Forfatterens boktips: Ane Nydal

Forfatterdebutant Ane Nydal deler sine beste bokanbefalinger.

8. august 2016 av Ida Halvorsen Kemp
© Anna Julia Granberg

Hun har jobbet som journalist og litteraturkritiker, og tidligere i år kom hennes første egne bok ut, novellesamlingen «Famlere». I boken møter vi mange forskjellige mennesker som famler på ulikt vis, som prøver å leve sant, sette grenser og ønsker å høre til. 

– En er hjemløs i San Francisco, en sliter med psykisk sykdom, en lengter etter å få tilfredsstilt det store begjæret, men har fått seg en tufs av en mann. En annen har sluppet ut av fengsel og vil gjerne gjenopprette forholdet til datteren sin. Felles for dem er at de er famlende mennesker med ønske om ømhet og omsorg, forteller Ane Nylund. 

Hun understreker at det absolutt ikke er uvanlig å skrive om å være tro mot seg selv, men at det er en spennende problemstilling nettopp fordi vi alle har ønsker for livene våre som ikke alltid oppfylles. 

– Alle vet vel at man bør leve autentisk, i tråd med hvordan man virkelig ønsker å være. Men oppfører du deg sånn du egentlig ønsker mot foreldrene dine og kjæresten din? Damen i historien som heter «Paraply» vil ikke være som klisjeen om kvinner - ambivalent og styrt av en kavaler som skal betale for henne og ta avgjørelsene. Men hun erfarer at det er veldig vanskelig å unngå å falle inn i de sosiale rollene.

To av tekstene i «Famlere» finner sted i Israel, der Nydal oppholdt seg i en periode mens hun skrev. 

– Jeg har forsøkt å tøye novellesjangeren, og en av disse tekstene er ren fakta, nærmest en reportasje. Man sier at romanen kan inneholde alt, hvorfor kan ikke novellesamlingen gjøre det samme?  

© Forlagene

FAVORITTBØKER:

«Drømmefakultetet» av Sara Stridsberg er en vond og skimrende vakker roman om forfatteren Valerie Solanas. Hun var forsker, prostituert, feminist og forsøkte å myrde Andy Warhol - en fascinerende dame. 

På 60-tallet var det uhørt å utlevere seg selv og familien i dikt, men Anne Sexton skriver glimrende om opplevelsen av innleggelser der «selv stjernene var fastspent til himmelen».

George Saunders er en leken novelleforfatter som kan få deg til å grine og humre samtidig. Lykke og oppfyllelse av våre største drømmer er vanskelig å skrive godt om, sier han, men siden det positive også er en del av livet, bør man gjøre det. Og han gjør det til bestått i «Tiende desember». 

© Forlagene

Nyheten du bør lese:

«Jeg, Unica»
av Kirstine Reffstrup. Jeg har høye forventninger til oppfølgeren av romanen «Liten fugl. Mors bok», der en kvinnes omsorg for ei ung jente langsomt glir over i manipulasjon og maktmisbruk.

Klassikeren du bør lese:

«Medmenneske»
av Olav Duun. Jeg ble rystet av Ragnhilds godhet, svigerfarens ondskap, og hvor vanskelig det kan være å trekke opp en grense mellom gode hensikter og onde handlinger. Verdenslitteratur på norsk.

Forfatteren du burde få øynene opp for:

LARS RAMSLIE. Nei, han er ikke akkurat et ubeskrevet blad, «Fatso»-forfatteren fra Tønsberg. Men da Ramslie ti år etter forrige utgivelse kunngjorde trilogien «Liten fugl», var det nesten som om en ny forfatter åpenbarte seg. Er du rask, rekker du å lese starten «Mors bok» før oppfølgeren «Første bok» (ja, det er ulogisk!) kommer til høsten. 

Lik Stella på Facebook!