Forfatterens boktips: Sandra Beijer

Fyll de mørke høstkveldene under leselampen med bøker etter anbefaling fra forfatter Sandra Beijer.

4. oktober 2016 av Idha Toft Valeur
© Rikkard Häggbom

Sandra Beijer er en av Sveriges mest leste bloggere og i høst er hun aktuell med sin andre ungdomsroman «Allt som blir kvar». Boken handler om Matilda som prøver å finne ut av hvem hun er etter bruddet med kjæresten. Hun flytter inn til bestevennen Miron som lager en 30-dagersplan med steg som skal få Matilda til å komme seg videre etter bruddet. Men ikke alt går etter planen. 

–  Tenårene er en alder der mye skjer og alt er for første gang. Det er mye som skal forstås og kjennes på. Jeg husker mye fra den tiden og har en tendens til å skrive om karakterer som er unge, forteller Sandra. 

Hun tror ikke det er fare for at kjærlighet blir et oppbrukt tema i litteraturen, fordi «det skrives en ny historie for hver person som forelsker seg.» På den måten vil kjærlighet som tema aldri dø.

– Jeg mener at man blir et nytt menneske etter hvert brudd. Man demonteres ned til ingenting og må så metodisk bygge seg selv opp igjen. Den personen man blir da, er sjelden den samme som man var, og det er verken trist eller bra, det er bare sånn det er.
Matilda er 20 år, i en periode av livet der man strever seg ut av det siste tenåringsjaget. Beijer beskriver det som «å måtte pusle seg selv sammen igjen.»

–  Jeg ønsker å formidle at det er viktig å kjenne etter. Uansett om følelsen er positiv eller negativ er den alltid bedre enn å ikke kjenne noen ting. Jeg ville også få frem at den som faktisk kan bygge opp en selv når alt kommer til alt, er nettopp en selv.


SANDRAS FAVORITTBØKER:

«Silke» av Alessandro Baricco er en ganske tynn bok jeg har lest sikkert 20 ganger. Den handler om Hervé Joncour som på 1800-tallet reiser til Japan for å kjøpe egg fra silkeormer og forelsker seg. 

Det er den språklige flyten som fenger meg med Haruki Murakamis bøker. «1Q84» er en spennende trilogi om et sted med to måner. På tross av at den er en murstein, er den ikke mulig å legge fra seg. 

«Ekspedisjonen» av Bea Uusma er den sanne historien om ingeniøren Andrées som i juli 1897 gir seg i vei mot Nordpolen i en hydrogenballong. Han har ingen erfaring fra arktiske forhold, men det gjør ikke noe, tenker han; de skal jo bare passere over. Bagasjen består av champagne og rosa silkeskjerf. 

KLASSIKEREN DU BØR LESE:

«Den allvar­samma leken» av Hjalmar Söderberg er en klassiker fra 1912. Den handler om Arvid Stjärnbom og Lydia Stille i Stockholm. En kjærlighetshistorie om tenåringer som blir til en kjærlighetshistorie om voksne etter at de møtes på teater ti år etter at de vokste opp sammen. 

NYHETEN DU BØR LESE:

«Ramen: Japanske nudler och småretter» av Tove Nilsson. En svensk kokebok som kom i vår med mange oppskrifter om ramen som alle nudel-lovers må eie. Den boken har lært meg så mye! 

Du burde få øynene opp for...

Den svenske forfatteren Elin Cullhed med sin debutroman «Gudarna» fortjener oppmerksomhet. Boken handler om Bita, Lilly og Jane som alle er seksten år og bor i en liten by i Sverige. De er en armé mot voksenverdenen, patriarken og idioter.
Jeg elsket hvert sekund av boken.

Lik Stella på Facebook!