Fra fast jobb til egen business

Hva får noen til å forlate en trygg og god jobb for å skape noe eget?

20. desember 2016 av Kristine Hovda
Å gå fra fast jobb til å starte noe eget
© Ina Damli

Live Brekke (38)
Sluttet i magasinet Elle etter elleve år for å starte interiørnettbutikken Oslo Deco

Jeg har veldig lenge hatt en drøm om å starte noe selv. Det var litt tilfeldig at det ble akkurat nå, men samtidig er det noe med å stikke fingeren i jorda og se at mediebransjen er et tøft sted å være.

Live Brekke har jobbet i magasinet Elle i til sammen elleve år – først i «moderskipet», deretter som redaktør for interiørdelen Elle Decoration.

– Jeg visste fra jeg startet på AD-utdannelsen min ved Westerdals at jeg ville jobbe i et blad. Det var drømmen min. Da jeg fikk jobb i det beste av dem alle, var det ikke til å tro, sier hun.

Hun beskriver seg som en estetiker, og har vært interessert i interiør så lenge hun kan huske. Det var en naturlig overgang til Elle Decoration, et blad hun alltid har elsket. Læringskurven var bratt, og mange lurte på hva «den motedama» hadde å gjøre som redaktør i et interiørmagasin, forteller hun.

– Det var tilfredsstillende å motbevise alle fordommer. Jeg hadde et par dårlige erfaringer og opplevde motgang i forhold til press og stress før jeg startet som leder, så jeg kjente godt mine grenser og hvor langt jeg kunne presse meg. Det hjalp meg.

Live var ikke så opptatt av hva alle andre gjorde da hun og kollegene fylte bladet med inspirasjon, bra saker og fin layout. Hun skapte magasinet hun alltid hadde drømt om selv. Et trendsettende magasin som var aktuelt, vakkert og inspirerende.

– Det har vært nedgangstider lenge i bladbransjen, men da gjelder det å glede seg over de små seierne. En pris, et fint cover, en bra måned, lesertall som har økt litt. Jeg er blitt veldig flink til å motivere meg selv. Og så er det dødsgøy å lage blad, også når det går trått, sier hun.

Nedgangstidene har også vært med på å inspirere henne til å tenke nytt. I vår kom sjansen hun har ventet på i mange år, da hun møtte noen mennesker som delte hennes drøm om å starte en nettbasert interiørbutikk. Nå er hun medeier og kreativ leder i interiørbutikken oslodeco.no.

– Jeg synes det er veldig gøy å starte for meg selv. Nå er vi i en fase der alle har stor tro på det vi gjør, og det er mye positivitet rundt oss. Selv om jeg har jobbet et sted det går nedover, er det mange ting i Norge som går bra. Det kan det være vanskelig å se når man er i en nedadgående spiral. Ting utvikler seg. Nå er det nettet som gjelder, og det har jeg lyst til å bli med på, ikke sitte å se på, sier hun.

Likevel var det ikke bare enkelt å hoppe av. Å si opp i Elle var som å slå opp med en livslang kjæreste, å forlate familien jeg har vært en del av i elleve år, sier hun.

– Jeg hadde vondt i magen da jeg gikk inn til Signy Fardal, sjefredaktør i Elle, og sa at jeg også har et annet hjertebarn. Jeg har vært kjempeheldig som har hatt en jobb jeg har elsket så lenge. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag. Det er det ikke mange andre som kan si.

Slik er det å jobbe i utlandet.

Nå er butikken oppe og står, Live er kreativ leder og jobber med styling og foto. Hun kaller det et salgsutløsende nettmagasin, tett opp til redaksjonelt arbeid. Sånn sett er ikke arbeidsoppgavene veldig annerledes enn de hun hadde som journalist i Elle.

– Jeg har aldri jobbet i mediebransjen fordi jeg ville ha en trygg og stabil jobb. Jeg er ikke opptatt av prestisjefylte jobber eller å tjene masse penger. Og på et eller annet tidspunkt i livet må man gutse, sier Live.

Hun sa opp 1. august, uten å ha søkt verken gründerstøtte hos Nav eller satt seg ordentlig inn i hvilke legater og mulighet som finnes. Det viktigste var å rekke deadlinen for det nye selskapet. Det er et hopp i fritt fall.

– Jeg er litt forundret over at jeg er så rolig. Jeg har ikke alltid sovet så godt om nettene, og var litt redd for at søvnproblemene ville komme tilbake igjen. Det har de ikke gjort, og det tar jeg som et veldig godt tegn. Folk sier at vi er veldig ambisiøse, og det er kanskje litt utypisk jentete. Men er ikke det bra, da? Jeg tenker at det er bra. Vi har ambisjoner om å bli store.

Slik ble jeg gründer: Å skape sin egen jobb
© Ina Damli

Cecilie Dawes (35)
Forlot en lederstilling i Deli de Luca for å starte mat- og kunnskapsnettverket Foodstudio.

Fem år er gått siden Cecilie Dawes sa opp jobben som leder for innovasjon og produktutvikling i Deli de Luca for å starte mat- og kunnskapsnettverket Foodstudio. Som gjeter for en stadig voksende flokk av unge mennesker som ønsker å endre det matsystemet vi har i dag, har hun vært med på å skape nye møteplasser for bærekraftig mat, ved hjelp av kunnskapsformidlende arrangementer, popup-middager, debatter og kurs. Hun har fått med seg et helt team av designere, fotografer, tekstforfattere, filmskapere, kokker og matentusiaster. 

Foodstudio er en suksesshistorie, men veien dit var ingen lett prosess. I Deli de Luca hadde hun en prestisjefylt jobb, god lønn og relevant arbeid for utdanningen innen matvitenskap, økonomi og ressursøkonomi. Men etter fem år ble følelsen av maktesløshet for stor. Cecilie følte at hun var blitt en del av problemet, ikke løsningen, på den industrielle matkrisen.

– Vi hadde akkurat flyttet over til Norgesgruppen to år tidligere, og møtet mellom de norske gründerne og den nye ledelsen resulterte i en prosess som fikk meg til å føle meg helt verdiløs. Jeg følte at det jeg hadde å bidra med, ikke ble sett eller tatt vare på. Og jeg kom til et punkt hvor jeg tenkte at dette ikke går lenger.

Helt siden hun var ganske liten hadde Cecilie drømt om å starte for seg selv og få lov til å jobbe med matglede og bærekraftig utvikling. Nå bestemte hun seg for å ta en pustepause, og dro til Buenos Aires. Hun visste ikke hva hun hadde lyst til, men en venninne sendte med henne et kart, guidebok, ordbok og penger til bussen. Da hun kom hjem var det med masse inspirasjon etter å ha møtt mennesker som jobbet og bodde sammen i et kombinert kollektiv – og arbeidsfellesskap, fest- og utstillingslokale. De delfinansierte prosjektene sine ved å leie ut et rom på Airbnb nå og da.

– Det å komme inn i en sånn verden satte mye større spor enn jeg skjønte da. Et av konseptene Foodstudio er mest kjent for, er popup-middagene våre, der man får følelsen av å komme hjem til gode venner. Det var en idé jeg fikk da jeg var på besøk hos en yogalærer i Buenos Aires. For seks år siden var det veldig lite av sånne møteplasser i Oslo. Nå er det mye mer, og det tror jeg vi har bidratt til, sier hun.

Lyst til å bytte jobb? Dette bør du tenke på.

Da hun kom hjem fra Buenos Aires og fortalte at hun ville slutte, fikk Cecilie et gyllent tilbud, som hun i dag ser har vært avgjørende for at overgangen gikk så bra. Hun fikk et halvt år på seg til å overlevere jobben sin, samtidig som hun fikk lov til å trappe ned 20 prosent så hun hadde tid til å utvikle en businessplan, skrive søknader og sette igang det nye jobbprosjektet. På den måten hadde hun til sammen et helt år på seg fra hun begynte å tenke på å slutte, til den nye hverdagen var en realitet.

– Det er veldig lett å undervurdere hvor lang tid ting tar. Men planleggingsfasen er utrolig viktig.

Nå har Cecilie vært gründer i fem år, og på den tiden har hun utviklet et konsept for å spre kunnskap om matglede og bærekraftig utvikling. Hun samarbeider med flere selvstendige kolleger, og har delegert mye av ansvaret videre. Det er noe av det viktigste hun har på hjertet, å lære seg å kjenne egne styrker og svakheter.

– Jeg er en igangsetter, flink til å komme med ideer og utvikle dem, men jeg er ikke nødvendigvis så god på praktisk organisering, selv om jeg får til det også om jeg må. Det var utrolig viktig å ha ekstern regnskapsfører fra dag én, sier hun.

Nå, etter fem år, er hun på vei inn i en stilling i Oslo kommune, der hun skal utvikle arbeidsplasser for ungdom gjennom en praksisorientert virksomhet innen urban dyrking og catering. Hun benytter seg av nettverket hun skaffet seg gjennom Foodstudio, og skal fortsatt sitte og jobbe i det arbeidsfellesskapet hun har bygget opp.

– Det bunner i et ønske om å jobbe enda mer praktisk og enda mer direkte med mennesker. Men Foodstudio fortsetter som før, jeg har gode kolleger som driver prosjektet videre. Jeg er mer en igangsetter, tror jeg. Når ting går på skinner, må jeg videre. 

Fra fast jobb til gründertilværelse. Slik er det.
© Ina Damli

Nadine Holzheimer (34)
Valgte bort jobben ved et prestisjefylt arkitektkontor for å drive med yoga ved siden av egen praksis. 

Da jeg begynte å undervise i yoga ved siden av arkitektjobben oppdaget jeg at det å jobbe direkte med mennesker ga meg veldig mye positiv energi. Jeg begynte å lure på om jeg hadde valgt riktig, om jeg skulle fortsette å sitte på et kontor og tegne hver dag fra ni til fire, for så å løpe hjem til barna mine med lite overskudd til å være en mor som virkelig er til stede. Jeg hadde en følelse av at jeg ikke fikk bidratt nok hverken på kontoret eller hjemme, sier Nadine Holzheimer.

Hun kommer fra Tyskland og vokste opp i et kreativt miljø. Bestefarens snekkerverksted var et yndet tilfluktssted, og Nadine tilbrakte mye av ungdomstiden på å tegne. Det falt henne naturlig å søke seg inn på et kreativt studium.

– Som arkitekt kan en påvirke trivsel og i beste fall adferden til mennesker, skape god kommunikasjon, trygghet, åpenhet og gode møteplasser for mennesker. Jeg synes arkitekter som har fått til noe bra, er veldig inspirerende. Ikke for berømmelsens del, men det er noe med å gi livet en mening. Gjennom god arbeidsinnsats, entusiasme og at en står på litt, blir livet rikere, tror jeg. Det var, og er nok, min oppskrift til å holde det gående både på jobb og hjemme. 

Tips til deg som vil opp og frem i arbeidslivet.

I 2002 fikk hun muligheten til å tilbringe praksisperioden ved et stort arkitektkontor i New York. Der ble hun også kjent med yoga for første gang, og da hun var i mammaperm noen år senere, meldte hun seg på en yogautdannelse. På en nabolagsfest foreslo noen å samles i en av hagene og gjøre yoga, og spurte om Nadine ikke kunne undervise dem. Og så ballet det bare på seg. Hun fikk stadig flere undervisningstilbud og elever, og for kort tid siden bestemte hun seg for å si opp jobben hos Niels Torp Arkitekter.

– Alle småbarnsforeldre kjenner seg sikkert igjen i tidsklemmen, med alt som skal skje i løpet av en uke. For all del, det å tegne hus er en kjempeviktig og gøy jobb, men jeg kjente hele tiden at jeg ville mer.

I vinter jobbet hun som frivillig på et asylmottak der yoga var fast rutine for alle, og hun arrangerte små kunstverksted for barn. Nadine har også undervist tidligere rusmisbrukere i yoga. Hun har sett med egne øyne hvordan det å ha en fast yogapraksis gir store resultater for mennesker i en vanskelig livssituasjon. Nå har hun også begynt å undervise skolebarn i aktivitetsskoletiden. Hun mener at yoga er et vidunderlig redskap man kan ha med seg i sekken gjennom alle livets faser. Nå ønsker hun å finne den perfekte blandingen av å ta i bruk sine kreative sider, kunst- og arkitektur, undervisning og yoga. Med tiden vil Nadine finne sin drømmejobb.

– Gjør mer av det som gjør deg glad, er det noen som sier. Akkurat nå er det blitt mitt motto. Og jeg elsker å undervise yoga. Hvem vet om jeg kommer til å jobbe som yogalærer på heltid? Vil det miste sin gnist hvis det er noe jeg er nødt til å gjøre? Bare tiden vil vise hva som skjer. Akkurat nå kjennes det fantastisk å kunne holde ting litt åpent, ikke planlegge for mye, men engasjere seg mer i spennende prosjekter som livet byr på.

Skrittet bort fra en fast jobb, tryggheten og stabilitet den medfører, var en lang prosess, men hittil angrer hun ikke et sekund. Hun følte likevel at det var trist å ta farvel med arkitektkollegene på kontoret.

– Jeg er et veldig sosialt menneske, har reist mye og liker å møte andre. Det å skilles fra kollegene mine er tungt, jeg er veldig glad i dem. Samtidig møter jeg masse mennesker gjennom yogaundervisningen.

Planen er å finne en plass i et kontorfellesskap der en kan utveksle erfaringer om fag og livet.

– Det er fantastisk hvilken verden som åpner seg når en slipper taket i de rammene som kan holde en tilbake. Og yoga er opp i alt dette et herlig verktøy til å finne en trygghet og stabilitet i seg selv. Dette kjennes som et privilegium å kunne oppleve. 

Lik Stella på Facebook!