på YouTube for ”manpons”? Lurer hun  

Selv om normalisering må være målet presiserer Amanda at det ikke må gå for langt i den andre retningen. Det er ikke nødvendig «å gni det opp i ansiktet på folk» eller å hyle det ut over lunsj. For det er da heller ikke normalt?

- Pappa ønsker at vi ikke skal prate om sånne ting rundt middagsbordet fordi det er sånne ting man gjør på do – og det er jo helt fair. Det blir fort litt i den ekstreme retningen igjen. Jeg ønsker heller at det skal avmystifiseres. Det må bli mindre pinlig å ta opp en tampong fra vesken uten at det skal være flaut at noen så den. Eller om man er skikkelig dårlig, så må man jo kunne si at det er fordi du har mensen og ikke pakke det inn.

Det skjer en gang i måneden. Omtrent på samme tid hver gang. Det er ofte ganske likt for veldig mange, samtidig som det er personlig – intimt. Hvorfor prater vi da så sjelden om det? Hvorfor er det fortsatt litt flaut?

Det er noen av temaene som tas opp i boken «Mensen» der blant andre Sandra Beijer, Rupi Kaur, Marit Larsen og Maja Lunde har bidratt med sine historier og opplevelser.

«Og så, plutselig en dag, var det der. Det i trusa. Jeg hadde dratt buksa ned på knærne, skulle bare tisse, satte meg, doen var kald mot rumpa, hadde ansiktet vendt mot vinduet, før jeg snudde hodet, tilfeldig, ikke av noen spesiell grunn, og blikket mitt stoppet ved trusa der nede, mellom beina mine, nesten skjult inne i dongeristoffet. Blod. Det var blod i trusa» - Maja Lunde 

Illustrasjon av en engel på en sky med teksten «It's raining mens hallelujah» laget av Lotta Sjöberg hentet fra boken «Mensen»
Illustrasjon laget av Lotta Sjöberg fra boken «Mensen» © Gyldendal

GENERELT SYNS JEG DET ER DØDSKJEDLIG TEMA

Sigrid Bonde Tusvik åpnet showet «Mot i Brøsta» med å tulle om mensen i 15 minutter. Hun forteller at hun har blødd igjennom utallige ganger.

- Jeg tror det rett og slett er flaut å prate om mensen fordi det er blod som kommer ut av skjeden, og det er sjelden man snakker om slikt, det samme gjelder mensens forlorne søster: utfloden, som jeg tipper det blir bok om neste gang!

Sigrid fikk mensen tidlig, allerede i 4. klasse, og som lillesøster var det «ikke så stress.» Hun tok på seg en hvit bluse for å feire, for det hadde hun lest i en bok at man burde. Men hva mener Sigrid at må gjøres for at mensenprat skal bli mindre flaut?

- Så lenge man tuller og tøyser og snakker lett og ledig om alt mulig med mens, så blir det mindre og mindre tabu.

Komikeren har dessuten brukt «mensenkortet» som unnskyldning for det meste.

- Vi brukte mensen for alt det var verdt. Vi fikk bestemme hvem vi ville bo på rom sammen med på leirskolen og vi droppet gymmen. Utnyttet menskortet til det fulle! 

Illustrasjon laget av Anna Fiske hentet fra boken «Mensen»
Illustrasjon laget av Anna Fiske hentet fra boken «Mensen» © Gyldendal

FORTSATT EN VEI IGJEN Å GÅ

Det er ikke til å stikke under en stol at de fleste vestlige kvinner har flere ressurser og muligheter til å håndtere mensen enn andre. Vi har tilgang på toaletter uten mye om og men, og vi har tilgang til sanitære produkter i hopetall i matbutikker, på bensinstasjonen og på diverse kiosker. Så mange at det nesten kan være forvirrende.

Allikevel er det en vei som må tråkkes opp for likestilling. De fleste av statene i USA har avgift på sanitære produkter for kvinner. Disse produktene faller under kategorien «luxury goods».

Da Beauty-YouTuber Ingrid Nilsen fikk intervjue president Obama under et besøk i Det Hvite Hus tidligere i år, stilte hun spørsmålet de fleste lurer på; «Why?»

Obama innrømmet at han ikke visste, men at han regnet med at det var fordi «men were making these laws when those taxes were passed.»

Vi i Stella-redaksjonen heier på åpenhet og mindre flauhet rundt dette temaet. Vi humrer godt av alle fortellingene i boka «Mensen», og smiler litt ekstra av at selv Marit Larsen har hatt mensen på håpløse tidspunkt og steder. 

«I heis.
Bak scenen.
I mellomtiden.
I kontraktsmøte.
På flyet.
I 1996, juli.
I Los Angeles.
På fredag.
Underveis.
I fullt alvor.
På date.
På liksom.
På lydsjekk.
I fire dager, fem.
I solidaritet.
På Söder.
I telt.
I begravelse.
I rute.
På eksamensdag.
Rundt Songsvann.
Opp ned.
På kino.
I paradisbukta, nesten sommer.
Synkronisert.
I helga.
På Spellemannprisutdeling.
På Saudehornet, 1303 moh.
I grevens tid.
Igjen.»

MARIT LARSEN 

Lik Stella på Facebook!