Forfatterens boktips: Silje Fagerlund

Fyll late sommerdager med forfatterdebutant Silje Fagerlunds bokanbefalinger og -favoritter.

Fofatterprat med Silje Aanes Fagerlund
Fofatterprat med Silje Aanes Fagerlund © Cappelen Damm

Debutboken «Eneste» til Silje Aanes Fagerlund handler om en kvinne i tjueårene som finner sin første, ordentlige kjæreste i en mann som er en del eldre enn henne, og som hun gjennomlever en stor, alvorlig og langvarig kjærlighet med. Hovedpersonen i boken er på et sted tidlig i livet hvor hun er særlig søkende, hun er egentlig en ganske uavklart og «uferdig» person på det tidspunktet hun treffer ham. Hun studerer arkitektur, men innerst inne vil hun egentlig skrive. Han er forfatter. Når hun møter ham, er det mye som tidligere har vært vanskelig som åpner seg for henne, forteller Fagerlund.

Fortellingen begynner i ettertid, idet forholdet er over. Den unge, kvinnelige hovedpersonen snur seg og ser tilbake på alt de to hadde sammen, på hvem de to var for hverandre. Og hvem hun er nå, uten ham, og hva det var som gjorde at hun til slutt måtte gå, forlate en så stor kjærlighet. 

– Alt blir ekstra stort for henne, for med ham får hun så mye hun ikke har opplevd før på én gang. Både det å bli sammen med ham og til slutt å gå fra ham, oppleves som avgjørende hendelser i livet hennes, fordi han frem til da har vært hennes eneste kjærlighet, sier Fagerlund. 

Forfatterens favorittbøker
© Forlagene

FAVORITTBØKER:

«Forvandlingen» av Franz Kafka, er riktignok en fortelling, ikke en hel bok. Den handler om Gregor Samsa som en dag våkner opp som en bille. Absurd, men også enkelt: Om menneskelig utenforskap, ensomhet og frykten for det fremmede. 

«Elskeren» av Marguerite Duras er historien om en ung, fransk skolepike som innleder et forhold til en eldre, rik kineser i det tidligere franske Indokina. Om begjær og å miste ungdommen, men også om besteborgerlighet, klasseforkjeller og rasehovmod. 

Karen Blixens storslåtte, episke roman «Den afrikanske farm» om en kaffefarm, et livsprosjekt og en kjærlighet som alt sammen slo fullstendig feil.

Boktips: Klassiker og nyhet
© Forlagene

Nyheten du bør lese:

«Celestine» av danske Olga Ravn. Snart ute i norsk oversettelse. Om en ung kvinnes forsøk på å frigjøre seg fra en vanskelig oppvekst som skilsmissebarn og dens påvirkning på eget kjærlighetsliv.

Klassikeren du bør lese:

«Glassklokken» av Sylvia Plath. En feministisk klassiker. – Jeg liker å tenke på den kvinnelige hovedpersonen som Plaths versjon av Gregor Samsa!

Fofatteren du bør få øynene opp for
© Kolon forlag

Forfatteren du burde få øynene opp for:

Tina Åmodt har tre utgivelser bak seg som spenner over sjangrene kortprosa, poesi og roman. I fjor fikk hun Stig Sæterbakkens minnepris for romanen «Det blir aldri lyst her». Det er en på samme tid ubehagelig og medrivende roman om kjærligheten som kald uorden, ettergivelse og lengsel, skrev juryen i sin begrunnelse for tildelingen.

Lik Stella på Facebook!